Döntött a bíró: nem tarthatja meg 1,2 milliárdos lottónyereményét a játékos

2021-01-08
Ítélet született annak a pennsylvaniai nőnek az ügyében, aki abban a boltban szerezte be lottószelvényét, ahol dolgozik.

 

A december közepén meghozott ítélet értelmében nem tarthatja meg 4,15 millió dolláros, azaz 1,2 milliárd forintos nyereményét az a nő, aki abban a szupermarketben vette meg a szelvényét, ahol dolgozik. A bíró szerint a szelvény és így a nyeremény jogos tulajdonosa az az Acme nevű bolt, ahonnan a szelvény származik.

 

Az ügy azon a szabályzaton dőlt el, amely szerint az üzlet azokat a lottószelvényeket kezeli, melyeket tévedésből nyomtattak ki az állami lottótársaság által az üzletben elhelyezett automata terminálon. A boltnak jutalékot kell fizetnie a lottótársaságnak minden kinyomtatott szelvény után, de meg is tarthatja a nyereményt, valamennyi nyertes szelvény után – áll Mary Jane Bowes bíró indoklásában.

 

Az ügyben főszerepet játszó, 4,15 millió dollárt érő, a Match 6 elnevezésű lottójátékra szóló szelvény is a tévedésből nyomtatott szelvények kupacában volt más hibás szelvényekkel együtt, mikor Seltzer – aki ügyfélszolgálatosként dolgozik az üzletben – munkába állt 2019. március 21-én. Browes bíró elmondása szerint az aznap esti Match 6 sorsolást követően Seltzer felfedezte a nyertes szelvényt, miközben a hibás nyomtatású szelvények kupacát rendezgette.

 

Seltzer kivett 10 dollárt a tárcájából, és lefuttatott egy szelvényvásárlási tranzakciót, ahelyett, hogy követve az üzlet szabályzatát, hagyta volna, hogy a bolt nyújtsa be a nyereményigénylést. A bírósági dokumentumok szerint Seltzer normál esetben a nyeretlen szelvényeket kidobta, a nyerteseket pedig összegyűjtötte, hogy aztán a bolt koordinátora feldolgozza azokat.

 

Seltzer ezután elmondta a kollégájának és a főnökének, hogy nyert a lottón, “és azt állította, hogy nem emlékszik, hogy mikor vette a szelvényt.” Miután az Acme főnökei megtudták, hogy mi történt, átnézték a biztonsági kamera felvételeit. Mikor szembesítették, Seltzer tagadta a tényeket, és jelentkezett a lottótársaságnál a nyereményért. Az Acme pert indított, hogy a bíróság állapítsa meg, ki a szelvény jogos tulajdonosa.

 

Miután egy megyei bíró úgy döntött, hogy a bolt a nyertes szelvény jogos tulajdonosa Seltzera Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Bows bíró egyetértett a megyei bíró megállapításával, miszerint „Az Acme lett a tévedésből nyomtatott szelvény tulajdonosa abban a pillanatban, ahogyan azt kinyomtatták”. 

A döntés értelmében a teljes 4,15 millió dolláros nyeremény az üzletet illeti meg.

 

Százmilliárdos lottónyeremények hétvégéje

Mindeközben világszerte tombol a láz a lottójátékosok körében, hiszen jó ideje nem volt már olyan, hogy a két nagy amerikai lottójáték, a MegaMillions és a Powerball főnyereménye is 400 millió dollár feletti lett volna. Most pont ez a helyzet, és ez már az az összeg, ami még a legrezignáltabb játékosok érdeklődését is felkelti! A péntek esti Mega Millions sorsoláson  490 millió dollár, azaz 143 milliárd(!) forint, a szombat esti Powerball sorsoláson pedig 470 millió dollár, tehát úgy 137 milliárd forint lesz a tét.