35%-kal visszaesett a nyerőgépek száma Berlinben

2019-07-22
A többek szerint az eddigi legszigorúbb német szabályozásnak köszönhetően 2018 végére 584-ről 385-re csökkent a nyerőgépek száma Berlinben. A német közvélemény ugyanakkor a szerencsejátékok reformját sürgeti.

 

A tavalyi évben 100 játékterem zárt be Berlinben. A „régi” engedélyek a már meglévő termekhez lejártak, de még midig sok olyan hely üzemel, melyek nem felelnek meg a jelenlegi követelményeknek. Christiane Heiß városi tanácsos elmondása szerint a jelenlegi 35 terem közül csupán kettőnek van érvényes engedélye.

 

A szociáldemokraták döntöttek a nyolc évvel ezelőtt hatályba lépett jogszabály-módosításról, jóllehet az SPD, a CDU és a Zöldek is támogatták a javaslatot.

 

A 2011 júniusa óta érvényes új jogszabály nagyon szigorú keretek között engedélyezi az új szerencsejáték termeket. Létesítményenként csak egy játékterem engedélyezett, legalább 500 méterre kell lennie a legközelebbi szerencsejáték létesítménytől, és legalább 200 méterre a középiskoláktól. Hajnal 3-kor be kell zárniuk, és délelőtt 11 óráig nem nyithatnak ki. Mindegyik terem csak nyolc nyerőgépet üzemeltethet az addigi 12 helyett, ingyenes étel és ital kínálása tilos.

 

A németek többsége szerencsejáték reformot szeretne

 

Egy közelmúltbeli német közvélemény-kutatás során azt vizsgálták, hogy mit gondolnak az emberek a jelenlegi szerencsejáték szabályozásról. Az erős többség azt jelezte, hogy meg kell változtatni a rendszert, az emberek szerint az iparág túlságosan szétszórt, és egységes szabályrendszert kellene bevezetni.

 

A Smartcon által a Löwen Entertainment számára készített felmérés azt találta, hogy a németek 71 százaléka támogatja az ország szerencsejáték-keretrendszerének jelentős átalakítását. A válaszadók azt állították, hogy az új szerencsejáték-területek hozzáadásával mindegyik a saját szabályozásaival működik, és hogy minden területhez egy szövetségi megközelítést kellene alkalmazni.

 

A megkérdezettek 61%-a aggódik, hogy a túlszabályozás negatív következményekkel járhat. Ha törvényeket hoznak a fogyasztók védelme érdekében, kevesebb vállalat akar engedélyért folyamodni, ami a szabályozott tevékenység csökkenéséhez és esetleg fekete piac erősödéséhez vezet.

 

A szerencsejáték gépeket gyártó és üzemeltető Löwen azért készíttette a felmérést, hogy jobban megértsék, hogyan fejlődik az országban a szerencsejáték. Rámutat arra, hogy a 16 német állam mindegyike saját szabályrendszerrel rendelkezik, és ez zavart okoz a szerencsejátékosok körében, akik emiatt a nem szabályozott lehetőségeket keresik inkább.

 

A vállalat szerint a nem engedélyezett vagy nem szabályozott szerencsejátékok az ország potenciális bruttó játékbevételének több mint 20% -át veszik el évente, és ez csak akkor fog megváltozni, ha jogszabály-módosítások történnek. „A szabályozatlan piac viszonylag és abszolút értékben is nagyobb mértékben növekszik a mai napig, mint a szabályozott piac.” – áll a jelentésben.

 
Címkék: nyerőgép,