Kirgizisztán is legalizálta a szerencsejátékokat

2022-09-26
2012 óta tilos volt a szerencsejáték az egykor a Szovjetunió részét képező közép-ázsiai országban

 

Szadyr Japarov kirgiz elnök aláírta a parlament által június 22-én elfogadott, vitatott törvényjavaslatot, amely legalizálja a szerencsejátékokat Kirgizisztánban, és hatályon kívül helyezi a 2012 óta érvényben lévő szerencsejáték-tilalmat.

 

A törvényjavaslat lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy csak külföldiek számára fenntartott kaszinókat nyissanak szálloda- és étteremkomplexumokban 21 év feletti játékosok számára, távol tartva a helyszíneket a lakóépületektől, iskoláktól, egyetemektől, kórházaktól stb. A kaszinókon kívül a 2015-től szintén betiltott nyerőgép termeket, fogadóirodákat és online kaszinójátékokat is legalizálták.

 

A kirgiz fővárosban, Biskekben található kaszinóknak legalább 10, míg a máshol lévőknek legalább 5 játékasztallal kell rendelkezniük. A nyerőgép-termekben legalább 30 gépnek kell üzemelniük. A kaszinóknak és nyerőgép-termeknek rendelkezniük kell a Kirgizisztáni Nemzeti Bank által engedélyezett valutaváltó irodával, valamint számos biztonsági intézkedést kell foganatosítaniuk.

 

A törvényjavaslat elleni tiltakozások többször megakasztották a javaslatot a parlamentben, mivel a politikusok és a polgárok több nyilvános megmozduláson is aggodalmakat fogalmaztak meg. A 2012-es tilalom óta ugyanakkor számos illegális kaszinót fedeztek fel a hatóságok Biskekben, Oshban és más városokban. Az elnök szerint a szerencsejátékok legalizálása segít leküzdeni azokat a gazdasági nehézségeket, amelyekkel az ország évtizedek óta szembesül, különösen a világjárvány utáni helyreállítási időszakban.