Hangfelvétellel bizonyították a szekszárdi trafikosztást

2013-05-10
A hvg.hu egy birtokába került, nyilvánosságra nem hozott hangfelvétel alapján a szekszárdi fideszes városvezetés egyeztetett a dohányboltokra pályázókról.

 

    A portál az erről szóló, csütörtökön közölt cikkben azt írta, azért nem közölték a feltehetően vágott hanganyagot, mert az "érzékeny" személyes adatokat, neveket és címeket tartalmaz.

    A portál szerint a hangfelvétel alapján a valószínűleg március végén tartott egyeztetés pontosan úgy zajlott, ahogy arról Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő korábban beszámolt.

    A hvg.hu szerint az egyeztetésen a helyi fideszesekkel egyenként végigvették, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. A cikk szerint a hangfelvételből kiderül, Horváth Istvánt, Szekszárd fideszes polgármesterét nem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek". "Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni" - idézi a portál a városvezetőt.

    A cikk szerint a találkozón Horváth István hozta szóba a trafikok ügyét, majd a képviselőkkel egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán.

    A hvg.hu azt írta, volt olyan pályázó is, akit a polgármester "élből elutasított", más pályázóról meg azt mondta, utánanéz.

    Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő április 30-án arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők. A politikus azt mondta: a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat.

    Szekszárd fideszes polgármestere az interjú megjelenésének napján érthetetlennek és felháborítónak nevezte Hadházy Ákos nyilatkozatát, amely szerinte nem felel meg a valóságnak. Horváth István az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "semmilyen egyeztetés nem zajlott sem frakcióülésen, sem politikai, sem pedig egyéb megbeszélésen a trafikpályázatok ügyében".

    A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Heti Válasz legfrissebb számában megjelent interjújában azt mondta, Hadházy Ákos állításai sem bizonyítják, hogy valóban csalás történt. Lázár János azt mondta: "Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról". Az államtitkár szerint ha ennyi történt, abban nem lát kivetnivalót, mert a pályázatokról nem a polgármesterek döntöttek, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. világos és méltányos szakmai szempontrendszer alapján.

    Lázár János szerint a Philip Morris dohányipari multi állhat a dohánybolti koncessziók kiosztása körüli botrány mögött.

 

Forrás: MTI