Iránban halálbüntetés vár az online szerencsejátékosokra

2021-01-11
Az iszlám köztársaság jogalkotói által előkészített új törvénytervezet szerint az iráni online szerencsejátékosok halálbüntetésre számíthatnak.

 

Az iráni média Reza Taghipour Anvarit, az Iszlám Konzultatív Közgyűlés Iparági Bizottságának tagját idézve arról tudósított december végén, hogy a képviselők jogszabályokat dolgoznak ki az iráni szerencsejáték jogszabályok naprakésszé tételére, hogy azok kifejezetten foglalkozzanak az illegális online szerencsejátékokkal és fogadásokkal.

 

Taghipour szerint a jogszabály célja az, hogy „büntethetővé tegye az internetes szerencsejátékok űzőit, a fogadási oldalak üzemeltetőit és azokat, akik ezzel kapcsolatban pénzt utalnak, valamint meghatározza a szükséges büntetést”.

 

Más médiumok ezt követően Hassan Norouzit, az Igazságügyi és Jogi Bizottság alelnökét idézték, mondván, hogy „kemény büntetéseket” vetnek ki mind a játékosokra, mind az általuk használt online oldalakra. A visszatérő elkövetők, - akiknek „a bűncselekmény elkövetéséhez való ragaszkodása és a megbánás hiánya a bírák által a „Földön elkövetett korrupciónak” minősül - halálbüntetéssel sújtandóak”.

 

Az Iráni Iszlám Köztársaság (IRI) büntető törvénykönyvét, amely magában foglalja a “Korrupció a földön”-t, a Mofsed-e-filarzt, az Iszlám Konzultatív Közgyűlés fogadta el 1996-ban. A Mofsed-e-filarz a bűncselekmények megragadható kategóriája, amelyek az Iszlám Köztársaság szerint megzavarja "Isten rendjét az emberiség számára". Az ebbe a kategóriába tartozó nem szerencsejáték-bűncselekmények közé tartozik a politikai nézeteltérés, a homoszexualitás, a prostitúció, a politikai korrupció és a hazaárulás.

 

December elején az Iráni Központi Bank (CBI) kijelentette, hogy 70 ezer online szerencsejáték-oldal nevét továbbította az igazságszolgáltatásnak. A CBI - amely az online szerencsejáték-fizetések megkönnyítése miatt egyre inkább tűz alá került - bejelentette, hogy új „intelligens platformot” vezetett be, amely március óta 3540 szerencsejáték-fizetési átjáró azonosítását és blokkolását tette lehetővé.

 

A hatóságok december közepén bejelentették 10 meghatározatlan személy letartóztatását, köztük két tengerentúlon élő iráni állampolgárét, az online szerencsejáték közösségi médián keresztül történő népszerűsítése miatt. 

 

A szerencsejáték bármilyen formában törvénytelen volt az Iszlám Köztársaság 1979-es megalakulása óta. A Korán, az iszlám szent könyve a szerencsejátékokat a Sátán művének tekinti. Mint ilyen, azok, akik hazárdjátékokat játszanak, súlyos bűnt követnek el. A tilalom alól kivételt képez a lóversenyre, teveversenyre és íjászatra fogadás – ezeket Mohamed próféta férfias tevékenységnek minősítette. 

 

A szerencsejáték halállal való büntetése elsőre talán hihetetlennek tűnik, azonban Iránban nem annyira megdöbbentő. Az Amnesty International információi szerint 2015-től 2018-ig a kivégzések száma 977-ről 253-ra csökkent, egy sor különféle bűncselekmény esetén alkalmazták. 2018-ban 18 esetben az Istennel szembeni gyűlölködés vagy ellenségeskedés, 6 politikai tevékenység, 14 pedig „korrupció terjesztése a Földön” cselekedete miatt szabták ki. A békeszervezet azt is megjegyezte, hogy két nő állítólag házasságtörés miatt kapott halálos ítéletet, az értesülést azonban nem tudta megerősíteni. 2019-ben az Amnesty legalább 251 kivégzésről számolt be. 

 

Az Iráni Emberi Jogi Közlöny szerint az ország munkacsoportot hozott létre a büntetőbíróság „különleges kibertérközpontjában” a szerencsejáték-oldalak blokkolására. A bíróság 2019-ben egy 10 napos időszak alatt 120 weboldalt blokkolt. Egy iráni tisztviselő megjegyezte, hogy a munkacsoport a megállapítástól számított 10 percen belül blokkolhat minden, szerencsejátéknak minősített oldalt.

 

Egy iráni hírügynökség arról is beszámolt, hogy a rajtaütés hozzávetőlegesen 75 ezer felhasználó azonosítását eredményezte ezeken az oldalakon. Az ügyészek további vizsgálatok céljából megkapták ezeket a felhasználói azonosítókat.

 
Címkék: jogi háttér,