25 milliárdot jótékonykodott el vagyonából a lottónyertes

2021-05-14
A feleségét egy használt motorral lepte meg

 

Mikor Frances Connolly 115 millió angol fontot, azaz úgy 48 milliárd forintot nyert az EuroMillions lottón, megfogadta, hogy 50 barátjának és rokonának fog segíteni. Most, két évvel később, a jószívű ex-tanár elmesélte a The Sunnak, hogy hogyan ajándékoztak el ő és férje, Patrick 60 millió fontot. A Frances által a barátokról és családtagokról összeállított 50-es lista – melyet a nyeremény éjszakáján állított össze, mikor képtelen volt elaludni – 175 családnak okozott örömet. Sokan közülük házat vettek az ajándékból, vagy épp a jelzálogukat fizették ki belőle.

 

Abban az időben, 2019 januárjában nyereményük a negyedik legnagyobb jackpot volt a játék 25 éves történetében. „114.969.775,70 fontot nyertünk, és több mint a felét elajándékoztuk. Ez 60 millió fontnyi szeretet. És ami még boldogabbá tesz, az az, hogy minden egyes ember, akinek adtunk a pénzből, annak egy részét másoknak adta. Nem volt egyetlen nap sem a nyereményünk óta, hogy ne mosolyogtam volna.”

 

A pár még egy olyan biztosítást is kötött, hogy ha meghalnának a következő hat évben, akkor azok az emberek, akiknek segítettek, nehogy bajba kerüljenek az adófizetési kötelezettségükkel, ami az ajándék miatt fennállna. „Nagyobb örömet okoz, ha megváltoztathatom néhány ember életét, mintha ékszereket vennék.” – mondja Frances.

 

Vérbeli angolhoz méltóan egy csésze teával ünnepeltek

 

A házaspár, akinek három lánya és három unokája van, évek óta lottózott már családi számokkal. Mégsem azoknak, hanem egy a Patrick által gépi számokkal megvett EuroMillions szelvénynek köszönhetik a mesés vagyont, melyen az , 8, 11, 25, 28 + 4, 6 számok szerepeltek.

 

“Én épp a kanapén kötögettem, mikor Patrick odament a laptopjához, hogy ellenőrizze a nyerőszámokat.” – mesélte Frances. „Újra és újra ellenőrizte, aztán azt mondta: ’Azt hiszem, van egy jó hírem – nyertünk.’ Megkérdeztem mennyit, és ő azt felelte: ’Nem, nem érted – NYERTÜNK!’ Felém fordította a laptopot, és 114 millió fontot láttam. Azt gondoltam:  ’Amilyen szerencsések vagyunk, 114 millió nyertes lesz a mai sorsoláson, és mind bagót nyerünk!’ Csak ültünk a laptopot bámulva, aztán mikor leülepedett a hír, megöleltük egymást és egy csésze teával ünnepeltünk.’”

 

“Hajnal 1-kor Patrick kapott egy emailt a Camelot lottótársaságtól. Amikor rájöttünk,  hogy tényleg igaz, tudtuk, hogy nem fogunk aludni. Patrick rám nézett és azt mondta. ’Csinálj egy listát – ez rengeteg pénz.’ Adott egy jegyzettömböt és tollat, és az éjszaka közepén összeírtunk egy listát a barátainkról és családtagokról – 50 család, akikkel meg akartunk osztani a szerencsénket. Először pénzt akartunk adni minden testvérünknek, unokaöccsünknek és unokahúgunknak, de aztán úgy döntöttünk, hogy nem adunk közvetlenül pénzt a fiataloknak, mert, ha összetörnék magukat egy erős autóval, soha nem bocsátanánk meg magunknak. Ehelyett inkább a házaikra adunk pénzt.”

 

“50 közvetlen családtaggal és baráttal kezdtünk, és amint elkezdtük osztani a pénzt, mindig eszünkbe jutott egy olyan családtag, akivel nem sűrűn találkozunk, de szeretnénk segíteni neki, vagy a szomszédnak egy kicsit.” Végül 175 embernek és rajtuk kívül számos jótékonysági szervezetnek adtak a pénzből.

 

A hirtelen jött vagyon ellenére a házaspár nem akart fényűző életet élni – továbbra is turistaosztályon repültek, és mikor az ingatlanügynök egy kastélyt és hozzá tartozó falut akart eladni nekik, azonnal elhessegették a gondolatot. „A legutolsó amit szeretnék, hogy a falubeliek úgy viselkedjenek velünk, mintha mi lennék a lord és a lady.” – mondták.

 

“Egyszerűen csak egy házat szerettünk volna, ahol csendesen éldegélhetünk és elég hely van az unokáknak és egy-egy vendégnek. Egy kellemes otthonra vágytunk.” Végül egy öt hálószobás, vöröstéglás házat vettek meg, öthektáros telekkel, úszómedencével és teniszpályával. „Nem egy impozáns otthon, nem is műemlék, de nagyon szép ház.” – jellemezte Frances.

 

Jöttek persze a kéregetők is

 

A nyeremény kevésbé napos oldala az volt számukra, mikor “rengeteg” levelet kaptak olyan idegenektől, akik pénzt kértek. „Egy férfi azt akarta, hogy vegyek neki új fogakat. Néha szomorú dolog volt olvasni ezeket, mert azt gondolom, hogy olyan emberek vagyunk, akik egy adott esetben szívesen segítenek, de meglehetősen furcsán jön le számomra, hogy némelyek vadidegen emberektől kérnek pénzt. Örömmel segítek jótékonysági szervezeteken keresztül, de nem szándékozom idegen embereknek pénzt osztogatni.”

 

Tavaly Frances születésnapjára Patrick – aki régi Renault Lagunáját egy új Alfa Romeo Giulia-ra cserélte a nyereményt követően – egy X-Type Jaguárral kényeztette feleségét, ugyanazzal a modellel, amilyenje tíz évvel korábban is volt, de 2009-ben megszűnt. „Mindig is imádtam a Jaguárokat, és kaptam egyet a 40. születésnapomra, amit nagyon szerettem. Mikor nyertem a lottón, azt gondoltam. ’Veszek egy ilyen autót.’ de már nem gyártották, úgyhogy egy 2017-es Jag mellett döntöttem. Tavaly Patrick talált egy ugyanolyan modellt, amilyenem volt, és megvette nekem. Nincs szükségünk szuper autókra, és olyan büszke vagyok, hogy a lányunk is használt autót vezet. Ugyanúgy megteszi, nincs szükség extra csillivillire.” – nyilatkozta a józan életű lottómilliárdos.

 

Remélhetőleg ilyen józanul fog gondolkozni az a szerencsés játékos is, aki megnyeri a világ jelenlegi legnagyobb lottófőnyereményét, melyet a Mega Millions lottó kínál. A pénteki sorsoláson nem kevesebb, mint 430 millió dollár, azaz több mint 127 milliárd forint várja a játékosokat. 

MegaMillions szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Fogadás a nyerőszámokra a Lottoland oldalán