Európai szerencsejáték-szabályozási körkép - 2

2021-07-26
Az iGamingBusiness összefoglalója – 2021. június
A 2. részben szerepel Finnország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Görögország és Magyarország

 

FINNORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Valamennyi szerencsejáték-termék a Veikkaus Oy monopólium kizárólagos ellenőrzése alatt áll.

Státusz: A nemzeti monopólium megléte ellenére az EK eljárást a finn törvények különféle változtatásait követően ejtették. Aktív végrehajtási intézkedések vannak érvényben (korlátozó marketing, különösen az offshore szolgáltatók számára), és a kormány intézkedéseket vizsgál a szerencsejáték-szolgáltatások offshore-kínálatának további korlátozása érdekében. 2021 januárjában a kormány konzultációt nyitott számos javaslatról a finn szerencsejáték-jogszabályok megreformálására. A véglegesített javaslatokat várhatóan 2021 nyarán vitatják meg a parlamentben.

 

FRANCIAORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Magánszolgáltatók sportfogadásra, lóversenyfogadásra és pókerre igényelhetnek online licenceket. A monopóliumnak kizárólagos joga van bingóra és lottójátékokra.

Státusz: Szabályozott piac az engedélyezési rendszer 2010-es bevezetése óta, amelyet követően az EK visszavonta a kötelezettségszegési eljárását. Egy új szabályozó hatóság, a L’autorité Nationale des Jeux, 2020 júniusában vette át feladatát az ARJEL-től. 

 

NÉMETORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: Schleswig-Holstein tartományban szabályozott a sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó és bingo. A többi 15 német tartomány jelenleg csak sportfogadást és lóverseny-fogadást engedélyezi, bár az online pókert és a virtuális nyerőgépeket is „tolerálják” az új szabályozási rendszer bevezetéséig.

Szolgáltatók: Magánszolgáltatók a jelenleg érvényben lévő rendszerben már nem igényelhetnek kaszinó engedélyt Schleswig-Holstein tartományban, bár  S-H jóváhagyta a meglévő engedélyek 2021-ig történő visszaállítására vonatkozó jogszabályokat (időközben is szolgáltathatnak). S-H kvázi engedélyezési rendszert vezetett be a sportfogadásra is (átmeneti jelleggel). A másik 15 államban regionális szinten igényelhető lóversenyfogadási engedély. A sportfogadásra vonatkozó engedélyt magánszolgáltatók 2020. január 1-től igényelhetnek. Azok az üzemeltetők, akik betartják a tolerációs rendszer követelményeit a törvény 2021-es bevezetéséig, addig online pókert és virtuális nyerőgépeket kínálhatnak a játékosoknak.

Státusz: A szerencsejáték-szabályozás fő jogi kerete Németországban sok vita tárgyát képezte, és az EK és a Németországban érdekelt felek/tartományok évek óta erősen bírálják. A meglévő jogszabályok megreformálására folytatott megbeszélések eredményeként jóváhagyták a 2020. január 1-én hatályba lépett 3. Módosító Szerződést. A 3. módosító szerződés megszünteti a sportfogadási engedélyek számának korlátozását, és újból bevezeti a sportfogadás engedélyezési folyamatát. Az online kaszinók tilalma továbbra is érvényben marad, S-H kivételével. 2020 márciusában a német miniszterelnökök elfogadták az új államközi szerencsejáték-szerződést, amely új engedélyezési lehetőségeket kínál az online pókert és a virtuális nyerőgépeket szolgáltatók számára (bár szigorú korlátozások, például tétkorlátozások érvényesek). A Szerződés a tervek szerint 2021. július 1-én lép hatályba. 2020 októberében tolerációs rendszert vezettek be, amely lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy online pókert és nyerőgépeket kínáljanak, feltéve, hogy a Szerződés hatálybalépéséig betartják a tolerációs rendszer követelményeit és bizonyos korlátozásokat (például tétkorlátokat).

 

NAGY-BRITANNIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Valamennyi licenc-típus a magánszolgáltatók rendelkezésére áll, kivéve a lottót, amelyet kizárólag csak a monopóliumszolgáltató, a Camelot kínálhat.

Státusz: Bármely szolgáltatónak, aki brit lakosoknak szolgáltat, vagy azoknak hirdet, a Gambling Commission (GC) engedélyére van szüksége. Az engedélyes üzemeltetőknek GC-engedéllyel rendelkező vállalkozásoktól kell a szerencsejáték-szoftvereket beszerezniük. 2020 decemberében a kormány „nagyszabású és széleskörű” felülvizsgálatot indított a Nagy-Britanniában hatályos szerencsejáték-jogszabályokkal kapcsolatban. Várható, hogy a reformra vonatkozó javaslatokat 2021 folyamán fehér könyvben teszik közzé.

 

GÖRÖGORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóversenyfogadás, lottójátékok 

Szolgáltatók: Minden termék kizárólag a monopóliumszolgáltatók számára van fenntartva a nyílt engedélyezési rendszer bevezetéséig, bár bizonyos magánüzemeltetők átmeneti jelleggel működhetnek.

Státusz: 2012-ben „átmeneti időszak” kezdődött, amelynek során a görög kormány 24 átmeneti engedélyt adott ki szolgáltatóknak, lehetővé téve számukra, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak a görög lakosoknak. Az online fogadásra és az „egyéb online játékokra”, beleértve a kaszinót és a pókert is, nyílt engedélyezési rendszert bevezető jogszabály 2019. október 30-án lépett hatályba. Az új jogi rendszert végrehajtó rendeleteket azonban csak 2020 augusztusában tették közzé. Az átmeneti engedéllyel rendelkező szolgáltatók továbbra is kínálhatnak szolgáltatásokat, amíg meg nem születik egy határozat az állandó engedély megadásáról. 2021 májusában a szabályozó megkezdte az engedélyek kiadását az állandó engedélyezési rendszer alapján. Az új online piac várhatóan 2021 augusztusában indul.

 

MAGYARORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Csak az állami monopóliumok (a Szerencsejáték Zrt és a Magyar Lóversenyfogadást-Szervező Kft) valamint a helyi koncessziós vállalatok igényelhetnek engedélyt.

Státusz: A magyar szerencsejáték törvény módosítása 2015. október 1-jén lépett hatályba, és csak két földi kaszinó számára engedélyezett online kaszinó szolgáltatást. A szabályozó hatóság azóta több bírságot is kiszabott - amelyek közül számosat megtámadtak -  az engedély nélküli szolgáltatóra, amelyek továbbra is célozták a magyar piacot. 2017 júniusában az EB megállapította, hogy Magyarország szerencsejáték-rendszere összeegyeztethetetlen az EUMSZ 56. cikkével. Egy későbbi, 2018. februári EB-határozat az ellen a magyar követelmény ellen döntött, amely szerint az online szerencsejáték-üzemeltetőknek földi engedéllyel kell rendelkezniük ahhoz, hogy online szerencsejáték-szolgáltatásokat kínálhassanak a magyar állampolgárok számára, tovább erősítve azokat az érveket, miszerint a jelenlegi rendszer összeegyeztethetetlen az uniós joggal.

 
 
 
Címkék: jogi háttér,