Másodjára nyert milliókat kaparós sorsjegyen másfél év alatt

2019-08-23
Hihetetlenül csekély a valószínűsége annak, ami egy amerikai férfival történt - másfél év alatt kétszer is óriási összeget nyert kaparós sorsjegyen.

 

A Maine államban lévő Bar Harborban élő Peter Alley most nyáron egy 20 dolláros kaparós sorsjeggyel nyert 500 ezer dollárt, tehát úgy 145 millió forintot. Már önmagában ez is elég ok lenne az ünneplésre, de mindezt ráadásul úgy érte el, hogy 2017. decemberében már nyert egyszer 100.000 dollárt (29 millió forintot) is egy 5 dolláros sorsjeggyel.

 

A Maine állami lottótársaság honlapja szerint, annak esélye, hogy valaki megnyerje ennek a játéknak az 500 ezer dolláros főnyereményét, 1:137.143 volt, míg az előző, 100.000 dollárt érő Bonanza sorsjegyé 1:264.000.

 

Bár úgy tűnhet, Alley és a többi többszörös lottónyertes valami földönkívüli mértékű szerencsét tudhat magáénak, a Harvard statisztika professzora, Dr. Mark Glickman elmagyarázta a CNBC Make It riporterének, hogy a korábbi lottónyerteseknek pontosan ugyanakkora esélye van egy jövőbeli újabb lottónyereményre, mint bárki másnak, aki szelvényt vásárol.

 

“Ha valaki már nyert a lottón, akkor annak esélye, hogy másodjára is nyer, pontosan ugyanakkora, mint annak, aki előzőleg még soha nem nyert.” közölte Glickman professzor. “Magyarul, az, hogy valaki korábban már nyert a lottón, se nem javítja, se nem csökkenti egy jövőbeni lottónyeremény esélyét.”

 

Miután megvette a második nyertes sorsjegyét, Alley elmondta a feleségének és két lányának, hogy ismét nyert, de nem mondta meg, hogy mennyit. Csak mikor megálltak egy étteremnél ebédelni, és azt mondta a családjának, hogy bármit rendelhetnek, akkor kérdezte meg a felesége, hogy „Mennyit is nyertél valójában?”

 

Annak ellenére, hogy már kétszeres nyertesnek vallhatja magát, Alley nem tervezi, hogy felmond abban az iskolában, ahol már három évtizede gondnokként dolgozik. „Imádom a munkámat” – nyilatkozta a helyi lapnak.

 

Alley azt tervezi, hogy legújabb nyereményéből félretesz a nyugdíjas éveire, de hajózási tervei is vannak. „Venni fogok egy kis használt hajót.” – nyilatkozta a lapnak.

 

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Alley bekerült a helyi újság híreibe – 2006-ban már szerepelt a lapban, mikor 4 ezer dolláros jutalmat kapott bátorságáért, miután kihúzott egy eszméletlen férfit egy fának ütközött és lángba borult teherautóból.

 

Online kaparós sorsjegyek a Lottoland-nél