Már alig szerencsejátékoznak a svájciak

2019-10-21
A legutóbbi felmérések szerint tovább csökkent a svájciak szerencsejáték kedve.

 

A Kantonközi Lottó és Fogadási Bizottság (Comlot) és a Eidgenössische Spielbankenkommission (ESBK)  által megrendelt új felmérés szerint 2017-ben ismét csökkent azon svájciak száma, akik rendszeresen szerencsejátékoznak – csak a válaszolók 16,4%-a játszott legalább egyszer egy hónapban – írja az iGamingBusiness. 

 

A két szabályozó testület nevében, a Svájci Függőség- és Egészségkutató Intézet (ISGF) által végzett felmérés a 2017 évi szerencsejáték tevékenységre koncentrált, összehasonlítva az adatokat a 2012-ben és 2007-ben gyűjtöttekkel.

 

A kutatásban 18.832 fő vett részt, akiknek 16,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer játszott valamiféle szerencsejátékot. 2012-ben ez az arány 16,9%, 2007-ben pedig 18,0% volt.

 

A válaszolók 69%-a mondta azt, hogy életében egyszer már szerencsejátékozott, ami körülbelül 4,4 millió embernek felel meg az ISGF szerint. Ez is visszaesés egyébként a 2012-es 70,6%-hoz képest, ami az IGSF szerint 5 millió főt jelentett.

 

Ami a költés volumenét illeti: azok a játékosok, akik azt mondták, hogy gyakran szerencsejátékoznak, kevesebb mint 10 frankot költöttek havonta, és csak 39% szánt erre a hobbira 10-99 frank közötti összeget havonta.

 

A lottójátékok a legnépszerűbbek, a gyakori játékosok 48,2%-a játszott valamilyen lottón 2017-ben. A tombolák és a privát játékok következnek 14,3%-kal, majd az asztali játékok (6,7%), nyerőgépek (6,7%), játéktermek (5,7%) és a sportfogadás (4,5%) következik.

 

Az ISGF azt is kiemelte, hogy a gyakori játékosok 2,3%-a mondta azt, hogy játszott külföldi vagy nemzetközi online szolgáltatónál 2017-ben.

 

A felmérésben részt vevő játékosok kevesebb mint kétharmada állította, hogy kis kockázattal jár náluk a szerencsejátékkal kapcsolatos problémák kialakulása, vagy egyáltalán nem áll fenn ez a gond. Az ISGF szerint a válaszadók 0,2%-a volt a beteges szerencsejáték-függőség kockázatának kitéve, közülük legtöbben (22,1%) a nemzetközi online szolgáltatók által kínált játékokat játszik.

 

A jelentés szerint a válaszadók csak kis hányada jelezte, hogy vannak problémái a játék miatt a munkahelyén, vagy családtagokkal illetve barátaival való kapcsolatában.

 

Az ISGF szerint a szerencsejátékokkal kapcsolatos problémák száma valószínűleg csökkenni fog a valódi pénzben történő játékról szóló svájci szövetségi törvény (Geldspielgesetz) ez év januárjában történő implementálását követően.

 

A Geldspielgesetz lehetővé teszi, hogy a földi kaszinók online szerencsejátékokat is szolgáltassanak, ugyanakkor végrehajtási intézkedéseket hajt végre az engedély nélküli oldalakhoz való hozzáférés blokkolása érdekében. A Comlot ezen a héten frissítette azon engedély nélküli szolgáltatók feketelistáját, akiknek nem kínálhatnak online szerencsejátékot az országban. A szeptemberi indulás óta 82 domain került fel a listára.

 
Címkék: piaci információ,