A spanyolok több mint 80 százaléka játszik szerencsejátékokat

2023-11-08
Ez és több más érdekesség is kiderült egy most készült felmérésből.

 

A szerencsejáték mindenhol nagy üzlet, de Spanyolország szórakoztatóiparában kimondottan komoly helyet foglal el. Egy új tanulmány szerint a felnőtt lakosság több mint 80%-a rendszeresen vagy alkalmanként élvez valamilyen szabadidős szerencsejátékot.

A most készült felmérésből kiderült, hogy összesen 22,9 millió ember, vagyis a 18 és 75 év közötti spanyol lakosság 83,9%-a játszott szerencsejátékot az elmúlt évben. A tanulmány a Szerencsejáték Üzleti Tanács és a Murciai Szabadidős Szövetség által évente végzett kutatás eredménye. A tanulmány kiemeli, hogy a felhasználók túlnyomó többsége a szórakozás normális részének tekinti ezt a tevékenységet. 

A szerencsejáték szabadidős tevékenység

A különböző lottójátékok mellett, amelyeket a lakosság 66%-a gyakorol, a spanyolok 17,9%-a látogatja a kaszinókat, játék- és bingótermeket, sportfogadási létesítményeket és egyebeket. Ez a csoport úgy véli, hogy a szerencsejáték értéke a tevékenység szórakoztató voltában rejlik.

A felhasználók mintegy 61%-a tisztában van vele, hogy a veszteség az az ár, amit a szórakozási lehetőségért meg kell fizetni. Számukra ez ugyanolyan, mintha pénzt költenének arra, hogy színházba vagy futballstadionba menjenek, hogy élőben nézzenek meg egy meccset.

Az emberek túlnyomó többsége, akik pénzt dobnak egy nyerőgépbe egy bárban, nem a veszteségeiket próbálják visszaszerezni. Elfogadják a veszteséget, mint pénzbeli cserét a szórakozásért.

A felmérésből az is kiderült, hogy a spanyol lakosság 15-20%-a vonakodik a szerencsejátékoktól. Ezek azok az emberek, akik ellenszenvet éreznek a tevékenységgel szemben, részben ideológiai vagy vallási okokból, részben pedig azért, mert a veszteség az elutasítottság érzését keltheti bennük. Figyelemre méltó, hogy e csoport jelentős része 25 év alatti felnőtt, mely ellentétes azzal a népszerű vélekedéssel, miszerint a fiatalok alkotják a szerencsejátékosok legnagyobb csoportját.

A szektor helyzetét nehezítette a COVID-19, amely Spanyolországban (is) a szerencsejáték-létesítmények ideiglenes bezárásához és a szerencsejáték-tevékenység nyilvánvaló csökkenéséhez vezetett 2020-ban. Abban az évben a spanyolok 80,9%-a játszott valamilyen játékot, ami a 2013-as adathoz hasonló (80,3%). Azóta a számok fokozatosan visszaálltak a járvány előtti szintre, 2021-ben 82,4%, tavaly pedig 83,9% volt a játékosok aránya.

A szerencsejáték függőség nem probléma

A szerencsejáték függőséggel kapcsolatos párhuzamos vizsgálat jelentős eredményeket hozott. A diagnosztizált, kezelés alatt álló személyekről szóló adatok azt mutatják, hogy Spanyolországban a játékszenvedéllyel küzdő személyek száma 8000 alatt van. A különböző közösségi egészségügyi szolgálatok által szolgáltatott információk azt mutatják, hogy a kezelést igénylő népesség a 18 és 75 év közötti lakosság 0,02%-ának felel meg. Ez alacsonyabb szám, mint az, amit bármely betegség ritka betegségként való besorolásához használnak.