Hong Kong nem blokkoláspárti, de vajon tud-e jobbat?

2014-09-22
Hong Kong nem tervezi, hogy követi Szingapúr példáját abban, hogy blokkolja a nemzetközileg elérhető online szerencsejáték oldalakat, annak ellenére, hogy az illegális oldalak elhalásszák a felhasználókat az engedéllyel rendelkező szolgáltató elől.

 

A Belügyminisztérium szóvivője szombaton nyilatkozott a Dél-kínai Morning Post-nak, hogy Hong Kong vezetése nem fogja utánozni Szingapúrt, ahol nemrégiben bejelentették, hogy korlátozni fogják a szerencsejátékosok hozzáférését nemzetközi online szerencsejátékos oldalakhoz. A szóvivő szerint a hongkongi hatóságok azért nem élnek ezzel a lehetőséggel, mert „tiszteletben tartják az információszerzés szabadságát”. Ehelyett a szóvivő elmondta, hogy egy több lábon álló stratégiát dolgoznak ki, melyben szabályozási, rendészeti, közoktatási, tanácsadási és kezelési szolgáltatások találhatók meg.

 

A bejelentést valószínűleg kiábrándult kommentek fogják követni a Hong Kong Jockey Club (HKJC), a jelenleg egyetlen engedéllyel rendelkező szervezet részéről. A cég igazgatója, Patrick Jay idén júniusban elrettentésképpen egyenesen azt mondta az illegális oldalakról, hogy „összeköttetést jelentenek a szervezett bűnözéssel”, ami majdnem azt sugallta róluk, hogy pénzükhöz vér tapad.

 

Ugyanakkor a HKJC-nek is bőven van mit takargatnia, hiszen a Shue Yan Egyetem közelmúltban történt felmérése alapján a cég online felhasználóinak egyharmada nem érte el még a szerencsejátékhoz megszabott alsó korhatárt. Persze sokan nem ezért nem játszanak a cégnél, hanem inkább a saját pénztárcájuk érdekeit nézik, mégpedig azt, hogy a helyi cég odds-ai jóval elmaradnak a nemzetközi cégek által kínált kifizetésektől.

 

A jelenlegi hongkongi törvény kíméletlen szabályokat alkalmaz az engedély nélküli szerencsejátékos oldalak működtetőire. Akár hét évig tartó börtönbüntetést is kaphat az a balga szerencsejáték szolgáltató, aki hongkongi területen jegyeztetné be cégét. Júliusban például 176 olyan embert tartóztattak le, aki illegális sportfogadási tevékenységet próbált folytatni a tartományban a 2014-es futball világbajnokság alatt.

 

A legnagyobb ázsiai felhasználói bázissal rendelkező online fogadási oldalak a Fülöp-szigeteken vannak bejegyezve, ahol azzal a feltétellel kaptak az állam által kibocsátott liszenszet, hogy fülöp-szigeteki fogadóktól nem fogadnak el téteket.

 

Kíváncsian várjuk a hongkongi módszerek részleteit az illegális játék visszaszorítására, ugyanis itthon, Magyarországon azt már bizonyosan tudjuk, hogy a blokkolás nem a leghatékonyabb eszköz az online szerencsejáték ellen.