Különút: a brazil Serie A egyetlen csapatának nincs csak kapcsolata a fogadói szektorral

2022-03-16
A legtöbb ország eltökélt szándéka a sport és a sportfogadás elkülönítése. Brazília, ahol még nem is legális a sportfogadás, az ellenkező irányba halad.

 

A legális sportfogadási szektorral rendelkező országok világszerte falat akarnak építeni a fogadóirodák és a sportszervezetek közé. Olaszország, az Egyesült Királyság, Ausztrália és sok más ország rendkívül sok időt és erőforrást költenek erre a problémára.

 

Ezekben az országokban a törvényhozók hajlamosak azzal érvelni, hogy a sportfogadásnak való kitettség szerencsejáték-függőséget válthat ki, és rossz szokásokat alakíthat ki a fiatalabb generáció körében. Emiatt véleményük szerint gyakorlatilag semmiféle sportfogadási hirdetés nem üdvözlendő. A legtöbb országban a tévében vagy rádióban megjelenő reklám, a csapatszponzorálás és a mezen megjelenő sportfogadási logó is tilos.

 

Brazília azonban más megközelítést alkalmaz ezekhez az országokhoz képest. Jelenleg az összes legfelső szintű futballcsapat rendelkezik sportfogadással kapcsolatos szponzori támogatással. Az ország még mindig nem legalizálta a sportfogadást, bár az előkészületek már igen előrehaladottak, és a hírek szerint a következő pár héten belül el is indulhat.

 

A Cuiabá és a Luck Sports közti megállapodás februári bejelentésével 19-re, közel 100%-ra nőtt a fogadóirodák által támogatott Serie A klubok száma.Az egyetlen csapat a Serie A-ban, amelyet nem szponzorál a szektor egyetlen vállalata sem, az a Palmeiras. Korábban nekik is volt ilyen szerződésük, azonban úgy döntött, hogy nem újítja meg az idei évre szóló szerződését a Dafabettel.

 

A két brazil I. osztályban 40 csapat szerepel, ebből 34 kap anyagi támogatást sportfogadási szolgáltatók szponzorációi révén. A piacon lévő 19 fogadási szponzor közül hét fő mezszponzor. Ezek közé tartozik az Atlético-MG (Betano), az Atlético-GO (Amulet Bet), az América-MG (Pixbet), az Avaí (Pixbet), a Botafogo (Estrelabet), a Fluminense (Betano) és a São Paulo (Sportsbet.io).

 

A többi klubnak olyan szponzori szerződései vannak, mely nem csak a csapat mezén való megjelenést jelenti, hanem más területeket is érint. A hivatalos adatok szerint jelenleg körülbelül 450 sportfogadási oldal működik Brazíliában. A Fundação Getúlio Vargas előrejelzése szerint a piac akár évi 1,97 milliárd dollárosra is nőhet.

 
Címkék: fogadás,