Megúszta a börtönt a kampánypénzből kaszinózó polgármester

2021-01-20
75 millió forintot játszott el egy korábbi indianai polgármester – de legalább megbánta, és ezt a bíró értékelte.

 

Az első lépés a függőségi problémák leküzdésében az, hogy beismerjük, hogy probléma van. Az amerikai Indiana állambeli Whiting korábbi polgármestere nem hiszi, hogy valaha is szenvedélybeteg volt, annak ellenére, hogy több mint 255.000 dollár kampányalapot tulajdonított el kaszinóutak és egyéb kiadások fedezésére. Joseph Stahura komoly börtönbüntetésre számíthatott, miután tavaly szeptemberben bűnösnek vallotta magát, de egy bíró most mégis úgy döntött, hogy szabadon távozhat. - írja a CalvinAyre.com.

 

Stahura, aki tavaly augusztusban mondott le Whiting polgármesteri posztjáról, állítólag mintegy 255.000 dollár (75 millió forint) kampány-hozzájárulást vett fel az évek során, melyből aztán az államon kívüli kaszinókat látogatott meg, valamint lejárt számlákat és hitelkártya tartozásokat fizetett ki.  Az ATM-pénzfelvételek visszakövetése után kiderült, hogy Stahura körülbelül 50 kaszinótúrát ejtett meg 2014 márciusa és 2019 októbere között.

 

Az ex-politikust bűnösnek találták elektronikus csalás és hamis adóbevallás benyújtása vádjában, de a bíró egyáltalán nem volt szőrös szívű az ítélet meghozatalakor. Stahura akár 23 évre is rács mögé kerülhetett volna, ha a maximális büntetést kapta volna a bűncselekményekért; James T. Moody bíró azonban megállapította, hogy Stahura ügyvédei jól érveltek, amikor azt állították, hogy ügyfelük bűncselekményei nem olyan súlyosak. Kerry Connor, a Stahurát képviselő ügyvéd kijelentette: "Stahura magatartása helytelen és jogellenes volt, de ez nem befolyásolta polgármesteri szerepét, és azt hiszem, hogy ez egy fontos különbség, melyben Stahura úr viselkedése jelentősen különbözött a többi politikusétól."

 

Stahura a hírek szerint visszaadta a sikkasztott pénzeket, amit a bíró figyelembe vett, amikor meghozta döntését. Azt is kijelentette, hogy egyértelmű, hogy Stahura nagyon megbánta tettét, amelyet ki is nyilvánított: „Nemcsak a feleségemet, a családomat és Whiting lakóit hoztam zavarba, hanem mindenkit, aki hitt bennem.” – mondta.

 

Moody bíró érvelése szerint Stahura az első olyan politikus, akit valaha is látott, aki megbánást tanúsított tettei miatt, és két év próbaidőre ítélte, egy év otthoni fogva tartással és 7500 dollár pénzbírsággal. 

 
Címkék: kaszinó,