Divat vagy ciki játszani?

2017-03-22
Az egyes szerencsejátékok népszerűségében az aktuális szórakozási divat is lényeges szempont lehet, például társaságot, közös érdeklődési területet adhat.

 

Hazánkban megfigyelhető volt néhány évvel ezelőtt, hogy a póker néhány ismert közéleti személy és a televíziós közvetítések által nagy népszerűségre tett szert. Ennek következtében a póker klubok száma is gyarapodott - ez egyúttal lehetőséget teremtett az illegális (adózatlan) jövedelmek szerzésére. Sokat javított a játék népszerűségén, hogy néhány ember magazinok címlapján szerepelhetett az online pókeren szerzett kisebb-nagyobb vagyonának köszönhetően. Ez a könnyű és látványos meggazdagodás sokakat késztetett arra, hogy maguk is próbálkozzanak, esetenként benne is ragadtak a játékban.

 

Egy magyar kutatás még 2009-ben arról szólt, hogy vidéki városokban – a helyi játékosok megkérdezésével – igyekeztek felmérni, hogy hány helyen, mekkora összegekkel és milyen rendszerességgel folynak póker partik. Az összegyűjtött településenkénti adatokat átlagolva, és arányosan felszorozva a felnőtt lakosság számával 2008 körül éves szinten 40 milliárd forintra jött ki – becslésük szerint – a hazai pókerpiac nagysága.

 

Az egyes szerencsejátékok népszerűségében az aktuális szórakozási divat is lényeges szempont lehet, például társaságot, közös érdeklődési területet adhat. Bár nálunk kevésbé népszerű a bingó, melyet főleg az idősebbek kedvelnek Észak-Amerikában, valószínűleg mindenki láttott már filmekben ilyen játéktermeket. Itt együtt vannak az emberek: beszélgetnek, találkoznak, és hosszabb-rövidebb időt töltenek a játékkal. Philippe és Vallerand még 2007-ben írt a „Las Vegas jelenség”-ről egy cikket. Szerintük Észak-Amerikában a kaszinók legfontosabb célcsoportja az idősek. Az elöregedő, de jómódú társadalmakban nem csak az aktív korúak szabadon felhasználható jövedelme, de a már passzív korúak növekvő átlagéletkora és fizetőképes igénye is jelentős tényező a játékszervezés és a játékszenvedély korcsoportonkénti megjelenése szempontjából. 

 

Akit a fenti kérdések részleteiben is érdekelnek, Tessényi Judit: A Szerencse rabjai című könyvében olvashatnak bővebben a játékfüggőségről.

 

Nyomtatott változat megrendelés

eBook formátumban:

24symbols.com, Amazon.com, Barnes & Noble, Bookline.hu, Bookmate.com, e-letoltes, Ekonyv.hu, Elefant.ro, Gardners.com, Google Play Books, iBookstore (iTunes), ipubs.hu, PublishDrive

 

Dr. Tessényi Judit

Címkék: játékfüggőség,