EU: Németország nem büntetheti az online szerencsejáték szolgáltatókat!

2016-02-17
Az Európai Unió legfelsőbb bírósága újabb szöget vert a német online szerencsejáték törvény koporsójába.

 

Az Európai Unió Bírósága (CJEU) által meghozott ítélet értelmében Németország nem szabhat ki büntetést az online szerencsejáték szolgáltatókra, ahogyan azt tervezte a liszensz nélkül működő vállalatok esetében, mivel a kormány lehetetlenné tette a más EU tagállamokban liszensszel rendelkező szolgáltatók számára, hogy német liszenszet szerezzenek.

 

A 2012-es német Államközi Szerződés korlátozott számú online sportfogadási liszensz kiadására ad lehetőséget, és megtiltja az online szerencsejáték minden más formáját. Németország 2014-ben kihirdette azt a 20 szolgáltatót, mely engedélyhez jutott, azonban a liszenszhez nem jutott szolgáltatók a bírósághoz fordultak, és ezzel megakadályozták, hogy egyetlen liszenszet is kiadjanak. 

 

A CJEU ítélete összhangban van a Főtanácsnok tavaly októberben kiadott véleményével, mely szerint a Szerződés rendeletei nem érvényesíthetőek, mivel nem került liszensz kiadásra. Ez a megrekedt álláspont hatásosan megőrizte a meglévő állami fogadási monopóliumot, mely összeegyeztethetetlen az EU szabadkereskedelmi szabályaival. A CJEU bírálta a liszenszelési folyamat átláthatatlanságát is. 

 

Mathis Dahms, a Német Sportfogadási Szövetség (DSWV) elnöke kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint Németországban a „szerencsejáték szabályozás alapvető reformja szükséges”. Dhams arra figyelmeztette a kormányt, hogy az, ha csupán megemeli a kiadható liszenszek számát, nem orvosolja a Szerződés „alapvető tervezési hibáit”.

 

Maarten Haijer, az Európai Szerencsejáték és Fogadási Szövetség vezetője felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson végrehajtási eljárást Németország ellen, hogy ezzel is biztosítsák, hogy korrigálja szerencsejáték jogszabályait „és nem tartja fenn a sikertelen Államközi Szerződést.”

 

A Betsson visszamenőleges adót vállal Németországban

 

Mindeközben a Betsson úgy döntött, hogy több évre visszamenőleg befizeti a német tevékenysége után az adókat, abban a reményben, hogy ezzel jó pozícióba kerül egy német liszensz megszerzéséhez, ha az végre elérhetővé válik.

 

A vállalat bejelentése szerint 13,4 millió dollárt fizet be a német államkincstárba a 2012 júliusától 2015. év végéig tartó időszak adótartozásának kompenzálására, és innentől kezdve havonta adóbevallást nyújt be a német adóhatósághoz. Igaz, a Betsson úgy véli, hogy valójában nem kellene Németországban adóznia, és azt tervezi, hogy erre a bíróságon keres igazolást.

 

A Bettson közleménye szerint azért fizetnek, hogy “elkerüljék a hátrányos megkülönböztetést a többi jelentkezővel szemben.”

 

Jelenleg a német liszenszért folyamodott körülbelül 80 szolgáltató nagyjából fele fizet adót a német játékosoktól származó bevétele után.