Bajok a százmilliós alagi tréningpályával - két versenyló is a lábát törte

2018-06-27
Tíznél többre becsülik az elmúlt hónapokban súlyosan lesérült, ezért sportcélokra alkalmatlanná vált lovak számát a galoppló-tulajdonosok – írja az átlátszó.hu

 

Két lovat el kellett altatni a sérülés miatt a dunakeszi-alagi versenypályán – az idomárok, tulajdonosok és futtatók a pár éve, százmilliós költséggel kiépített edzőpálya rossz talajviszonyait okolják a balesetek miatt. A Magyarországi Telivérfuttatók Egyesülete a pályafenntartó állami céghez, a Kincsem Nemzeti Kft.-hez fordult a helyzet mielőbbi rendezéséért. A tájékoztató közleményhez mellékelt fényképeken látszik is, miért okolják a talajt: bejárásukon jókora köveket szedtek fel a pályáról. 

 

A galoppsport lényege elsősorban a gyorsaság - edzés közben sem ritka az 50-55, de akár 60 kilométer/órás sebesség sem, amit a zsoké elér velük - írja az átlátszó.hu. A ló úgynevezett versenyvágtában egyetlen lábára érkezik a „lebegő” szakasz után, ami ilyenkor az állat 400-600 kilós súlyának akár a hétszeresével csapódik a földbe. Ezzel az irammal és testtömeggel rátaposni egy féltégla nagyságú kőre érthető módon végzetes sérüléseket okozhat. 

 

A nyári tréningpálya talaja korábban homok volt. A trénerek és a zsokék ezzel sem voltak elégedettek, mondván, nehezen lovagolható „púderré” vált már enyhe szárazság esetén is, ráadásul képtelenségnek tűnt egyenletesre boronálni. Általános volt tehát az öröm a pár évvel ezelőtti csere idején. Nemzetközi fejlesztésű úgynevezett szintetikus talajt kaptak, aminek lényege laikusan megfogalmazva, hogy köves, kavicsos aljzatra vízzáró-vízelvezető réteg kerül, amit a homokhoz hasonlatos, hulladékokból, például rongydarabokból álló anyaggal borítanak. Utóbbi lényege, hogy jobban tartja a nedvességet, ám nem képez pocsolyákat, ellentétben a homokkal.

 

A lovasok szerint azért lehet, hogy a hibák csak most jönnek elő, mert az évek során megsüllyedhetett az aljtalaj. Azt tapasztalják: a boronáló gépek, de már a gyorsabban haladó lovak is mintegy kijárják, felkapálják a felső réteget, kiásva a kisebb-nagyobb köveket alulról. Azt pedig csak vélelmezik, hogy valami gond lehet a közbülső vízzáró-szigetelő réteggel.

 

A Kincsem Nemzeti Kft. az átlátszó.hu érdeklődésére ezt válaszolta: „Dunakeszi-Alagon közép-európai viszonylatban kiemelten kedvezőek a tréningezési lehetőségek, feltételek. A talaj karbantartása nemzetközi szinten, magas minőségű karbantartó géppel történik.  Az elmúlt hetekben valóban észleltek köveket a “nyári pályán”, amely kapcsán helyszíni bejárást tartunk, és ez alapján döntünk az esetlegesen szükséges lépésekről.”

 

Szintetikus talaj 147+149 millióért?

 

Az Átlátszósok kiegészítő kérdést is küldtek utóbb, ami kifejezetten a talajcsere-beruházásra vonatkozott. A válasz megérkeztéig a Közbeszerzési Értesítő alapján próbálták megfejteni, melyik beszerzés vonatkozhat a talajcserére: nyomozásuk után arra jutottak, hogy a pályát 147+149 millió forintért alakították át a jelenlegire.

 

1,4 milliárd veszteség, 12 milliárd adósság

 

A Kincsem Kft. horribilis 1,4 milliárd forintos veszteséget termelt tavaly, 400 millióval többet, mint 2016-ban. Tartozásai tetemesek, 11,9 milliárd forintra rúgnak. 

A kiadások között föltűnő a reklámra fordított pénzek megugrása: csaknem a tízszeresére, 37 millió forintról 337 millióra emelkedett a propagandára költött összeg. A lovi honlapján közzétett szerződéslista szerint a tavalyi legnagyobb, 420 milliós tétel a marketingről szóló megállapodás, amit a kormányzattól nem távoli Young-Trinty-Sprint Konzorcium húzott be. Közel 50 milliót fizettek Pintér Sándor volt cégének, a Civil Biztonsági Zrt.-nek őrzésért.

Veszteséges a testvércég, a Magyar Lóverseny-fogadást Szervező Kft. is, itt 703 millió a 2017-es mínusz.

 

Mindkét céget Pécsi István vezeti havi 1,2 millió forintos alapbérért. Ő valamikor szpíkerként (versenykommentátorként) kezdte a lovin, ahol a bennfentesek a Fidesszel nem ellenséges Lázár Vilmos lovasszövetségi elnök emberének tartják. A menedzser több vasat is tart a tűzben. A lóversenyzés csúcsán tevékenykedik, miközben családja lótartóként is jelen van a porondon (nincsen olyan szabály, ami ezt tiltaná). A nagy reménységnek tartott Tour To Paris nevű versenyló Pécsi apósa, Hammersberg Elemér tulajdona – a lovat Overdose-hoz hasonlítják a Pécsi által igazgatott lovi hivatalos oldalán. A lovi alapvető funkciója a sportfogadás, aminek akár a befolyásolására is alkalmas lehet egy ilyen írás – emlékeztet az átlátszó.hu írója.

A fiatal mént nyilvános Facebook-posztja szerint Pécsi István felesége alkalmanként lovagolja is, miközben az alagi telep vezetője az asszony testvére, azaz Pécsi igazgató sógora, ifjabb Hammersberg Elemér...

 
Forrás: átlátszó.hu
Címkék: lóverseny,