Kína a drasztikus visszaesés ellenére optimista a makaói szerencsejáték ipart illetően

2023-03-27
Annak ellenére, hogy 2022-ben a makaói kaszinók az elmúlt 20 év legrosszabb bevételét produkálták, Kína bízik a szektor fellendülésében.

 

A makaói kaszinószektor 20 éves történetének legalacsonyabb bevételét produkálta 2022-ben, mely az elemzők szerint részben a kínai kormány zéró COVID toleranciájának, valamint az utazási korlátozásoknak és a regionális lezárásoknak köszönhető. 

A makaói szerencsejáték-felügyeleti és -koordinációs iroda megerősítette, hogy a szerencsejáték-bevételek a teljes év során 51 százalékkal, 42,2 milliárd patacára (5,3 milliárd USD), a 2019-es járvány előtti adatokhoz képest pedig 85,6 százalékkal csökkentek.

Decemberben a tiszta játékbevétel (GGR) az előző évihez képest 56 százalékkal, 3,48 milliárd patacára (433 millió dollárra) esett vissza. A decemberi bevétel 16 százalékkal nőtt a novemberi bevételhez képest a látogatottság növekedésével. A decemberi összeg is csökkent, mégpedig 84,8 százalékkal a 2019. decemberi bevételhez képest, és így már tíz egymást követő hónapban csökkent éves szinten.

Az elemzők abban bíznak, hogy az utazási korlátozások feloldásával 2023-ban a tiszta játékbevétel növekedni fog. Makaóban megszűnik a karantén szükségessége a tengerentúlról érkezők számára, és a Kínából érkező látogatások várhatóan vissza fognak térni.

„Úgy gondoljuk, több lehetőség is van a kilábalásra 2023-ban, amikor is előrejelzésünk szerint a GGR megközelítheti a 2019-es szint 60 százalékát, 2024-ben pedig tovább javulhat a 2019-es szint 90 százalékára.” – nyilatkozta a J.P. Morgan elemzője, Joseph Greff.

Az egykori portugál gyarmat, Makaó az egyetlen hely Kínában, ahol engedélyezett a kaszinók működése. Ennek köszönhetően az elmúlt húsz évben Makaó GDP-je robbanásszerűen megnőtt, kaszinói egy hét alatt többet keresnek, mint a Las Vegas-iak egy teljes hónap alatt.

Hszi Csin-Ping kínai elnök évek óta korrupcióellenes kampánnyal küzd a visszaélések és pénzmosás ellen. Az év elején különösen nagy visszhangot keltett, mikor illegális szerencsejáték-birodalom működtetéséért tizennyolc év börtönre ítélték a makaói „junket-királyt”, Alvin Chaut. Az úgynevezett ”junketek” egyfajta utazásszervezőként megkönnyítik a szárazföldi kínai szerencsejátékosok számára, hogy eljussanak a makaói kaszinókba. Chau volt az alapítója az egyik legnagyobb ilyen junket vállalatnak, a Sun City-nek.

Chau pere még 2022 szeptemberében kezdődött 824 millió hongkongi dollárra (mintegy 332,8 milliárd forintra) becsült illegális fogadások miatt, amelyek következtében Makaó több mint 1 milliárd honkongi dollár (mintegy 46 milliárd forint) adóbevételtől esett el – írja az origo.hu.

Az ügyészek összesen 289 pontban emeltek vádat csau ellen, aki 20 másik vádlottal együtt csalás, pénzmosás és illegális szerencsejáték miatt állt bíróság elé. A férfit azzal is megvádolták, hogy kínai ügyfeleinek segített közvetítőkön keresztül fogadásokat kötni a délkelet-ázsiai kaszinókban.

A 48 éves férfit a bíró bűnösnek találta csalás, bűnszervezet irányítása és illegális szerencsejáték szervezése miatt, ugyanakkor felmentették a pénzmosás vádja alól. Az ítélet szerint a 18 év börtönbüntetésen kívül Chau-nak 834 millió dollár (312,7 milliárd forint) kártérítést is kell fizetnie.

 
Címkék: kaszinó,