Ismét bezárt a makaói kaszinóparadicsom

2022-07-13
Több mint két évvel az első covid járvány után ismét kényszerzár alatt vannak a világ legnagyobb kaszinóközpontjának létesítményei.

 

A hír hatására a szerencsecégek részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, a hatóságok pedig az eddigi legrosszabb járványhelyzetre készülnek. A több mint 30 makaói kaszinónak egyelőre egy hétig kell kényszerű üzemszünetet tartania, mialatt a lakosság csak az alapvető fontosságú szolgáltatásokat veheti igénybe illetve csak ezek miatt hagyhatják el lakóhelyeiket. A rendőrség figyeli a kijárási tilalom betartását, melynek megszegőire szigorú büntetés vár – közölte a makaói kormány.

 

Bár sok kaszinó lényegében már az utóbbi három hétben is zárva tartott, hiszen csak minimális létszámot engedélyeztek, a drasztikusabb intézkedéseknek súlyos hatása volt a befektetők bizalmára. Egyes elemzők azt jósolják, hogy a szerencsejáték-bevételek növekedése csak a harmadik negyedév végén vagy a negyedik negyedévben fog megkezdődni. "A modellek szerint valószínűleg le kell írnunk júliust és valószínűleg augusztust is" – nyilatkozta a JP Morgan elemzője, DS Kim.

 

A hír hatására Sands China részvényei 9 százalékot, a Melco International, a Wynn Macau, az SJM, a Galaxy és az MGM China részvényei 6 és 7 százalékot estek.

 

Makaón június közepe óta körülbelül 1500 Covid-19 fertőzést regisztráltak. Körülbelül 19.000 ember van kötelező karanténban, mivel a kormány a kínai „zéró Covid” politikát követi, amelynek célja a járvány teljes felszámolása - ellentétben a vírussal való együttélésre irányuló globális tendenciával.A város több mint 30 nagy kockázatúnak minősített zónájában jelenleg zárlat van érvényben, ami azt jelenti, hogy legalább öt napig senki sem léphet oda be vagy onnan ki. Noha a kormány azt kommunikálja, hogy nem vezet be városi zárlatot, a szigorú intézkedések lényegében azt jelentik, hogy Makaót gyakorlatilag lezárták.

 

Makaón legutóbb 2020 februárjában zártak be kaszinók 15 napra. A kormány korábban tétovázott a kaszinók bezárásától a munkahelyek védelme érdekében, hiszen ez az iparág foglalkoztatja közvetlenül vagy közvetve a lakosság nagy részét, és az állami bevételek több mint 80 százalékát ez a szektor adja.

 
Címkék: kaszinó,