Hét házat, lakást és balatoni nyaralót vett az előtte hajléktalan lottómilliomos

2014-02-05
Ezúttal a pénz oda ment, ahol a legnagyobb szükség volt rá: a hajléktalan, munkanélküli Andraschek László utolsó fillérein vesz egy lottószelvényt, és másnap nyakába szakad 630 millió forint, mint a tündérmesében.

 

3, 7, 8, 16, 17, 21, 24. Ez a hét szám egy csapásra megváltoztatta Andraschek László életét tavaly ősszel, mikor telitalálata lett a skandináv lottón, és ezzel 630 millió forintot nyert - írja a borsonline.hu. Nem kétséges, jó helyre került a mesés nyeremény: László ugyanis korábban többször is hajléktalan volt, a sorsolás előtt pedig épp attól rettegett, hogy újra kilakoltatják feleségével, Anikóval, és ismét a szállóra kerül.

 

A későbbi vidéki lottómilliomos azon a bizonyos szeptemberi napon arra készült, hogy Budapestre utazzon. Alkoholbetegeknek tartott tréningeket, ugyanis ő maga is többször próbált sikertelenül leszokni az italról.

 

Kért Istentől pénzt, de nem ennyit!

 

– Csak akkor lottóztam, ha volt pénzem – kezdi történetét László. – Most sem volt sok, mégis, mielőtt megvettem a vonatjegyet, vásároltam egy szelvényt is. Kivételesen nem a gépi, hanem saját számokkal játszottam. Az egészben az a vicc, hogy hét helyett először csak hat számot ikszeltem be, még utánam is szólt a lottózós hölgy, hogy mondjak egy hetediket is. „Tudja mit, legyen a huszonnégy, úgyis mindegy!” – válaszoltam. 

 

Dehogy lett mindegy! Azon a héten a hat találatosra csupán kétszázezer forintot fizettek. Amúgy a hetesen kívül, ami a születésnapjának egyik számjegye, egyik szám sem volt fontos Lászlónak: a 24-eshez hasonlóan csak véletlenszerűen ikszelt.

 

László aztán a reggeli újsághordáskor nézte meg a nyerő számokat.

– Az első négyre emlékeztem, azok stimmeltek. Aztán elővettem a szelvényt és térdre rogytam. Édes Istenem, én kértem tőled pénzt, de nem ennyit! – mondtam az ég felé nézve. Azonnal tudatosult bennem, hogy az addigi életem megszűnt és egy egészen új kezdődött. Három nap kellett, amíg rögzült bennem, hogy ha elmegyek vásárolni, nem a legolcsóbb termékért nyúlok.

 

Biciklivel ment a szalonba új kocsiért

 

Mit vett eddig a mesés vagyonból?

– Az első dolog egy autó volt. Biciklivel tekertem el az autószalonig, s ott mondtam az eladónak, hogy „háromig” elmehetünk. Ő azt gondolta, hogy 300 ezerig, s ajánlott egy használt Zsigulit. Nem, nem – feleltem –, hárommillióig…

 

A férfi azóta már egy nagyobb összeggel támogatta azt a hajléktalanszállót is, ahol korábban többször megfordult és azt tervezi: alapítványt is létrehoz sorstársainak. 

 

Utazni szeretne, bár még soha nem repült

 

Az életén nem akart egy csapásra változtatni, főleg nem eltapsolni a pénzt. Vett egy házat a feleségével, és több ingatlant is a család többi tagjának.

 

– Hét házat, lakást, és egy balatoni nyaralót vásároltunk eddig. Egyben végre a feleségemmel élhetünk, tartozás nélkül! Az egyiket a lányunk kapja, aki hamarosan férjhez megy. Leendő vejemnek négy gyermeke van, akik eddig gyermekotthonban laktak, őket ki tudjuk hozni ebbe a szép, nagy házba. Segítettem az otthoniakon is, a tartozásaikat rendeztük.

 

Három másik lakást befektetési céllal vásároltam: én a szegénységből jöttem és oda nem akarok visszatérni – mondja és azt is elárulja: egyetlen vágya, hogy végre repülőre üljön és elutazzon Kanadába, ahol a nővére lakik. Ezen kívül egy hajóútra mennének el, de semmi más luxusra nem vágyik. Remélem, ezeket meg tudjuk majd tenni – vallotta be a hajléktalanból lett milliomos, aki még egy alapítványt is szeretne létrehozni, ami majd segít a nehéz sorsú embereken.

 

Persze saját rokonait is segíti a férfi: öt testvére között ugyancsak osztott némi pénzt. Fényűzésre nem áldoz, csak olyan életet él, amilyet mindig is elképzelt magának. Életvitelét látva senki sem mondaná meg, hogy ő egy igazi lottómilliomos. Hobbija például nem tengeri horgászat, és nem is az elefántvadászat, ennél jóval hétköznapibb: vett magának egy nagy képernyős tévét, és azon imádja nézni a focit.

 

– Vehetek egy nagy tévét, mert most van rá pénzem, de nem veszek hármat csak azért is. Gazdag lettem, de nem lettem más ember… 

 

Mit mond erről a szakértő? (akit kihagytak a buliból...)

 

A pénzügyi szakértő szerint amikor szegény sorsú emberek jutnak hirtelen nagy összeghez, az hamar kifolyik a kezükből, mert véleménye szerint nem tudnak vele bánni. Ennek ellentmond László megfontoltsága, és az, hogy ingatlanbefektetéseivel a jövőjére is gondol.

 

Remélhetőleg az, hogy az ország nyilvánossága előtt vállalta kilétét, nem fogja megkeseríteni az életét.

 

A lottómilliomossal készült teljes interjú: