Hogyan lehetne megvédeni a lottónyerteseket saját maguktól?

2013-07-24
A lottónyertesek - mint ahogyan a legtöbb ember - nincsenek felkészülve milliárdos összegek kezelésére. Nem tudják felmérni beruházásaik kockázatát, és nagyobb vásárlásaik fenntartási költségeit.

 

Azokban az országokban, ahol a nyertesek önként vagy kényszerűen, de vállalják a nyilvánosságot, számos példát találhatunk arra, hogy hogyan keseríti meg sokuk életét a korábban áhított hatalmas nyeremény. Az angol Callie Rogers és Michael Carroll pont a múlt héten számolt be a szomorú valóságról.

 

A probléma ott kezdődik, hogy a megnyert összeg elkölthetetlenül nagynak tűnik, holott azért, kellő hozzá nem értéssel, bármekkora összeget el lehet veszíteni, vagy el lehet szórni. A nyeremény így végül sokaknak inkább keserűséget okoz, és ahelyett, hogy a szerencse kegyeltjeiként boldog életet élnének, öngyilkosságba vagy a drogokhoz menekülnek.

 

Emiatt mi az egyösszegű nyereménykifizetés helyett egy életjáradék típusú rendszer bevezetését tartanánk ésszerűnek. Bizonyos összeghatár – mondjuk 200 millió forint - alatt persze továbbra is megmaradhatna az egyösszegű átutalás, azonban efölött 20 éven át, egyenlő részletekben történne a kifizetés. 

A ki nem fizetett összeg 2%-os reálkamattal kamatozna, a kamat év végén kerülne kifizetésre. A játékos vagyonának védelme érdekében a ki nem fizetett összeg nem lenne megterhelhető, arra és az abból vásárolt vagyontárgyakra nem lehetne végrehajtást vezetni. A nyereményt terhelő személyi jövedelemadó az eddigi rendszer szerint kerülne befizetésre; a nyeremény és kamatai illetékmentesen örökölhetőek lennének.

 

Ebben a rendszerben a nyertes nem tudná elszórni a pénzét, nem tudna eladósodni, a pénze – kockázat nélkül - folyamatosan reálkamatot hozna. Mivel világos, hogy a nyertes nem jut nagyobb összeghez, a nyereményből fakadó személyi kockázatok sem léteznének. Ezért az új rendszer bevezetésével párhuzamosan - sok más országhoz hasonlóan – nyilvánossá lehetne tenni a nyertes személyét

A játékosok védelmén túl tehát a lottótársaság egy megfizethetetlen marketingeszközhöz is juthatna azáltal, hogy meg tudná mutatni a nyerteseket, és így végre elhessegethetné azokat az örökös vádakat, hogy valójában nem is fizetik ki a beharangozott óriási jackpotokat.

Ez a megoldás az államnak pénzügyileg teljesen semleges lenne, és mind az állam, mind a lottótársaság felelős játékszervezési magatartást tanúsítana.

 

A cikk alatti kommentben várjuk Olvasóink ötleteit és véleményét is!