Globális e-szerencsejáték: növekvő tétek

2015-07-31
Az interaktív szerencsejáték igen jó éveket élt meg 2004 és 2014 között. Az ágazat túljutott néhány jelentős törvényi szabályozáson és gazdasági epizódon, miközben a globális nyereség 12,4 milliárd USD-ról 41,4 milliárd USD-re nőtt. A dolgok mai állása alapján azonban a szektor nem valószínű, hogy a következő évtizedben megismétli ezt a növekedési ütemet, és ennek különböző okai vannak.

 

2014-ben az interaktív szerencsejáték a teljes szerencsejáték-piac 9%-át tette ki, ez emelkedés a 2007-es 6%-hoz képest. A GBGC előrejelzései alapján az interaktív szerencsejátéknak azonban erősen meg kell küzdenie az elkövetkező években azért, hogy áttörje a 10%-os piaci részesedés-határt, a jelenlegi részesedése különböző okok miatt várhatóan állandósul.

 

Az interaktív szerencsejáték kirobbanó növekedés-elmaradásának egyik fő oka a földi szerencsejáték erős fejlődése, melyhez az interaktív szerencsejáték nem tudott megfelelően igazodni. Ez meglehetősen furcsa tendenciának mondható egy új, alapjaiban technológia-vezérelt ágazatban, összehasonlítva a „röghöz kötött” szerencsejátékkal. De nem szabad elfelejteni, hogy ugyanezen tíz év alatt, azaz 2004 és 2014 között az ázsiai kaszinók bevétele 7,7 milliárd USD-ről 56,6 milliárd USD-re nőtt, köszönhetően Makaó növekedésének, valamint Szingapúr és a Fülöp-szigetek új kaszinóinak.

 

Az is igaz, hogy Makaó 2015-re is átnyúló gondjai segíthetnek nagyobb piaci részesedés elérésében, de a interaktív szerencsejátéknak még vállalnia kell azokat a kihívásokat is az elkövetkező öt évben, amelyek korlátozzák abban, hogy nagyobb részesedést érhessen el.

 

A piaci részesedés-növekedés egyik legnagyobb gátja az internetes póker, mely 2010-ben volt a csúcson és azóta leszálló ágban van. A GBGC szerint ez a hanyatlás folytatódik a közeljövőben is. 2010-ben az online póker aránya közel 16% volt az összes e-szerencsejátékból, GBGC számításai szerint a részesedése 2019-re már csak 7% lesz. Az európai helyi engedélyezések és a lokális, zárt online kártyatermek követelménye strukturálisan mind ártottak a játéknak, a szabadidős és a profi játékosok közötti konfliktus is a globális internetes póker-bevételek csökkenéséhez vezettek. Az egyik dolog, ami meg tudná állítani ezt a hanyatlást, ha a nagyobb egyesült államokbeli tagállamok elfogadnák azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé tennék az internetes pókert. Nevada és New Jersey államokban az online póker közepesen teljesít, ami nem meglepő, hiszen ezekben az államokban kevesen laknak. Az online póker-szervezők szempontjából a fődíj a kaliforniai engedélyezés lenne – ez már évek óta folyamatban van, de még nem valósult meg.

 

A másik ágazat, ami a GBGC előrejelzése szerint csökken, az az ügyességi játékok. Bár mostanában ez az ágazat nagyon népszerű az alkalmi játékosok körében, és hatalmas előnye, hogy az ügyességi faktor miatt legális az Egyesült Államokban, vagyis a játékosok készpénzt is nyerhetnek. A szektor pozícióját azonban átvette a „közösségi játékok” térnyerése az olyan platformokon, mint például a Facebook. A korábbi vezető ügyességi játékhelyek, mint például a King (MidasPlayer) és a GameAccount az eredeti ügyességi játékokról a figyelmüket átirányították a közösségi játékok piacára. A GBGC jelenleg nem számítja be ezeket a közösségi játékokat a globális interaktív piacba, mivel ezek mechanizmusukból fakadóan nem engedélyeznek pénzkifizetést. Ráadásul nincs bizonyíték arra, hogy a közösségi játékok alkalmi játékosai sikeresen átkonvertálhatók lennének online kaszinójátékosokká vagy valódi, nagyobb összegű tétekkel játszó online játékgépezőkké.

 

Mivel az interaktív szerencsejáték-piac két jelentős ágazatával kapcsolatban is csökkenés jósolnak, először az innen eredő veszteséget kell pótolni ahhoz, hogy képes legyen az összbevétel, illetve a szerencsejáték-piaci részesedés növekedni.

 

Az egyik kulcsfontosságú oka annak, hogy az e-szerencsejáték nem tudja a globális szerencsejáték piacon 10% fölé emelni a részesedését az az, hogy az állami lottók nem törekednek arra, hogy minél több szelvényt adjanak el interaktív csatornákon keresztül. A globális lottó-bevétel 138 milliárd USD volt 2014-ben, de a GBGC számításai szerint ennek csak 4%-a származik interaktív forrásból. Az Egyesült Államokban különösképpen elbukott a mobil és az internetes próbálkozás az utóbbi három évben, mivel az USA Igazságügyi Minisztériuma megváltoztatta az álláspontját (Wire Act), így a lottótársaságok nem ajánlhatják a szolgáltatásaikat interneten keresztül. Amíg az Egyesül Államokban az állami lottótársaságoknak nem származik a bevételük nagyobb hányada az interneten keresztül, mint például az európai partnereiknél, addig nehéz lesz az interaktív szerencsejáték-piac arányát jelentősen növelni a globális szerencsejáték-piacon.

 

Annak is nagy hatása lesz a piacra, hogy 2015 elején a kínai állami lottótársaság határozatlan ideig felfüggesztette az internetes lottókereskedelmét, mivel a két nagy lottó nagymértékben hozzájárul a globális interaktív lottó-bevételhez. Ha a felfüggesztés kiterjed a 2015 utáni időszakra is, a hatás még nagyobb lesz.

 

A sportfogadás és a kaszinók már bizonyították népszerűségüket és hosszú életüket a „szárazföldi” szektorban, és egyben az interaktív ágazat legfőbb növekedési forrásai is. A 2014-es labdarúgó világbajnokság igen sikeres volt az online fogadást szervezőknél, igazán kár, hogy négyévente csak egyszer van ilyen esemény. A William Hill bruttó bevétele közel 25 millió angol font (39 milliói USD) volt a tavalyi nyári versenyből igen jó, 15.6%-os árréssel, ami 142%-os emelkedés a 2010. évi vb-hez képest. Az Unibet világbajnokság alatti bruttó bevétele szinte pontosan ugyanennyivel, azaz 142%-kal nőtt az előző ilyen eseményhez képest, összesen 16 millió angol font (25 millió USD) bruttó bevételt produkálva. Összességében a globális internetes fogadó-ágazat 7%-kal nőtt, ezzel 2014-ben a teljes e-szerencsejáték 49%-át tette ki. A GBGC becslése szerint a sportfogadás részesedése 2019-re 53%-ra fog nőni az összes e-szerencsejátékon belül.

 

Az olyan új piacok, mint például Németország és Hollandia folyamatban lévő szabályozása eredményezheti az online sportfogadás növekedését, ahogy a ciklikus nemzetközi futballtornák is. De míg az online sportfogadók és kaszinók bruttó összbevétele növekedni, a profitráta csökkenni fog, és a mérlegek kevésbé mutatnak majd egészséges képet, ugyanis az internetes szerencsejáték szabályozása magasabb adókat és magasabb működési költségeket hoz magával. 2014 végén az Egyesült Királyságban 15%-os, fogyasztás helye szerinti adót vezettek be, tükrözve más európai országok fejlődési irányát, ezért aztán a szerencsejáték-szervezők azért küzdenek 2015-ben, hogy egyes, a jövedelmezőséget veszélyeztető, megemelkedő költségek csökkenjenek. A Paddy Power írországi tapasztalatai magában foglalják mindazokat a fejfájást okozó adó- és szabályozási tényezőket, amelyekkel a szervezők szembesülnek. 2015 januárjában az e-szerencsejáték forgalmi adó kulcsa 23% lett, márciusban a sportfogadás módosításáról szóló törvény (Betting Amendement Bill) 1% forgalmi adót szabott ki a telefonos és internetes fogadásokra. A Paddy Power 2014-es bevételi adatait alapul vevő becslése szerint ez 2 millió eurós nettó költséget jelent a szervezőknek, és később ez el fogja érni a bruttó 8 millió eurót.

 

Figyelembe véve a különféle piacok szabályozási és adózási változásait, az e-szerencsejátékkal foglalkozók jövedelmezősége (profitrátája) több információt árul el a szektor hosszútávú egészségi állapotáról, mint ha csak szimplán a bevételi adatok fősorait tanulmányozzuk.