Hétvégén itt a Breeders’ Cup 2015 – A lóversenyzés Wimbledonja

2015-10-29
Október 30-31-én rendezik meg a telivérek világbajnokságának, avagy a lóversenyzés Wimbledonjának is tartott Breeders' Cup-ot az Egyesült Államokban, Kentuckyban. Két nap alatt 13 Grade 1 minősítésű futamot rendeznek, 24,5 millió dollár összdíjazással.

 

A Breeders' Cup az amerikai lóversenyvilág egyik legnagyobb pompával körített eseménye. Számtalan híresség látogat ki ilyenkor a lóversenypályára, ahol nem csak a futamokat tekinthetik meg, de részt vehetnek a számtalan partin, koncerten és exkluzív VIP eseményen is. 

 

 

A Dubai World Cup Night után ezen a versenyen osztják a legnagyobb pénzdíjakat, többek közt ennek is köszönhető, hogy a legnagyobb versenyló-sztárok is rajtgépbe állnak a futamokon. Olyan lovakat láthattunk itt az elmúlt években, mint Zenyatta, aki az egyetlen ló, aki két különböző Breeder's Cup futamon is győzedelmeskedni tudott (Ladies' Classic 2008-ban, és a Classic 2009-ben), vagy Goldikova, aki az egyetlen, aki három futamot is meg tudott nyerni (Breeders' Cup Mile 2008-2009-2010).

 

Az idei, 32. Breeders’ Cup két napja alatt 13 Grade 1 minősítésű futamot rendeznek, 24,5 millió dolláros összdíjazással.  A szezon utolsó nagy versenyére idén összesen 175 lovat neveztek, köztük a legnagyobb sztár kétségkívül American Pharoah, aki idén történelmet írt, hiszen 1978 után ő lett az első ló, akinek sikerült megszereznie az amerikai Hármas Koronát.  Az amerikai közönség egyszerűen imádja ezt a lovat, megkoronázása óta valóságos médiasztár vált belőle, még a Vogue magazin címlapjára is felkerült! Pharoah legutóbb a Travers Stakes-ben állt rajthoz, akkor hosszú ideje először kikapott Keen Ice-tól. Most szombaton utoljára áll rajthoz, mielőtt tenyésztésbe vonul, tulajdonosa természetesen szeretné, ha stílusosan, győzelemmel búcsúzna a nagyközönségtől. Erre legnagyobb veszélyt egy szuperkanca, a 2012-es Juvenile Fillies és a 2013-as Distaff bajnoka, Beholder jelenti, aki idén mind az öt versenyén győzedelmeskedni tudott. Kettejük összecsapása minden bizonnyal a kétnapos esemény fénypontja lesz! American Pharoah győzelmére jelenleg 2.38-as, Beholder-é pedig 5.0-ás nyereményszorzót ajánl a bet365 fogadóiroda. (Frissítés 2015.10.29 - Beholder tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a kancát betegsége miatt nem indítják el a futamon.)

Rajtuk kívül láthatjuk majd az idei Epsom Derby és a Prix de l'Arc de Triomphe bajnokát, Golden Hornt is, aki a Breeders' Cup Turfban áll majd rajthoz abszolút favoritként. Golden Horn 1.53-as oddsszal fogadható jelenleg a Bet365-nél.

Az ifjú telivérek közül a közönség a modern kori lóversenyzés egyik legnagyszerűbb kancájának, Rachel Alexandrának a kétéves csikójára, Rachel’s Valentinára kíváncsi, aki a Juvenile Fillies-ben áll majd rajtgépbe. Képességeihez mérten a bet365 által jelenleg rá kínált 4.0-as odds nagyon jónak tekinthető.  

De nézzük meg közelebbről is egy kicsit az egyes futamokat:

 

 

2015. október 30., péntek

 

BREEDERS´ CUP JUVENILE TURF (GRADE 1) (2YO COLTS & GELDINGS) (TURF) (2yo) Győztes: £352,564 14 induló 1m

Kizárólag kétéves mének küzdhetnek meg egymással ezen az egymérföldes füves futamon az egymillió dolláros díjakért. A szaksajtó Airoforce-ot (6.0 oddsszal kínálja a Bet365) tartja a legesélyesebbnek, aki kettőből kétszer nyert már füvön, utoljára ráadásul pont ezen a pályán – akkor a most is induló Camelot Kitten-t verte el. Két európai indulót is esélyesként emlegetnek: O’Brien-ék veretlen Hit It a Bomb-ját, és John Gosden Cymric-jét, aki többek szerint a mezőny legjobb lova. Mindkettőjük 5.0-ás oddsszal fogadható jelenleg a Bet365-nél.

 

LAS VEGAS BREEDERS´ CUP DIRT MILE (GRADE 1) (3YO+) (DIRT) (3yo+) Győztes: £352,564 11 induló 1m

Ebben a hároméves és idősebb lovak számára kiírt 1 mérföldes (1609 méteres) futamban az oddsok és a forma alapján is Liam’s Map a legesélyesebb (1.67) aki egyértelműen a mezőny leggyorsabb lova. Egy valaki van a mezőnyben, aki egy lapon említhető vele, ő Lea, aki párszor már megcsillantotta képességeit, például a tavalyi Donn Handicap-ben. Tapiture 17-es oddszal még érdekes lehet a bátrabbaknak, ő napjaink egyik legkeresettebb és legértékesebb tenyészménjének, Tapitnak a fia.

 

BREEDERS´ CUP JUVENILE FILLIES TURF (GRADE 1) (2YO FILLIES) (TURF) (2yo) Győztes: £352,564 14 induló 1m

A kétéves kancák kapják a rivaldafényt ebben az egymérföldes füves futamban, ahol egy európai telivér, A.P. O’Brien Alice Springs-je a legnagyobb esélyes. Rá jelenleg 5.0-as szorzóval lehet fogadni a Bet365-nél. Bill Mott tanítványa, Harmonize (6.0) lehet a legnagyobb ellenfele, aki legutóbbi futamát pont ezen a pályán nyerte, méghozzá igen szép stílusban. Sapphire Kitten (17.0) volt azon a futamon nyakhosszal a második, ő is indul most pénteken is – rá mindenképp érdemes figyelni. Egy másik európai, Illuminate is jó eséllyel indul – akár a győzelemre is képes lehet!

 

LONGINES BREEDERS´ CUP DISTAFF (GRADE 1) (3YO+ FILLIES & MARES) (DIRT) (3yo+) Győztes: £705,128 14 induló 1m1f

Miután Beholder átnyergelt a Classic-ra, ez a futam meglehetősen nyitottá vált. Jelenleg Wedding Toast (3.5-szörös szorzóval van a Bet365-nél) a futam favoritja, de a szaksajtó szerint érdemes odafigyelni a 11-es oddsszal induló Pletcher tanítványra, Got Luckyra is. Got Lucky megnyerte legutóbbi futamát ezen a pályán, akkor nyakhosszal verte Untapable-t, és négy hosszal Frivolous-t (bár hozzá kell tennie, hogy Saratogában pedig kikapott Sheer Drama-tól). Érdemes azért odafigyelni a címvédőre is, a 4 éves Untapable-re. Untapable napjaink egyik legsikeresebb fedezőménjének, Tapitnak a lánya, és ugyan ez a szenzonja nem sikerült valami fényesen (hat futamából csak egyet tudott megnyerni, négyszer pedig második lett), még okozhat meglepetéseket.

 

 

2015. október 31., szombat - A nagy nap!

 

14 HANDS WINERY BREEDERS´ CUP JUVENILE FILLIES (GRADE 1) (2YO FILLIES) (DIRT) (2yo) Győztes: £705,128 10 induló 1m110y

A legjobb kétéves kancák állnak rajtgépbe ezen a futamon, és jellemző, hogy a nyertes kis kancát szinte minden évben Championná is választják. A legnagyobb esélyes Songbird (2.38-as oddsot ajánl rá a Bet365), aki eddigi mindhárom futamát megnyerte. Csúcsformában kell lennie, ha továbbra is veretlen szeretne maradni, hiszen rajthoz áll Todd Pletcher tanítványa, a nagyszerű Rachel Alexandra másodszülött csikója, Rachel’s Valentina (4.0), aki szemkápráztató győzelmet aratott nemrégiben Saratogában (bár az rövidebb távon volt). Indul Land Over Sea (17.0) is, aki egyszer már jól meghajtotta Songbird-öt, és biztos ismét megpróbálja legyőzni őt.

 

TWINSPIRES BREEDERS´ CUP TURF SPRINT (GRADE 1) (3YO+) (TURF) (3yo+) Győztes: £352,564 14 induló 5f110y

Hároméves és idősebb telivérek számára kiírt 1307 méteres futam, melynek legnagyobb esélyese a Frankie Dettori által lovagolt Undrafted, a Diamond Jubilee Stakes idei bajnoka. Igazi ellenfele papíron nem nagyon lehet, de mivel lóversenyről beszélünk, bármi megtörténhet. Undrafted győzelmére jelenleg 3.5-szörös pénzt fizet a Bet365 fogadóiroda.

 

TWINSPIRES BREEDERS´ CUP FILLY & MARE SPRINT (GRADE 1) (3YO+ FILLIES & MARES) (DIRT) (3yo+) Győztes: £352,564 14 induló 7f

Ebben a hároméves és idősebb kancák számára kiírt, 1 millió dollár díjazású, 1400 méteres sprintfutamban jelen állás szerint 14-en indulnak. A fogadóirodák Cavorting, La Verdad és Judy The Beauty esélyét nagyjából egyenlőnek látják a győzelemre, a Bet365-nél is 6 körüli nyereményszorzót ajánlanak rájuk. Egyes szakértők szerint a 17-es oddsszal induló Kiss to Remembert érdemes figyelni, mert igen szereti ezt a távot (nem véletlen, hogy a pár nappal ezelőtti 25-ös szorzó mára már csak 17). De semmiképp ne feledkezzünk meg Dame Dorothy-ról sem (17.0), aki öt startjából négyet megnyert ezen a távon.

 

BREEDERS´ CUP FILLY & MARE TURF (GRADE 1) (3YO+ FILLIES & MARES) (TURF) (3yo+) Győztes: £705,128 12 induló 1m1f110y

Hároméves és idősebb kancák indulhatnak ezen a 2 millió dolláros díjazású füves versenyen, ahol egy európai induló, az ír Legatissimo a favorit valamennyi irodánál, így a Bet365-nél is (2.1). Legatissimo nyergében a világ egyik legjobb lovasa, Ryan Moore ül majd. A háromszoros Group 1 győztes Legatissimo háromszor futott már ezen a távon füvön, ebből kettőt megnyert. Legnagyobb veszélyt Frankie Dettori és Miss France (6.5) jelentheti rájuk. Stephanie’s Kitten-re (11.0) érdemes lehet figyelni, hiszen utolsó futamán nagyszerű győzelmet aratott Belmontban. Ez a hatéves kanca eddigi 24 startjából 10-et megnyert, és biztos, hogy nem fog problémát jelenteni neki ez a táv.

 

TWINSPIRES BREEDERS´ CUP SPRINT (GRADE 1) (3YO+) (DIRT) (3yo+) Győztes: £528,846 14 induló 6f

Hároméves és idősebb telivérek vehetnek részt ezen az 1207 méteres sprintfutamon. A Group 1 győztes Runhappy számít talán a legesélyesebbnek, aki eddigi 5 futamából 4-et megnyert. Némely iroda inkább Private Zone győzelmét érzi biztosabbnak – bizonyára sokat nyom a latba négy Group 1 győzelme. Ruhnappy-re a Bet365 jelenleg 4-es, Private Zone-ra 3.5-ös nyereményszorzót kínál. Titkos esélyes lehet még Kobe’s Back (17.0), ha végre sikerül jól rajtolnia, valamint Salutos Amigos. 

 

BREEDERS´ CUP MILE (GRADE 1) (3YO+) (TURF) (3yo+) Győztes: £705,128 12 induló 1m

Ezt a hároméves és idősebb lovak számára kiírt egymérföldes füves viadalt akár Goldikova futamának is nevezhetnék, hiszen a kitűnő kanca három egymás követő évben is győzedelmeskedni tudott itt (2008-2009-2010). Az idei mezőnyt két Fabre nevelt, Make Believe és Esoterique vezeti. A fogadóirodák vegyesen látják esélyeiket, a Bet365-nél jelenleg Esoterique(4.33)  orrhossznyival vezet Make Believe (4.5) előtt. A szaklapok szerint Grand Arch-ra érdemes még figyelni, aki hatszor futott már ezen a pályán, 3-szor nyert, 3-szor pedig második lett. Ehhez képest igen jónak mondható 20 körüli oddsszal fogadható a Bet365-nél. Mark Casse tanítványa, Tepin (11.0) remek formában van, ez a négyéves kanca legutóbb hét hosszal győzött ezen a pályán. Rajtuk kívül még Tourist-ra (34.0) érdemes figyelni, aki remek startpozíciót kapott, és legutóbb csak egy fejjel maradt le Grand Arch mögött.

 

SENTIENT JET BREEDERS´ CUP JUVENILE (GRADE 1) (2YO COLTS & GELDINGS) (DIRT) (2yo) Győztes: £705,128 14 induló 1m110y 

A legjobb kétéves mének kerülnek reflektorfénybe ezen az 1700 méteres futamon, közülük is leginkább a három futamán veretlen Nyquist, akit azonban a most is induló Swipe legutóbb igencsak megszorongatott. Némely fogadóirodánál mégsem ez a két csikó, hanem a Champagne Stakes bajnoka, Greenpointcrusader, és Breeders Futurity hőse, Brody’s Cause a favorit. A Bet365 azon irodák közé tartozik, akik mégis Nyquist esélyeit látják a legjobbnak, náluk 5.0-ás oddsszal vezeti a listát. 

 

LONGINES BREEDERS´ CUP TURF (GRADE 1) (3YO+) (TURF) (3yo+) Győztes: £1,057,692 12 induló 1m4f 

Ennek a 3 millió dollár díjazású futamnak a Frankie Dettori által lovagolt négyszeres Group 1 győztes Golden Horn az abszolút favoritja. A John Gosden által trenírozott Golden Horn eddigi 8 futamából 7-et megnyert (köztük az Epsom Derbyt és a Prix de l’Arc de Triomphe-ot), egyetlen veresége is csak nyakhossznyi volt. Egyértelműen ő a futam szupersztárja, a Bet365-nél 1.53-szoros pénzt adnak a győzelmére. Rajta kívül 13-as oddszával John Gosden tanítványa, Big Blue Kitten is figyelmet érdemel, hiszen remek formában érkezik a futamra. Mindenképp meg kell még említeni Red Rifle-t (34.00), aki legutóbb második lett Big Blue Kitten (13.00) mögött, és a nagyon gyors Shining Copper (51.00). A nagyon egyenletes teljesítményt nyújtó The Pizza Man (11.00) remek felkészítést kapott, de a 34.00-es oddsszal induló Twilight Eclipse sem reménytelen eset. 

 

BREEDERS´ CUP CLASSIC (GRADE 1) (3YO+) (DIRT) (3yo+) Győztes: £1,762,821 10 induló 1m2f

Elérkeztünk a nap fénypontjához, az 5 millió dollár díjazású Breeders Cup Classic-hoz. A futam és a nap legnagyobb szupersztárja egyértelműen a hétszeres Group 1 győztes, Hármas Korona bajnok American Pharoah – akit itt láthat utoljára futni a nagyközönség. Fáraó utolsó futamán ugyan kikapott Keen Ice-tól, mégis ő a bukmékerek favoritja, jelenleg 2.38-as oddsszal fogadható a Bet365-nél. Az irodák másodfavoritja a szuperkancaként aposztrofált Beholder (5.00), aki 20 eddigi futamából 15-öt megnyert, melyből 9 Group 1 minősítésű volt. Beholder tavaly szeptember óta nem talált legyőzőre, legutolsó futamán is kirobbanó formát mutatott! Kettejük párharca mindendképp nagy összecsapásnak ígérkezik! (Frissítés 2015.10.29 - Beholder tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a kancát betegsége miatt nem indítják el a futamon.) Az európaiakat O’Brien neveltje, Gleneagles (13.00) képviseli a futamon, akinek ez lesz az első futama homokon, és aki füvön 10 eddigi futamából 7-et nyert, köztük az angol 2000 Guineast és a St James’s Palace-t a Royal Ascoton. Ha a pálya száraz és gyors lesz, Honor Code-ra (9.00) érdemes lesz figyelni. A nagy kérdés még az, hogy Tonalist (8.00) tudja-e tartani nagyszerű formáját, melyet legutóbbi futamán mutatott ezen a pályán. Ha igen, komoly veszélyt jelenthet a két favoritra.

 

Egy biztos, izgalmas két napnak néznek elébe a lovak szerelmesei, a futamokat több online streamen is nyomon lehet majd követni, érdemes fennmaradni a magyar idő szerint késő esti futamokra!

 
 
Címkék: lóverseny, tipp,