329 milliárd dollár, 1,8 millió munkahely – ez az amerikai kaszinószektor

2023-10-23
Az Amerikai Szerencsejáték Szövegség (AGA) új tanulmánya szerint az USA kaszinójáték-ipara egy olyan erőmű, amely közel 329 milliárd dolláros gazdasági tevékenységet állít elő.

 

Az AGA 2018 óta most először vizsgálta mélyrehatóan az iparág hozzájárulását az amerikai gazdasághoz. Az Oxford Economics által végzett kutatás megállapította, hogy a kaszinók tavaly 328,6 milliárd dollár gazdasági teljesítményt eredményeztek, miközben 1,8 millió munkahelyet támogattak. A közvetlen játékadóból származó 13,5 milliárd dollárral együtt az iparág 2022-ben 53 milliárd dollárt fizetett be szövetségi, helyi és állami adók formájában.

A szerencsejáték-ipar közvetlenül több mint 700.000 embert foglalkoztat az Egyesült Államokban. Ebbe beletartozik közel 600.000 munkahely a kaszinókban és a vállalati irodákban, több mint 23.000 a szerencsejáték iparral kapcsolatban álló gyártók amerikai telephelyein, és 89.000 a kaszinóutak során a kaszinóvendégek számára árukat és szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknál" - jegyezte meg a szövetség.

Minden 33 utazási és szabadidős munkahelyből 1 közvetlen kaszinófoglalkoztatás jelent az Egyesült Államokban. Az AGA hozzátette, hogy a szerencsejátékok több munkahelyet garantálnak, mint például a légi közlekedés, Hollywood vagy az amerikai posta (USPS), hogy csak néhány példát említsünk. 

Tavaly a kereskedelmi kaszinók közel 332 ezer munkavállalót foglalkoztattak, akik összesen 16,3 milliárd dollárt kerestek, beleértve a juttatásokat és borravalót is. A törzsi szerencsejátékok nagyjából 256 ezer alkalmazottat foglalkoztattak, akik összesen 8 milliárd dollárt kerestek bérek és juttatások formájában.

A tavalyi évben az amerikai kereskedelmi és törzsi kaszinók látogatói 125,9 milliárd dollárt költöttek. Ennek közel 17%-a nem szerencsejátékból származott, beleértve a szórakozást, az étkezést és az italokat, valamint a szállodai szobákat.

Ezen felül a harmadik féltől származó kiadások, például a kaszinó bevételei között már nem szereplő bérelt éttermek és kiskereskedelmi üzletek, valamint az eladási és szállásadók 4,0 milliárd dollárt tettek ki, így jön ki a 125,9 milliárd dolláros kaszinó célú költés." - állapította meg az AGA.

Miközben várható, hogy az amerikai kaszinók idén rekordösszegű bevételt szereznek, az iparág magas rangú vezetői körében egyre nagyobb az aggodalom, hogy – ugyan csak enyhe, de - recesszió közeleg. Ha a gazdasági visszaesés bekövetkezik, és a vártnál keményebb és hosszabb lesz, az valószínűleg visszafogja a fogyasztók szabad felhasználású kiadásait, és potenciálisan arra kényszeríthet egyes szolgáltatókat, hogy csökkentsék a létszámot.