10 éve nyílt az első klinika játékfüggőknek

2016-11-04
Gyakran teljes kimerültségig játszanak, akár napokon keresztül a játékfüggők – sajnos már néhány haláleset előfordult Európában is, kiszáradás, szívelégtelenség következtében.

 

Az első publicitást kapott áldozat a dél- koreai Kim Kvangsu volt, akinek 2000-ben 17 órányi folyamatos játék után megállt a szíve. Elsősorban fiatal fiúk esnek áldozatul túlzásba vitt számítógépes játékok következtében. Vannak azonban esetek, amikor a játékfüggő a gyilkos és valamelyik rokon, ismerős az áldozat. 2012-ben Magyarországon egy nyíregyházi férfi késelte halálra feleségét, mely tettét összefüggésbe hozták játékfüggőségével. Tavaly egy budapesti pénzszállító esete kapott nagy nyilvánosságot, aki a teljes ellopott összeget, gyakorlatilag 24 órán belül kedvenc csapatára tette fel tippmixen.

 

Játékfüggők azok, akik gyakorlatilag nem bírják elképzelni az életüket a számítógépes vagy konzolos játékok nélkül, nem csak szabad-idejüket, de gyakorlatilag MINDEN idejüket játékkal töltik. Az 1990-es években az orvostudomány két új fogalmat vezetett be a technika fejlődésével, az egyik az internet-, míg a másik a játékfüggőség. A nyugati világban nagyon komolyan foglalkoznak mindkét problémával. 2006 őszén Amszterdamban nyílt meg a világ első játékfüggőkre specializálódott klinikája.

 

A cél, hogy a szakemberek megpróbálják megtanítani a játékfüggő felhasználóknak joystick, billentyűzet, egér és játékok nélkül is van élet. "A számítógépes programok gyakran teljesen ártalmatlannak tűnnek, azonban kevesen tudják, hogy ugyanolyan függőség alakulhat ki használatuk során, mintha valaki dohányzik, rendszeresen iszik alkoholt vagy szerencsejáték-függő" – nyilatkozta a nyitáskor Keith Bakker, az amszterdami Smith & Jones Addiction Consultants nevű intézet igazgatója.

 

A bekerülő páciensek általában képtelenek meglenni a játékok és a kiegészítők nélkül, gyakran gyöngyözik a homlokuk, izzadnak és gyakorlatilag szinte a végkimerülésig hajszolják magukat. A terápia során fokozatosan próbálják meg őket leszoktatni a függőségről. A 4-8 hetes programban egyéni és közös terápiás ülések, az egészséges életmódra figyelmet felhívó foglalkozások és kirándulások szerepelnek. "Nagyon sok olyan fiatal van, akiknek fogalmuk sincsen arról, hogyan is kell valakivel szemtől szemben kommunikálni. Ők éveken át legfeljebb mikrofonos fejhallgatókon és telefonokon keresztül beszélgetnek internetes ismerőseikkel. Gyakorlatilag teljesen eltűnt a szociális hálózatuk" - mondta a szakember, aki szerint jelenleg még nehéz különbséget tenni a sokat játszók és a függők között.

 

Az Egyesült Államokban és Kanadában már körülbelül egy tucat hasonló, de nem csak erre specializálódott intézmény működik, Kínában pedig durvább módszerrel, elektrosokkal próbálják állítólag kigyógyítani a szenvedélybetegeket.  

 

Magyarországon is számos intézményhez fordulhatnak azok a páciensek, akik úgy érzik segítségre szorulnak. Az addiktológia tudománya foglalkozik a függőséggel, melyen belül két nagy területet szokás megkülönböztetni: a szerfüggőséget és a viselkedési függőséget. Előbbi, azaz a szerfüggőség valamilyen anyag (szer) fogyasztásához kapcsolódik, ilyenek a drogok, alkohol vagy a gyógyszerek. Napjainkban azonban egyre inkább a viselkedési függőségek kerülnek reflektorfénybe, mint például a szerencsejáték függőség, vásárlás – vagy szexfüggőség. A többféle terápiás módszer közül az egyik legsikeresebb eljárás, amikor a függő valamilyen más – egészségre és környezetére ártalmatlan – függőségre vált át, például sportolásra. Bár a sportot (testépítés, futás, stb.) is lehet túlzott mértékben űzni, mégsem okoz olyan komoly mentális és anyagi problémákat, mint az ártó függőségek.

 

Visszatérve az intézményi segítségre, néhány helyen az országban akár bentlakásos csoportterápián is részt lehet venni, de az erre jelentkezőknek több hétre távol kell lenniük otthonuktól és munkájuktól. Az ELTE is működtet egy ingyenes segélyhívó vonalat, amit bátran felhívhat a függő és szakember tanácsát kérheti: sajnos csak hétköznap délutánonként: (1)411-6778

 

Kanadában az egyik legújabb kísérlet olyan internetes csoportterápia kialakításáról szól, ahol a résztvevők webkamerán keresztül vesznek részt a beszélgetésen és önállóan otthon töltik ki a munkafüzetüket. Minden webgyűlés után emailen is tartják a kapcsolatot a tagokkal és a terapeutájukkal. A nagy távolságokat igyekeznek kiküszöbölni ezzel a módszerrel, de hogy a számítógéphez kötés vajon mennyire szerencsés játékfüggők esetén – ha más is a célja -, az csak később fog kiderülni. 

 

Sajnos a játékfüggőség nem úri huncutság. Fajtájától függően inkább korosztályos sajátosságai vannak és nem az anyagi vagy szociális háttér meghatározó abból a szempontból, hogy kit is érinthet leginkább. A szerencsejáték függőkre vonatkozó kutatások például feltárták, hogy a szegényebb anyagi körülmények között élők sokkal inkább veszélyeztetettek. Nem látván esetenként a kiutat rossz anyagi helyzetükből, csak a szerencséjükben bíznak, pedig nem is tehetnének rosszabbat magukkal és környezetükben élőkkel, mint hogy azt a keveset is eljátsszák, amilyük van.

 

„Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert amikor a lehetőség kopogtat az ajtajukon, éppen a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.” - Walter Chrisler

 
Címkék: játékfüggőség,