Jelentkezett nyereményéért minden idők legnagyobb lottónyertese

2023-02-24
A 2,04 milliárd dolláros (736 milliárd forintos) világrekord lottónyeremény egy kaliforniai férfié lett, aki köszönte, de nem kért az ünneplésből.

 

2022. november 7-én 40 halmozódást követően a 10-33-41-47-56 + 10 számkombinációval megnyerték az amerikai Powerball lottó 2,04 milliárd dolláros főnyereményét, mely minden idők legnagyobb lottónyereménye.

A Multi-State Lottery Association (MUSL) – az a szervezet, amely a Powerball-t működteti a játékban résztvevő 48 USA tagállamban - nem sokkal a sorsolást követően bejelentette, hogy csak egyetlen szelvényen találták el valamennyi nyerőszámot, így egyetlen tulajdonosa lesz a világrekord nyereménynek.

A kaliforniai lottószabályok előírják, hogy a nyerteseknek lehetővé kell tenniük, hogy nyilvánosságra hozzák a személyazonosságukat, valamint a szelvény vásárlásának helyszínét, hogy fenntartsák a közbizalmat a lottórendszerben.

A kaliforniai lottótársaság 2023. február 14-én, Valentin-napon bejelentette, hogy Edwin Castro nyerte a 2,04 milliárd dolláros rekordnyereményt, de semmilyen egyéb információt nem közöltek a nyertesről. Nem hozták nyilvánosságra sem a korát, sem a foglalkozását, sem pedig azt, hogy mit tervez a pénzzel.

A lottótársaság képviselői a sajtótájékoztatón

A társaság közleménye szerint Castro tisztelettel visszautasította a nyilvános megjelenés lehetőségét, és továbbra is a lehetőségekhez mérten inkognitóban kíván maradni. Kiadott azonban egy nyilatkozatot, amelyben megünnepelte, hogy a történelmi Powerball nyereményével komoly adóbevételhez juttatja a kaliforniai állami iskolákat, melyekben ő is tanult.

„Bármennyire is meg vagyok döbbenve és el vagyok ragadtatva, hogy megnyertem a Powerball főnyereményét, az igazi nyertes a kaliforniai állami iskolarendszer. A California Lottery küldetése, hogy kiegészítő finanszírozást biztosítson a kaliforniai közoktatásnak – mind az állami iskoláknak, mind a főiskoláknak – ez óriási nyeremény az állam számára.” – áll a nyilatkozatban, melyet valószínűleg a lottótársaság PR-osaival közösen írt meg.

A kaliforniai lottótársaság elsősorban az állam közoktatását támogatja. A társaság szerint minden dollárból 34 centet az állami iskoláknak és a főiskoláknak juttat. 1985-es megalakulása óta több mint 41 milliárd dollárral támogatták az állam iskoláit.

Castro nem a 30 éves életjáradékot, hanem az egyszeri, 997,6 millió dolláros készpénzes kifizetési opciót választotta a nyeremény felvételekor. A 37%-os szövetségi adó levonása után így Castro nettó nyereménye körülbelül 628,5 millió dollár (nagyjából 226 milliárd forint) lesz. Szerencséjére Kalifornia nem adóztatja a lottónyereményeket, így további helyi adó nem fogja terhelni újdonsült vagyonát, mellyel a Forbes szerint a világ 1.292. leggazdagabb embere lett.

Nem Castro volt egyébként a november 7-i sorsolás egyedüli nagy nyertese. A lottótársaság szabályai értelmében az a mobil benzinkút, ahol a nyertes szelvényt vásárolták, 1 millió dolláros bónuszban részesül.