Fogadóóra: Orbán Viktor és a Fidesz 'címet véd', vagy Gyurcsányék bekavarnak?

2018-03-02
Az egyik internetes fogadóiroda már kínál fogadási opciókat a 2018-as áprilisi országgyűlési választásokra. Íme, a lehetőségek:

 

Az Unibet két opciót is kínál az áprilisi választásokra. Egyrészt fogadhatunk a győztes pártra, illetve annak első emberére, illetve arra, hogy a Fidesz-KDNP koalíció eléri-e a 2/3-os többséget.

Nézzük:

 

Íme az oddsok, lehet csemegézni.

Ami elsőre látszik, hogy a Fidesz győzelme nem fizet rosszul. Furán hangzik, hogy egy 1.10-es odds erős, de minden nézőpont kérdése. Bevisszük az összekuporgatott pénzünket a bankba, aztán ha fix kamatra vágyunk, akkor jó, ha valahol 2 %-ot adnak egy éves lekötésre. Ehhez képest itt kevesebb a 'futamidő', és a 'kamat' is 10%-os.

Ezzel talán el is árultuk, hogy mi a címvédésre tippelünk, de itt tényleg csak a tippelés szót merjük használni a fogadás helyet. Ami a listából elsőre fura, hogy Szél Bernadett és az LMP ugyanúgy 7.00-es szorzót kapott, mint Karácsony Gergely.

Elég szépen le lett építve a Jobbik is az elmúlt időszakban, Vona Gábort elég sok helyről fúrták, így talán az sem véletlen, hogy rá és pártjára 9.00-es oddsot kínál az Unibet.

Gyurcsány Ferenc 20.00-as oddsa egy vicc, de hangsúlyozzuk, hogy magára a szorzóra használtuk ezt a jelzőt...

 

Lesz-e kétharmad?

Ez már egy jó és érdekes kérdés. Még 2010-ben 52,73%-os eredménnyel a mandátumok 67,9%-át nyerték el a Fideszesek, ami ugye akkor 2/3-ados többséget jelentett (67.9%). Aztán 2014-ben 44,37%-kal is meglett a 2/3-ad a választási rendszer átalakítása miatt (66.8%).

Igen ám, de 2010-ről 2014-re a honi választók táborát nézve a Fidesz 516 ezer választót veszített(!), határon kívül 122 ezret nyert. A 2010-es szabályok szerint nem lett volna meg a kétharmad, ám a módosítás miatt 2014-ben is összejött, de nagyon-nagyon szűkösen.

Mi semlegesként most arra tippelünk, hogy a 2/3-ad ezúttal már nem lesz meg (1.30). Nem is feltétlenül a hódmezővásárhelyi események miatt, de picit mégis. A mi szuverén véleményünk az, hogy a kifutó Stop Soros-kampány, meg az Állítsuk meg Brüsszelt a győzelemhez talán még elég, de a 2/3-hoz már kevés. Most épp az ENSZ a főgonosz, igazából ettől mi picit kreatívabb kampányt vártunk. Ez a kétharmados többséghez a mi véleményünk szerint kevés lesz, de majd meglátjuk. Fogadási szempontból az az 1.30-as odds elég jónak tűnik, ha lehet tippelni, akkor mi azt mondjuk, lesz az még kevesebb is, ha az Unibet nem veszi ki a kínálatából.

(Sport)fogadás szempontjából nem árt követni a trendeket, megnézni a 2010 és 2014-es eredményeket. Ami tény, politikai szempontból a Fidesznek kapóra jött a migráció, hisz erre a jelenségre valóban győztes kampányt lehet építeni, de a kétharmados többséghez szerintünk ez most nem lesz elég.