Döntött a bíró: Ki kell fizetni a mozgássérült játékos 120 milliós kaszinónyereményét

2022-09-28
A döntés értelmében a Star kaszinónak ráadásul 35 ezer dollárnyi, azaz úgy 15 millió forintnyi kamatot is kell fizetnie a játékosnak.

 

Teljes egészében ki kell fizetni azt a 285.000 dolláros jackpotot, amelyet egy rokkant férfi nyert egy korábban kitiltott szerencsejátékos közreműködésével a sydneyi Star kaszinóban – döntött a bíróság. David Joe-nak így csaknem 320 000 dollárt ítélt meg kamatokkal együtt a kerületi bíróság, amely megállapította, hogy a kaszinó jogellenesen tagadta meg a 2019 októberében nyert jackpot átadását – írja a The Guardian.

 

A motoros neuronbetegségben (MND) szenvedő Joe, aki Platinum Vantage VIP-tagsággal rendelkezik a kaszinóban, barátját, Lois Lie-t kérte meg, hogy segítsen a nyerőgépek működtetésében. “Joe valóban jelentős fogyatékossága megfosztotta annak lehetőségétől, hogy maga kezelje a gépeket.” – írta Robert Montgomery bíró. A kérdéses napon a páros 10 dollárt dobott egy Year of the Tiger típusú gépbe és megnyerte a jackpotot. Joe azt állítja, hogy a Star beleegyezett, hogy barátja segítsen a gépek kezelésében. A kaszinó azonban végül megtagadta a nyeremény kifizetését, mondván, hogy Lie 2016 októberében önkéntes kizárási végzést írt alá, kitiltották a létesítményből, és nem jogosult semmilyen nyereményre.

 

A bíró az ítélet meghozatalakor megállapította, hogy a pénzt Joe nyerte, nem pedig Lie, így azt a kaszinó nem tarthatja vissza, és köteles megfizetni a 285 ezer dollárt, valamint annak 35 ezer dollárnyi kamatait. Montgomery bíró úgy találta, hogy Joe vállalta az összes gazdasági kockázatot azzal, hogy ő mondta meg Lie-nek, hogy melyik gombot nyomja meg, és ő fizette a teljes tétet. Joe arról sem tudott, hogy barátját kitiltották a kaszinóból, mert Lie már hat hónapja korlátlan hozzáféréssel rendelkezett addigra. Lie azt mondta a bíróságnak, hogy feltételezte, hogy a kizárási végzést visszavonták, mivel nem akadályozták meg abban, hogy belépjen a helyiségbe, és ott szerencsejátékot játszhasson.

 

„Ennek megfelelően, az, hogy a Star nem fizette ki a nyereményt hibás döntés volt, és megszegte a felperes és az alperes közötti fogadási szerződést.” – döntött a bíró.