Kihirdették a makaói kaszinóengedélyek nyerteseit

2022-11-30
Az új engedélyek 10 évre szólnak, a Genting kérelmét elutasították

 

A Las Vegas Sands, a Wynn Resorts és az MGM Resorts kínai leányvállalatai, valamint a kínai székhelyű Melco Resorts, Galaxy Entertainment és SJM Resorts makaói kaszinólicencei 20 éves érvényességi időt követően 2022 végén megszűnnek. A kínai SAR az előzetes várakozásoknak megfelelően a hat cégnek új liszenszet biztosított november végén, amelyek 2023. január 1-jétől 2033. december 31-ig lesznek érvényesek.

Miért ezt a hat céget választották? „A kormány a törvénynek megfelelően választotta ki ezt a hat céget, a Pályázati Bizottság pedig a törvénynek megfelelően a pályázók társadalmi felelősségvállalási terveire összpontosított, és ezt a feltételt a kormány elfogadta” – nyilatkozta Makaó közigazgatási és igazságügyi államtitkára, André Cheong Weng Chon.

Makaó törekszik arra, hogy a korábbi, féltucatnyi szerencsejáték-üzemeltetővel fenntartsa a status quo-t, így nem teljesen meglepő, hogy a nyílt ajánlattételi időszak csak egy kívülállót vonzott. A malajziai székhelyű Genting Group adott be új pályázatot egy koncesszióra. A globális szerencsejáték- és vendéglátóipari óriás leginkább a Las Vegas-i és New York-i Resorts World kaszinóiról ismert.

Cheong azt nyilatkozta, hogy a kormány nem fogja azonnal közzétenni azokat az osztályozási pontszámokat, amelyeket a hét ajánlattevő cég kapott az ajánlattételi bizottságtól. A titkár nem kommentálta, hogy mennyire komolyan fontolgatták Genting piaci bevonását annak elutasítását megelőzően.

Kína továbbra sem nézi túl jó szemmel, valójában inkább csak megtűri azt az állapotot, hogy Makaó a világ legnagyobb forgalmú szerencsejáték központjává vált. Hszi Csin-ping kínai elnök arra utasította az egy átalagos budapesti kerület méretű különleges igazgatású területet, hogy tegyen erőfeszítéseket a kaszinójátékoktól való elhatárolódás és teljes függés megszüntetése érdekében. Peking úgy véli, hogy a makaói kaszinókon átáramló hatalmas mennyiségű szárazföldi tőke és a régió kedvező adótörvényei nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek a Népköztársaságra nézve. Xi arra utasította Makaót, hogy ösztönözze a nem játékra vonatkozó fejlesztéseket. Az anyaország a 2020 végén indult makaói kötvénytőzsde fejlesztésével próbál segíteni a küldetésben.

Makaó továbbította az anyaország irányelvét engedéllyel rendelkező kaszinóinak. Az új koncessziók értelmében minden szerencsejáték-engedélynek bizonyos mennyiségű tőkét kell befektetnie üdülőhelyeik nem játék jellegű fejlesztésére. A hat kaszinónak együttesen várhatóan 12,4 és 20 milliárd dollár közötti befektetést kell végrehajtaniuk.

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,