Nemzetgazdasági érdek: még több kaszinója lehet a „megbízhatóknak”

2020-06-04
A 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat a koncessziós törvényt és a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt is módosítja – szúrta ki a Privátbankár.

 

A jövőben az eddigi 5 helyett 7 kaszinója lehet annak a megbízható szerencsejáték-szervezőnek, akivel a kormány megállapodik. Nyugat-Magyarországon ráadásul új kaszinó is nyílhat, a lap szerint valószínűleg valamelyik balatoni településen, hiszen korábban Hévíz, Balatonfüred és Siófok is bejelentkezett a kormánynál, hogy szívesen fogadna egy kaszinót.

 

Az új jogszabály értelmében kiemelt nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltetheti Magyarországon a kaszinókat, és márpedig azért – szól az indoklás - hogy több évre előre tervezhető legyen a kaszinók koncesszióba adásából befolyó költségvetési bevétel. Ez a magyarázat ugyanakkor meglehetősen gyenge, hiszen a kaszinók kedvezményes adózása miatt az ebből a szektorból befolyó költségvetési bevétel szinte elhanyagolható. 

 

A jövőben az új kaszinótulajdonos kiválasztása már akkor elkezdődhet, amikor az előző koncessziós szerződés időtartamának még csak a fele telt el. Több érvényes ajánlat esetén az ágazati miniszter azzal a megbízható szerencsejáték-szervezővel köti meg a koncessziós szerződést, aki a legmagasabb összegű koncessziós díj megfizetését vállalja.

 

Változik az is, hogy kiszámít „megbízható szerencsejáték-szervezőnek”. Az eddigi szabály szerint az,  akinek nem volt 500 ezer forintot meghaladó adótartozása és legalább 10 éven keresztül folytatott szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenységet Magyarországon. A jövőben az számít megbízhatónak a kormány szerint, akinek egyik bankszámláján sem volt 10 millió forintot meghaladó azonnali beszedési megbízás az adóhatóság részéről és legalább 5 éven keresztül folytatott szerencsejáték szervezést.

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,