Ha a képesség alapú szerencsejátékokat kedveli, valószínűleg magasabb az IQ-ja

2022-10-19
Egy új kutatás szerint a magasabb IQ-val rendelkező emberek hajlamosabbak inkább a képesség alapú játékokat előnyben részesíteni.

 

Egy új tanulmány eredményei adatokat szolgáltathatnak a szerencsejáték-szolgáltatóknak a potenciális ügyfelek megcélzásához, és információt biztosíthatnak a jogalkotóknak a szabályok kialakításához. A kutatások azt mutatják, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek inkább a képesség alapú szerencsejátékok felé hajlanak, amikor a játéklehetőségek közül választanak.

 

A tanulmány és eredményei a Journal of Behavioral Decision Making legújabb kiadásában jelentek meg. A Kelet-Finnországi Egyetem és a Liverpooli Egyetem által vezetett kutatás kifejezetten az online lóversenyeket célozta meg, azt akarta megtudni, hogy van-e kapcsolat az IQ és a fogadási preferenciák között.

 

A kutatók megállapították, hogy úgy tűnik, egyértelmű az összefüggés. Bár a tanulmány a lóversenyfogadásra összpontosított, lehetséges, hogy ugyanez a következtetés a fogadás más területeire is kiterjedhet – írja a casino.org.

 

A két egyetem akadémikusai több mint 15 ezer finn férfi adatainak feltárásával ásták bele magukat a fogadások világába. Valamennyi megkérdezett teljesített katonai szolgálatot a finn hadseregben, mely a felvételi vizsgák részeként egy IQ-tesztet is kitöltet minden besorozottal. Nőkre vonatkozó adatok nem szerepeltek a felmérésben, mivel Finnországban csak a férfiaknak kell katonai szolgálatot teljesíteniük.

 

Ezeket az adatokat alapul véve a kutatók összesítették az egyének online szerencsejáték-szokásaira vonatkozó adatokat, amelyeket kombináltak a jövedelemmel, a társadalmi-gazdasági státusszal és az iskolai végzettséggel. Ez utóbbi információk a Statistics Finlandtól, a finn statisztikai hivataltól származtak.

 

Az összes információ összegyűjtése és az eredmények alapos vizsgálata után az akadémikusok elkezdték keresni a lehetséges összefüggéseket. Végül kialakult egy minta, amely azt mutatja, hogy a magasabb IQ-val rendelkezők előnyben részesítik a képesség alapú fogadási lehetőségeket.

 

A véletlenen alapuló szerencsejátékokkal szemben, mint például a pénznyerő automaták és lottójátékok, a képesség alapú szerencsejáték elemzést és deduktív érvelést igényel - ez az olyan játékokat jelenti, mint a lóverseny és a póker. A játékosok ezeknek a játékoknak az esetében javíthatják interakciójukat tanulás, gyakorlat és képzés révén.

 

Egy korábbi, 2021-es tanulmányra hivatkozva a kutatók arra is rámutattak, hogy „a fogadás egy egybecsomagolt árucikk, amely élvezet forrása, ami a fogadás izgalmával és a szurkolással, valamint az anyagi haszonszerzés lehetőségével kapcsolatos”.

 

Azaz, a játékosok a képesség alapú lehetőségeket inkább a szórakoztatási érték és az élvezet érdekében választják, nem pedig az anyagi haszonszerzés eszközeként látják. Ezt az elméletet az évek során más tanulmányok is alátámasztották.

 

Az IQ csak egy faktor

 

Vigyázni kell ugyanakkor, mert a magas IQ nem feltétlenül jelzi egyértelműen a magasabb intelligenciát. Közvetlenül azt jelenti, hogy az egyén jobb érvelési és problémamegoldó képességekkel rendelkezik. Valójában bizonyos szinten az IQ önmagában történő használata a képességek mérésére problémákhoz vezethet.

 

Létezik az érzelmi intelligencia (EI) is, amely az érzelmek észlelésének és irányításának képességét méri. Az alacsony EI pusztító lehet egy pókerjátékos számára, aki próbálja megérteni a bemondásokat és blöfföket az asztalnál.

 

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a magas IQ összefüggésbe hozható a depresszióval és az elszigeteltséggel. Ez a két tulajdonság gyakori a szerencsejáték függőknél.

 

Általánosságban elmondható, hogy a magasabb IQ-val rendelkezők szakmailag sikeresebbek. Jobbak a döntéshozatali folyamatban, ami szintén jól jön a képesség alapú fogadásoknál. Ennek ellenére, amint a közelmúltban megjelent tanulmány rámutat, „az intelligencia hozzájárul ahhoz, hogy egy személy sikeresen végrehajtsa a racionális terveket… de a szerencsejátékkal kapcsolatos döntésekben betöltött szerepe nagyrészt ismeretlen”.

 
Címkék: póker, sportfogadás,