Korlátozzák a makaói kaszinók méretét

2022-09-07
A különleges közigazgatási régióban életbe lépő jelentős reformok részeként korlátozzák, hogy egy-egy szolgáltató hány asztalt illetve nyerőgépet üzemeltethet.

 

A szabály értelmében 2023. január 1-től a hat engedéllyel rendelkező szolgáltató mindegyike maximum 6.000 játékasztalt és 12.000 nyerőgépet üzemeltethet. A jogszabály ráadásul a minimálisan elvárt bevételt is rögzíti. Egy asztal minimális éves tiszta játékbevétele 7 millió MOP (866.125 EUR), a nyerőgépeké pedig 300.000 MOP (37.151 EUR). Azoknak a szolgáltatóknak, akik kevesebb bevételt hoznak, előfordulhat, hogy az általuk üzemeltethető gépek számát tovább korlátozzák.

 

A közelmúltban bejelentett reformok a makaói szerencsejáték-törvény legjelentősebb módosításai az ágazat 2002-es liberalizációja óta. A törvény hatra emelte a koncessziós jogosultak számát, de az alkoncessziós jogosultakat megszüntette – gyakorlatilag változatlanul hagyva az üzemeltetők számát. Az új szabályok korlátozzák az egyes koncessziós jogosultak által kezelhető junketek (utazásszervezők) számát is.

 

Míg az új törvény adóemelést is tartalmaz a tiszta játékbevétel után fizetendő adókulcs 40%-ra történő emelésével, némi bizonytalanság merül fel azzal kapcsolatban, hogy mekkora lesz a de facto kulcs, mivel a szabályok lehetővé teszik a kormányfő mérlegelési jogkörét egy maximálisan 5%-os adókedvezmény nyújtásában. 

 

Az új koncessziók tendere már elkezdődött, és szeptember 14-ig tart. Az új koncessziók a jelenlegi engedélyek idén december 31-i lejárta után lépnek hatályba, és a jelenlegi 20 év helyett csak 10 évre fognak szólni.

 
Címkék: kaszinó,