Lottószolgáltatók árainak összehasonlítása 2015.

2015-03-06
Időről időre hatalmas lottójackpotok csábítják a játékosokat, a nagy nemzetközi lottókon - az okos vásárló azonban alaposan megnézi, hogy mit, hol érdemes vásárolni.

 

Itthon könnyű

 

A Szerencsejáték Zrt. által forgalmazott lottóknál könnyű a dolgunk, hiszen alap áron megvehetjük azt a lottózókban, vagy ha ritkán lakott településen élünk, ahol nincs ilyen üzlet, megvehetjük az Szrt. oldalán online is.

Külföldi lottók esetében vannak olyanok, akik pl. munkájuk révén rendszeresen megfordulnak Ausztriában, ők könnyebben hozzájutnak EuroMillions szelvényhez, bár a nagy amerikai nyereményekre esélyt szerezni már nekik sem lenne könnyű. 

 

Ezt a kérdést megoldani jöttek létre a lottószolgáltatók, melyek online megrendelésünkre az adott országban megveszik helyettünk a szelvényt, majd átutalják a nyereményt. Természetesen ezt nem emberbaráti szeretetből teszik, hanem a megvásárlásért, tárolásért, nyereményfelvételért, értesítőkért díjat számol fel, amit a szelvény árába építenek be.

 

Nem mindegy azonban, mennyit, és az sem, hogy tényleg megvásárolja-e a szelvényt, vagy biztosítás alapon lottózunk, amiről majd egy másik cikkben lesz szó.

 

Ahány ház, annyi szokás...

 

Megvizsgáltunk két, már több, mint tíz éve a piacon lévő céget, a theLotter-t és a Szuperlotto-t, illetve a csak pár évvel ezelőtt indult, de már magyarul is szolgáltató Lottosend-et - ők mindhárman ténylegesen megveszik a szelvényt, sőt a theLotter és a Lottosend be is szkenneli azt, hogy a vásárló láthassa azt, sőt, ha szeretné, otthon ki is nyomtathatja azt (bár a másolat nem jogosít nyereményfelvételre.)

 

Érdekes módon az árak között számottevő különbségeket találtunk, de mielőtt részletezzük, nézzünk egy, a lottóvásárló szempontjából sarkalatos kérdést. 

 

Piaci megfontolásból a theLotternél és a Lottosend-nél nem lehet egyetlen szelvényt vásárolni, hanem lottótípustól függően legalább hármat, négyet, ötöt. Ezért aki kevesebb pénzt szán rá, vagy mindössze kipróbálni szeretné, annak ajánlatosabb a Szuperlottónál vásárolni, ahol mindenből lehet egyetlen szelvényt is venni.

 

Kínálat szempontjából viszont a theLotter felé billen el a mérce, mert miközben a nagy lottók mindenhol megtalálhatóak, a kisebbeket már keresni kell.  A theLotteren 49, a Szuperlottón csak 15, a Lottosend-nél pedig mindössze 8-féle lottón játszhatunk, ami megint nem kis különbség. Érdekesség, hogy a theLotteren még a magyar Ötös-és Hatoslottón is játszhatunk, még csak nem is olyan eget verően többért, 1,05 euróért, mai árfolyamon 320 forintért.

 

Vannak, akik direkt a nagy jackpotokra utaznak, és vannak, akik inkább a jobb nyerési esélyekkel rendelkező olcsóbb lottókat keresik, mindkét típusú játékosnak nyújt kiindulópontot a theLotter TheBig (A NAGY) és theSmart (Az OKOS) listája. Megint csak érdekesség, hogy a magyar lottók rendszeresen, mint ahogy most is ott vannak a theSmart első öt helyezettje között.

 

A theLotter és a Lottosend oldalán kollektív lottócsoportokban is részt vehetünk, ezeknek az a hatalmas előnyük, hogy - mivel több játékos áll össze közös lottószelvények vásárlására - több száz mezővel játszanak egyszerre, így jóval nagyobb az esély a nyereményre.

 

De nézzük akkor az árakat:

 

Annak ellenére, hogy a Szuperlotto-nál egyesével is lehet szelvényt vásárolni, azt kell mondanunk, hogy a szelvények ára többnyire még így sem magasabb, sőt alatta marad a theLotter árainak, ahol viszont minimum három szelvényt kell megvenni. A Powerball ára ugyan hajszálnyit magasabb, de az a pár forint plusz ellensúlyozza azt, hogy egy szelvény is vihető. A Lottosend az amerikai játékokban nyújtja a legjobb árakat, úgyhogy aki a MegaMillions vagy a Powerball hatalmas jackpotjaira hajt, itt érdemes regisztrálnia.

 

A legnagyobb meglepetés a theLotternél a MegaMillions ára, a Szuperlottónál  az EuroJackpot ára volt.  Igaz, hogy ebből a lottófajtából minimum 5 szelvényt lehet venni, de darabja mindössze 2,25 EUR, azaz 698 Ft! Alig több, mint egy itthon, lottózóban kifizetett EuroJackpot szelvényé, ami 660 Ft-ba kerül. Ekkora különbségnél már lehet, hogy nem is érdemes kitennie az embernek a lábát otthonról.

 

Összehasonlító ártáblázat: 

 

 

TheLotter   

Szuperlotto  

Lottosend   

  3 mező (€) 5 mező (€) mező/€ mező/Ft 1 mező (€) mező/€ mező/Ft 3 mező (€) 5 mező (€) mező/€ mező/Ft
EuroMillions 15,0 25,0 5,0 1550,0 4,5 4,5 1395,0 17,0 28,0 5,6 1736,0
EuroJackpot 15,0 25,0 5,0 1550,0 2,3 2,3 697,5 17,0 28,0 5,6 1736,0
MegaMillions - 11,0 2,2 682,0 4,0 4,0 1240,0 6,5 10,8 2,2 669,6
Powerball 13,2 22,0 4,4 1364,0 4,8 4,8 1488,0 13,0 21,7 4,3 1345,4

 

Hogyan lehet ezeket az árakat lejjebb vinni?

 

Például ingyen...

 

A szolgáltatók tudják, hogy az emberek bizalmatlanok, ha pénzügyekről van szó. Ezért időről időre előfordul, hogy ingyen szelvényekkel csábítják az embereket a játékra, mint ahogy jelenleg is teszi a Szuperlotto. Ez a lehetőség új és régi játékosok számára is nyitva szokott állni, új játékosoknak általában egy linkre kattintva kell felhasználói fiókot regisztrálni, amiben megtalálják az ingyen szelvényt. Azoknak jó lehetőség ez, akik idegenkednek attól, hogy online befizessenek egy ismeretlen cég számlájára, ezzel a módszerrel kipróbálhatják a szolgáltatást. Időről időre a FortunaWeben is megtalálhatók ilyen linkek, ezért érdemes rendszeresen visszanézni!

 

Egyet fizet, kettőt kap!

 

Ez is egy vevőcsalogató opció, méghozzá nem is olyan rossz. Az első vásárlás értékét mindkét cég jóváírja, hogy újabb szelvényeket vehessünk belőle. Kivenni sajnos nem lehet.

 

Egyet fizet, hármat kap!

 

Na jó, ilyen csak Black Friday alkalmából volt, de mindenkire, a régi játékosokra is vonatkozott. 

 

Százalékos kedvezmények

 

Szinte minden héten van valamilyen százalékos opció, amit a regisztrált játékosoknak hírlevélben küldenek ki, ezért érdemes arra feliratkozni.

 

Mennyiségi kedvezmények

 

Amennyiben csomagban vagy előfizetésben vásárolunk, szintén olcsóbban jutunk hozzá a szelvényekhez, vagy minden x. szelvényt ingyen kapjuk.

 

VIP Klub

 

Mindkét szolgáltatónál működik a visszatérő vásárlók kedvezményrendszere, különböző feltételekkel.

 

Végezetül egy friss magyar lottónyertesről, aki a theLotter oldalán nyert február végén 10.000 dollárt a Powerball lottón: 

 

A személyazonosságát felfedni nem szándékozó középkorú férfi már évek óta saját fix számaival játszott mindig a legnagyobb jackpotot kínáló lottókon. Mindig hitt benne, hogy egyszer óriásit fog nyerni, és részben sikerült is neki; mindössze egy számot vétett el a szelvény kitöltése közben, de még így is több, mint 2 millió forintot vihetett haza. 

 

Az úr lottószemlélete igen követendő: lottón játszani jó szórakozás. Nem szabad egyszerre sokat költeni, de minden héten egy keveset, hogy megadjuk az esélyt a szerencsének. A biztos anyagi lét alapját nem szabad, hogy ebben lássuk, hanem a kemény munkában, ámbár ha megnyerné, ő sem adná vissza azt a 30 milliárd forintot, amit ma este lehet megnyerni az EuroMillionson.