Nyilvánosságra kell hozni a 35 éves kaszinókoncesszióhoz kapcsolódó dokumentumokat

2023-11-06
Pert nyert a Transparency International Magyarország

 

A Transparency International Magyarország a Kúria előtt is megnyerte az öt budapesti kaszinó üzemeltetését 35 évre lekötő koncesszióhoz kapcsolódó dokumentumok nyilvánosságáért indított pert. Hamarosan kiderülhet, hogy kikkel kellett versenyeznie 2021-ben a Garancsi István és az időközben kormánytaggá előlépett Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös érdekeltségének. 

A fővárosi szerencsejáték üzemeltetési jogok Andy Vajna halála után kerültek az azóta honvédelmi miniszterré avanzsált Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a miniszterelnöki kötélbarát Garancsi István által közösen tulajdonolt LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft.-hez. Bár az engedélyük eredetileg 2024-ben lejárt volna, az állam 2021-ben sietve mégis úgy döntött, hogy további 35 évig, vagyis egészen 2056-ig erre a cégre bízza az öt fővárosi játékkaszinó üzemeltetését. Szalay-Bobrovniczky Kristóf és üzlettársa, Garancsi István két év alatt közel 20 milliárd forintot vettek ki közös cégükből osztalékként.   

A Transparency International (TI) Magyarország még a koncessziós eljárás lebonyolításának évében, 2021 őszén közérdekűadat-igénylést nyújtott be, hogy kiderüljön, hány szerencsejáték-szervező mérette meg magát abban a sebtiben lebonyolított koncessziós eljárásban, amelynek eredményeként a kormányközeli oligarcha, Garancsi István és az akkor még szintén üzletemberi minőségében feltűnő Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös cégét, a kaszinójogokkal már ekkor is rendelkező LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft-jét hozták ki győztesnek. A közérdekűadat-kérés elutasítását követően a TI bírósághoz fordult, a pert pedig mind első-, mind másodfokon megnyerte, most pedig a Kúria is a javukra döntött. Az ítélet értelmében a Nemzeti Koncessziós Irodának (NKOI) nyilvánosságra kell hoznia, hogy kiket kért fel ajánlattételre, valamint ki kell adnia a beérkezett ajánlatokat.

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,