Idén 2,52 milliárd euró lesz a híres karácsonyi lottójáték nyereményalapja

2022-12-21
Spanyolországban az El Gordo Navidad elnevezésű karácsonyi lottójáték emberemlékezet óta elmaradhatatlan kelléke a karácsonyi készülődésnek.

 

A szokás az online lottózóknak köszönhetően ma már a világ más tájaira is kezd begyűrűzni, ami nem véletlen, hiszen ez a világ legnagyobb nyereményalapjával rendelkező lottójátéka.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező spanyol karácsonyi lottót minden évben december 22-én rendezik meg, melyre a spanyol családok elsöprő többsége vesz pár szelvényt a karácsonyi készülődés során. Az El Gordo Navidad a spanyol karácsony ugyanolyan szerves részét képezni, mint nálunk a bejgli vagy a hókifli - a spanyol lakosság 98 százaléka játszik, tehát szinte nincs olyan család, mely ne lenne érintett a sorsolásban. Tavaly a karácsonyi lottó forgalma több mint 3,1 milliárd euró volt, ami új rekordnak számított. Átlagosan minden spanyol körülbelül 66 eurót költ a karácsonyi lottóra. Az inkább tombolára, mint lottóra hasonlító játék népszerűsége nem meglepő: a nyerési esély sokkal jobb, mint a hagyományos lottók esetében, a visszafizetési arány 70%-os (más lottójátékok esetében 50% körül szokott lenni), a nyereményalap pedig valami egészen elképesztő, 2,52 milliárd(!) euró.

A nálunk ismert lottókkal ellentétben a Loteria de Navidad szelvényein nem kell a játékosoknak számokat ikszelgetni. Ez a játék ezért nem is lottó, hanem inkább tombola, hiszen minden szelvényre egy ötjegyű sorsszám van nyomtatva, és ezen sorszámok közül húznak ki nyerteseket a sorsoláson. 

Összesen 100.000 darab 5-jegyű kód van a szelvényeken, és minden szelvényből 172 példányt nyomtatnak. A szelvények mindegyike 10 részre osztható, és egy-egy játékos annyi részt vásárolhat meg ezekből, amennyit akar. Ha a játékos szelvénye nyer a sorsoláson, akkor a nyeremény annak megfelelő százalékát kapja, hogy hány szelvényrészt vásárolt meg.

A sorsolást december 22-én tartják egy 3 órás műsor keretében, melyen iskolás gyerekek éneklik el a kihúzott számokat a közönségnek. A tévében országszerte közvetítetik a sorsolást, mely rendszerint az év legnézettebb eseménye szokott lenni.

A sorsoláson két gömb pörög, a gyerekek az egyikből a nyertes számot, a másikból a nyeremény összegét húzzák ki. Az adott sorszámhoz kisorsolt nyeremény mindig az egész tombolaszelvényre vonatkozik, tehát ha valaki egy részt vásárolt meg a szelvényből, akkor a nyeremény egy tizede lesz az övé. Annak sem kell bosszankodnia, ha valakinek pont a nyertes szám melletti szám van a birtokában, hiszen ezek a szelvények is 20 ezer eurót érnek. Sőt! Az is nyer 1000 eurót, akinek csak az utolsó vagy az első három száma stimmel. 

Nem véletlen tehát, hogy a spanyol karácsonyi lottó roppant népszerűvé vált hazájában, és az online lottózóknak köszönhetően az őrület az utóbbi években már a világ minden tájára elért. A theLotter online lottózójában például - ahol idén is lehet Loteria de Navidad szelvényeket kapni - 2019-ben magyar nyertes is örülhetett egy kis karácsonyi plusznak.

Loteria de Navidad (El Gordo) szelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a Loteria de Navidad számaira a Lottoland-nél