Hamarosan indul a Tippmix Live és a Tippmix Plus?

2014-12-05
2013 nyarán kötött ilyen témában szerződést a Szerencsejáték Zrt. súlyos százmilliókért 2015 márciusi lejárattal, és jelenleg a társaság főoldalán épp a kiszolgáló személyzet toborzása folyik. Egy hatéves gyerek is könnyen összerakja ebből: hamarosan itt a Tippmix Live és Plus!

 

Egyre nagyobb a kereslet a Szerencsejáték Zrt. fogadási típusú játékai iránt, az ebből származó tiszta játékbevétel a 2011-es 44 milliárdról 2013-ra 73 milliárdra nőtt, ez utóbbi adatban már benne van a Tippmixpro 7 hónapos működése során befolyt összeg is. Idén újabb profitnövekedés várható a sportfogadásból, hiszen a bevezetési időszakon túljutott Tippmixpro idén már teljes gőzzel,12 hónapot üzemelt, ráadásul idén került megrendezésre a futball világbajnokság is.

 

 

 

Játékszámot tekintve a fogadások vezetnek a Szerencsejáték Zrt listáján. Ez azt jelenti, hogy a magyarok több fogadást kötnek, mint ahány lottószelvényt vásárolnak, bár a fogadási bevételek elmaradnak a lottójátékokétól, hiszen az előbbinél jóval nagyobb a visszafizetési arány, mint a számsorsjátékoknál. Egyszerű példával minden befizetett 100 forintból 75-öt nyeremények formájában visszafizet a cég a fogadóknak, míg ugyanez az érték a lottók esetében kevesebb, mint 50 forint.

 

A Szerencsejáték Zrt. 2013. május 21-én elindult online sportfogadási oldala, a Tippmixpro új játékosbázist teremtett, nem átrendeződést a fogadási piacon. Információink szerint ugyanis meglepően sokan maradtak a sportfogadás eddig megszokott offline változatánál, a Tippmixnél. Ennek oka, hogy egyrészt ehhez nem szükséges sem technikai felkészültség, sem számítógépes ismeret, és személyes adatok megadása és bankkártya nélkül lehet játszani, míg az online játékhoz az otthoni számítógépen túl regisztráció és online befizetés szükséges. 

 

Fentieket alátámasztja, hogy a vg.hu információi szerint az év első 20 hetében a Tippmix árbevétele közel 30 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszak árbevételét, de a Tippmixpro-n is dinamikusan nő a fogadási kedv; az árbevétel a foci vb alatt heti 500 millió, mostanában pedig heti 400 millió forint körül alakult.

 

Valószínűleg ezért döntött úgy a Szerencsejáték Zrt., hogy a játék leépítése helyett inkább annak fejlesztésébe kezd. 2013. augusztus 6-án írt alá szerződést az SG Kft-vel "Tippmix Plus és Tippmix Live megrendelés" tárgyában 229 millió forint értékben. A határozott időre kötött szerződés időtartama 2015. március 29-ig szól. Az SG Kft a Scientific Games magyarországi leányvállalata, azé a cégé, melynek feladata 2020 végéig a magyarországi lottózói terminálok és azok számítógépes rendszerének biztosítása, üzemeltetése. Ezeken a terminálokon fut végig az összes, lottózókban leadott játék, közöttük a Tippmix is.

 

2013. októberében megkérdeztük a Szerencsejáték Zrt-t az új szerződés tartalmáról, válaszuk azonban meglehetősen szűkszavú volt. 

 

"Az Ön által kért adatok a korábbi szolgáltatói szerződések kiegészítését jelentik, valamint új szolgáltatások bevezetéséhez is lehetőséget teremtenek. A tervezett konkrét szolgáltatások a felhasználók felé irányuló új, a Tippmixet kiegészítő szolgáltatások bevezetésére vonatkoznak. Ez jelenleg Társaságunknál üzleti titkot képez, így a szolgáltatás mibenlétéről nem adhatunk bővebb tájékoztatást."

 

Azóta eltelt több, mint egy év, és a cégnek ezidáig sikerült teljes titokban tartania a fejlesztések mibenlétét, hiszen az általunk megkérdezett sportfogadói csoportok körében még pletykaszinten sem keringenek hírek a Tippmix készülő újdonságairól. 

 

Az első reménysugár arra, hogy valami tényleg készülődik az, hogy a SzZrt. honlapján számos, fogadási munkával kapcsolatos munkalehetőséget hirdetnek. Tartalommenedzser, oddsmester, oddsellenőr, fejlesztő projektmenedzser munkatársakat keresnek „az új sportfogadási rendszerükhöz” sportfogadási területre. Ez és a fenti szerződést lezáró dátum közelsége alapján remény van arra, hogy a cég hamarosan előrukkol új termékével. Természetesen megkerestük őket kérdéseinkkel, de ezidáig azokra nem válaszoltak.

 

 Megértjük, ha teljes titokban szeretné kezelni a cég a project folyamatát. Meglehetősen kínos volt a Tippmixpro online fogadási oldaluk elkészülésének a folyamata, amikor is a megbízott külsős cég, a GTECH hibájából több, mint egy évet csúszott annak indulása, sőt kis híján meghiúsult annak létrejötte. 

 

Reméljük, ezúttal a határidőkön belül sikerül létrehozni az új rendszert, már csak azért is, hiszen a kormány jelenlegi felállás szerint a teljes sportfogadási piacot az állami tulajdonú szerencsecég kezébe kívánja adni és az emelkedő fogadási kedv azt jelzi, hogy van is rá igény. A Szerencsejáték Zrt.-nek keményen kell dolgoznia a fogadók külföldi oldalaktól való elcsábításán, hiszen hiába kapott monopóliumot, és hiába blokkolják már fél éve a külföldi oldalakat, a játékosok könnyedén kijátsszák azt. 

 

Nehéz ugyanis a dolga. A Szerencsejáték törvény alapján a bukmékeri típusú fogadások esetében a visszafizetési arány minimum 75%. Ezt a Tippmixnél sajnos be is szokták tartani, sőt 2012 alá is mentek, így a különbözetet szerencsejáték adó formájában be is kellett fizetniük a költségvetésbe. Ez nem tesz jót a cég által kínált odds-oknak, mondhatni azt is, hogy versenyképtelen a 85-90%-os visszafizetési aránnyal dolgozó külfödi cégekkel szemben, akik ráadásul a fennmaradó összegből nevetségesen alacsony offshore adókat fizetnek az Szrt. 20%-os játékadójával ellentétben.

 

A fejlesztési munka sem olcsó mulatság: csak összehasonlításképpen: a GTECH által fejlesztett Tippmixpro 279 millióba került, igaz, már a 105 millió forintos késedelmi kötbér levonása után. Ehhez az összeghez képest igen jelentősnek mondható a Tippmixre költendő 229 milliós szerződéses összeg. Ezeknél a projekteknél általában 5 éves megtérüléssel számolnak, ami a profitból nagyjából évi 45 millió forintot jelent.

 

Nagy kíváncsisággal várjuk a fejlesztési munka nagy titokban tartott produktumát, addig is lehet kommentekben találgatni, hogy vajon milyen típusú fogadási forma lesz a Tippmix Live és  Tippmix Plus?

 

 

Bookmark and Share