Nagyobb tétekkel játszanak az oroszok a nemzetközi irodáknál

2019-11-25
Egy új tanulmányból az is kiderül ugyanakkor, hogy az orosz liszensszel rendelkező fogadóirodák négyszer akkora növekedést tapasztalhatnak majd a következő két évben, mint a piac egésze.

 

A Sberbank által az orosz sportfogadó irodákról készített felmérést a közelmúltban tette közzé a Kommersant – ez azt jelzi előre, hogy a fogadási piac egésze éves szinten 7 százalékos növekedésre számíthat, az orosz liszensszel rendelkező online fogadóirodák azonban elérhetik a 30%-ot is.

 

A Sberbank elemzője, Svetlana Sukhanova szerint a kétszámjegyű online növekedés nem feltétlenül a fogadók számának emelkedése miatt lesz tapasztalható. Ehelyett, úgy gondolják, hogy az orosz online sportfogadók egyre inkább a helyi liszensszel rendelkező irodákhoz fognak átpártolni a nemzetköziektől.

 

Az orosz fogadók körülbelül 81 százaléka fogadott már online, míg azon játékosoknak a 69 százaléka, akik jelenleg csak az orosz fogadóirodákban fogadnak, jelezte szándékát, hogy a jövőben online formában szeretnének játszani.

 

Az orosz engedéllyel rendelkező oldalak iránti növekvő érdeklődés valószínűleg az újonnan korszerűsített számlaregisztrációs folyamatot tükrözi, valamint Oroszország folyamatos fellépését a jogosulatlan oldalakat érintő fizetési folyamatokkal szemben.

 

Az orosz engedéllyel rendelkező online bukmékereknek valamennyi pénzügyi tranzakcióikat a TSUPIS néven ismert központosított hubok egyikén keresztül kell végezniük. Az egyik ilyen TSUPIS-t a QIWI Csoport moszkvai székhelyű JSC KIWI-Bank üzemelteti, és a Bookmakers SRO (önszabályozó szervezet) tagjai tranzakcióit kezeli.

 

A Sberbank felmérés arra a megállapításra jutott, hogy az orosz fogadók 58%-a tett már meg tétet a Bookmakers SRO tagjainál, és a JSC Kiwi valamennyi fizetési bevételének 41%-a fogadással volt kapcsolatos 2018-ban. Ez utóbbi adat az idén az előrejelzések szerint 50%-ra emelkedik.

 

Az orosz fogadók továbbra is relatíve kis tétekkel fogadnak: az Sberbank szerint a leggyakoribb tét kevesebb, mint 250 rubel (4 USD). Az orosz fogadók körülbelül 54%-a fogad minden héten, és 41%-uk több fogadást is megtesz egyszerre.

 

Meg kell jegyezni, hogy az Sberbank felmérése kis mintacsoportra támaszkodott, és a helyi bankok képviselői megkérdőjelezték, hogy a heti részvételi arány valóban olyan magas volt-e, mint ahogyan azt állították.

 

A közelmúltban az orosz Bookmaker-Ratings is közzétette a saját felmérését, mely szerint a játékosok 14,6%-a havi, 42,4%-a heti, 35,8%-uk pedig napi rendszerességgel játszik. Ezek közül a játékosok közül 68,2% kizárólag orosz liszensszel rendelkező szolgáltatónál fogad, 8,3%-uk csak a nemzetközi oldalakat használja, 23,5% pedig mindkét tábor szolgáltatását igénybe veszi. Ugyanakkor érdekes adat, hogy az átlagos költés a nemzetközi oldalakon havonta 16.331 rubel (256 USD), közel kétszerese annak, mint amit a játékosok az orosz liszensszel rendelkező oldalakon költenek (8.665 rubel).