Börtönbüntetésre számíthatnak a tenisz bundabotrány résztvevői

2022-05-23
Több mint két tucat embert állítottak bíróság elé Spanyolországban teniszmeccsek megbundázása miatt. A per május elején kezdődött, és ha bűnösnek találják őket, hosszas börtönbüntetésre számíthatnak.

 

A bundázás számos sportágat érint, az egész fogadási ágazatot sújtja. Bár vannak arra utaló jelek, hogy a kísérletek száma csökken, a bundázás teljes kiiktatása gyakorlatilag lehetetlen – írja a casino.org.

 

A tenisz évtizedek óta a bundavádak kereszttüzében áll, jellemzően persze nem a sztárjátékosok meccseire kell ilyenkor gondolni, hanem az alacsonyabb szintű tornák és játékosok körére. A bundabotrányba keveredett játékosok és egyéb érintettek ilyenkor általában pénzbüntetésre, felfüggesztésre vagy eltiltásra számíthatnak. 

 

Egy Spanyolországban most kezdődött tárgyalás 14 vádlottja azonban ennél súlyosabb büntetés elé néz. A vád szerint valamennyien egy szervezett bűnözői csoporthoz tartoznak – és ezen ügy kapcsán kirobbant botrány az oka annak, hogy Spanyolország nagyobb hangsúlyt fektet a bundázásra. A spanyol ügyészek 2-6 év közötti börtönbüntetés kiszabását kérik a 14 vádlottra. 

 

A spanyol polgárőrség 2018 októberében fedezte fel a bűncselekményt, az EUROPOL-lal és a Szerencsejáték Szabályozási Hatósággal együttműködve. Akkoriban a rendőrség egy spanyol teniszezőt, Marc Fornell-t is azzal vádolt, hogy részt vesz a banda tevékenységében. Az ügyben eljáró de la Mata bíró szerint a bűnszövetkezet több mint 3,6 millió euró bevételre tett szert a meccsek megbundázásával és fogadási csalással.

 

Az ügyészség szerint a bűnszervezet több ezer állampolgár személyazonosságát bitorolta el. Ezeket a személyazonosságokat használták fel a fogadások megkötésére, hogy megpróbálják elrejteni tiltott tevékenységüket. A banda a személyazonosságokat a fogadói számlákhoz és elektronikus pénztárcákhoz kapcsolta, majd a hasznot szétosztotta ezek között. Ez lehetővé tette számukra, hogy elfedjék valódi kilétüket, és módot adott arra, hogy elkerüljék az illegális nyereség utáni adófizetést.

 

A probléma súlyosságát mutatja az is, hogy Ksenia Palkina teniszező nemrég életre szóló eltiltást kapott. A 32 éves orosz játékos korábban a ranglista 163. helyén állt, de minden elért eredményét elveszítette, amiért több mérkőzése megbundázásában is részt vett. Palkina elismerte, hogy 2018-ban és 2019-ben is adott el meccseket. Ennek eredményeként a Nemzetközi Tenisz Integritás Ügynökség április végén bejelentette, hogy 93.742 dolláros pénzbírságot (ebből 87.000 dollárt felfüggesztve) és 16 éves eltiltást kapott. Az eltiltás akkor lépett életbe, amikor 2019-ben előzetes eltiltást kapott. Mivel hat év ebből felfüggesztett, 39 évesen térhet vissza a teniszhez. 

Címkék: csalás, fogadás,