Megszűnik a Szerencsejáték Zrt sportfogadási monopóliuma

2022-02-08
A szerencsejáték törvény Európai Unióhoz benyújtott új módosítási tervezete szerint a távszerencsejáték a liberalizált szerencsejátékok körébe kerül, ezáltal megszűnik az állami játékszervező távszerencsejáték szervezésére vonatkozó jelenlegi monopóliuma.

 

A jelenlegi magyar szerencsejáték-törvény értelmében a földi kaszinók üzemeltetői igényelhetnek online kaszinó- és pókerengedélyt, az online sportfogadás pedig az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. fogadási monopóliumára korlátozódik.

 

Az új javaslat értelmében az Európai Gazdasági Térségen belüli szereplők a magyar szerencsejáték-felügyelet engedélyével szabadon szolgáltathatnak távszerencsejátékot – azaz online sportfogadást - az országban. A tervezet nem korlátozza a kiadható engedélyek számát.

 

Az EU-hoz notifikációra megküldött beadvány szerint az aktív, a közelmúltban, vagy az elmúlt hónapban is játszó játékosok között az online sportfogadás szerepe – a többi szerencsejátékoz képest – növekszik Magyarországon. A távszerencsejáték állami monopóliumának megszüntetése az új piaci szereplők belépésével ezt a tendenciát fokozottan erősíteni fogja.

 

A tervezet kizárja az engedély kiadását az olyan szolgáltató részére, amelyek a kérelem benyújtását megelőző tíz évben valamely EGT államban engedély nélkül szervezett szerencsejátékot, illetve az engedély elvesztésével jár, ha ilyen cselekményt valósít meg.

 

A jogszabály lehetővé teszi a hitelkártya használatát online befizetéshez, feltéve, hogy az egy felhatalmazott fizetési szolgáltatóhoz kapcsolódik.

 

A tervezet a Magyarországon kívüli EGT-államban bejegyzett gazdasági társaságok esetében egyaránt lehetővé teszi azt, hogy az engedélyt saját nevükre kérjék, és a szerencsejáték szervezői tevékenységet magyarországi fióktelep útján folytassák, valamint azt is, hogy a távszerencsejáték szervezésre magyarországi bejegyzésű gazdasági társaságot alapítsanak, mely esetben az engedélyes a magyarországi társaság lesz. A tervezet az engedélyezési eljárásban kötelező képviseletet ír elő, ha a kérelmező Magyarországon kívüli EGT-államban bejegyzett gazdasági társaság.

 

Az engedélyért folyamodni kívánó szervezőknek legalább 1 milliárd forintos törzstőkével kell rendelkezniük. A szolgáltatók minimum 250 millió forint biztosítékot is kötelesek vállalni. A licencdíj 600 millió forint, amelyet a Magyar Államkincstárnak kell befizetni. Az engedély legfeljebb hétéves időtartamra szól.

 

A tervezet az online kaszinóra vonatkozó törvényi szintű szabályok tekintetében csak azok hatályos tartalmát nem érintő kodifikációs pontosításokat tartalmaz.

 

A törvényjavaslatra az Európai Bizottsághoz intézett értesítést követően várakozási időszak vonatkozik, amely május 4-ig tart.

 

Az Európai Unió Bírósága (EUB) 2017-ben döntött úgy – miután a Kindred (Unibet) bíróság elé vitte az ügyet - hogy a magyar online szerencsejáték-szabályok jogellenesen zárják ki az európai szolgáltatókat az engedélyezési eljárásból.