Budapesten gyűlt össze a szerencsejáték ipar színe-java

2018-09-26
Immár harmadik alkalommal került megrendezésre Budapesten a Közép- Kelet-Európai Szerencsejáték Konferencia, mely impozáns vendéglistával és számos neves szponzorral büszkélkedhet.

 

A másfél napos rendezvény a szerencsejáték-szervezők, operátorok és a szabályozásban résztvevők széles körét vonultatta fel, kerekasztal beszélgetések formájában. A különböző szekciók olyan érdekfeszítő kérdéseket boncolgattak, mint a felelős játékszervezés, a bunda, az egyes nemzeti piacok szerencsejáték szabályozása és piaci jellemzői, vagy éppen a technológia fejlődésének kihívásai.

 

Az első kerekasztal beszélgetés a felelős játékszervezésről, a pénzmosásról és a bundáról - azaz a befolyásolt mérkőzésekről szólt. Bahar Alaeddini kimondottan az angol szabályozást ecsetelte: hiába vannak életkori limitek Angliában, nehéz megakadályozni a kiskorúak játékát, és a problémás játékosok kiszűrésére sincs egy átfogó nemzetközi vagy teljesen kielégítő rendszer. 

A legérdekesebb kérdéseket Francesco Baranca, a Federbet vezetője feszegette, konkrét adatokkal alátámasztva a megbundázott mérkőzések számát és nagyságrendjét. Feltette a kérdést, hogy miért lehet egy-egy játékost beavatni a bundába? Meg is válaszolta saját kérdését, véleménye szerint azért, mert nagyságrendekkel több jövedelemre tesz szert egy-egy játékos, ha belemegy a csalásba, s nem is biztos, hogy felfogja, hogy bűncselekményt követ el. Példaként hozta, hogy az ukrán bajnokságban legutóbb két csapat kivételével mindenki érintett volt többé-kevésbé a mérkőzések eredményének manipulálásában, és elmondása szerint ez nem csak a végeredményt jelenti, hanem pl. a sárga lapok számát, vagy a kiállítások számát is - gyakorlatilag a meccsel kapcsolatos valamennyi statisztikai adat befolyásolása felmerül. 

A következő előadó, Ray Wilson a kriminológiai elemekre hívta fel a figyelmet, mint a nemzetközi pénzmosással foglalkozó Anti-Money Laundering Global Solution LTD képviselője. 

 

 

Ezt követően megtudhattuk, hogy Romániában milyen adótartalommal bír a szerencsejáték, hogy jelenleg 22 online licenc van engedélyezve, és az aktuális román szabályozás is próbálja kordában tartani a feketepiacot. Cosmina Simion azt is elmondta, hogy jelenleg 1601 domain van szerencsejáték témában az online piacon, és  a szerencsejáték felügyeletét ebben az évben indították. Ugyanakkor korlátozzák például a televíziós reklámozást, így most már csak az esti órákban lehet szerencsejáték reklámot közvetíteni: míg korábban öt óra után, jelenleg már csak kilenctől megengedett az állami televízióban.

 

Bulgáriában is a pénzügyminiszter alá tartozik a szerencsejáték piac szabályozása: igen egzotikus és fiatal még a bolgár szerencsejáték piac és annak szabályozása, intézményeik a legifjabbak az online szerencsejáték piac területén.

A délelőtti szekcióban csak a bolgár és a fehérorosz előadó beszélt a földi szerencsejáték szervezéséről - a többiek inkább csak az online piaccal foglalkoztak -, ebből következtethetünk arra, hogy a jövő tendenciái inkább az internetes szerencsejátékok felé mutatnak... 

A fehéroroszok jelenleg még blokkolják a külföldi oldalakat, de várhatóan a közeljövőben megnyitják piacaikat. Belorussziában csak két éve szabályozták az online játékot, jelenleg kb. 100 hazai játékszervező létezik, és nem válik szét szigorúan a földi és az online játékszervezői közösség. 

Valószínűleg a résztvevők összetétele miatt, de a legtöbb figyelmet a belorusz és a bolgár kolléga eladása érdemelte ki, a legtöbb kérdést is ők kapták, mivel a piac nyitása miatt a szervezők (elsősorban nemzetközi játékszervezőkről van szó) érdeklődésének és várakozásának középpontjában állnak. Ne felejtsük el azonban, hogy kelet-közép európai konferenciáról van szó, tehát az afrikai vagy az ázsiai piac lehetőségekről eleve nem szóltak az előadók. 

 

A harmadik előadás már érintette a daily fantasy sportot, és az eSport kapcsolódását az online szerencsejátékokhoz, azonban ez a terület még számos országban szabályozatlan vagy egyenesen illegális. Az előadók hangsúlyozták, hogy az eSport nem különbözik számos elemében az online pókertől, és a legalizálás 1 milliárd dolláros üzletnek adna teret - mely egyben a legdinamikusabban növekszik.

 

A délutáni eladók megegyeztek abban, hogy a jogi harmonizáció az uniós szabályozásban nagyban segítené a munkájukat, bár különbözőek a termékek és a fogyasztók, de az innováció és a piaci terjeszkedés legnagyobb problémájának jelenleg a Unión belüli szabályozásbeli különbségeket találják, beleértve az adózásbeli különbségeket is.

 

Az amerikai eladótól megtudtuk, hogy pillanatnyilag 5 államban legalizált az USA-ban a sportfogadás, és számos államban van előkészületben már az ezt lehetővé tevő jogszabálytervezet; majd részletesen prezentálta, hogy az elmúlt nyolc évben milyen jelentős jogi változások történtek az amerikai piacon. 

 

A következő konferencia Budapesten előre láthatólag jövő év szeptemberében lesz: mindenkinek, aki a szakmában érdekelt vagy számít, ott a helye!

Gratulálunk a szervezőknek, köszönjük a részvétel lehetőségét, és további sok sikert kívánunk!

 

Címkék: jogi háttér,