Grand National 2012 - dráma a világ legbrutálisabb lóversenyén

2012-04-16
Neptune Collonges orrhosszal nyerte szombaton a Grand National idei futamát, azonban a 173 éves múltra visszatekintő verseny történelmének legszorosabb befutója feletti örömöt beárnyékolta a Cheltenham Gold Cup győztes Synchronised, valamint According to Pete tragikus halála.

 

Synchronised lett volna az első ló, aki egy évadban teljesíti mind a Gold Cup-ot, mind a Grand National-t. Őt és According to Pete-et is lábtörés miatt kellett elaltatni.

 

A lovat és zsokét egyaránt próbára tevő Grand National a világ egyik legrégebbi viadala, 1839 óta minden évben megrendezik. Angliában nemzeti ünnepnek számít a futam, több, mint 10 millióan kísérik figyelemmel az eseményeket. 2011-ben a fogadások összege meghaladta a 100 millió fontot (minden második felnőtt adott le fogadásokat).

 

A táv több, mint 4 mérföld (nagyjából 7 kilométer), ráadásul közben különféle akadályokon, sövényeken és vizesárkokon is át kell küzdeniük magukat a lovaknak. Még látványosabbá és veszélyesebbé teszi az egészet, hogy egyszerre 40 fős mezőny vág neki a pályának a 950.000 font díjazású versenyen.

A viadal nehézsége nem csak a pálya hosszában, hanem a 40 akadályban rejlik: a változó magasságú 120 és 160 centiméter közötti, földből készült akadályok tetejére bokrokat telepítenek, ezért a ló nem látja hogy, milyen magasságot is kell átugrania, illetve mi vár rá az akadály mögött.

A Grand National handicap verseny (tehát a gyorsabb lovak handicap számot kapnak, és a verseny során plusz súlyt kell cipelniük annak érdekében, hogy a lassabb lovak érdemben versenyezhessenek velük, így valamennyire egyenlő eséllyel induljon valamennyi ló a megmérettetésen).

 

According to Pete végzetes bukása (fotó: AP)

 

A versenyt legendák övezik: 1956-ban például a királynő lova vezetett, azonban annyira elfáradt, hogy ötven méterrel a cél előtt már egy pályára vetülő árnyékot is át akart ugrani, szétcsúszott a lába, és végül kikapott. 

Arra is volt példa, hogy az esőzések miatti mély talajon a negyven lóból mindössze négy ért célba, a többiek felbuktak az akadályokon. Előfordult, hogy egyetlen ló kivételével az egész mezőny megtorpant az egyik akadály előtt, így a száz az egyhez fogadható, esélytelen ló simán nyerte a viadalt.

Érdekesség, hogy eddig összesen csak 13 kanca tudott csak győzni a versenyen, és az összes győztes közül csak 3 volt szürke színű. Női zsokék csak 1977 óta állhatnak rajthoz, eddig 18 versenyen vett részt hölgy versenyző. Közülük Geraldine Rees volt az első, aki teljesíteni tudta a távot (1982-ben), Katie Walsh pedig az első, akinek sikerült dobogós helyre kerülnie - 2011-ben a harmadik helyen végzett.

 

A verseny az állatvédő szervezetek tiltakozásának állandó célpontja. Az utóbbi években a sok negatív kritika miatt a szervezők törekednek a versenypálya biztonságosabbá tételére, azonban ennek ellenére 2000 óta több, mint 30 ló vesztette életét a liverpool-i verseny során.

2009-ben a versenypálya bizonyos részeit kiszélesítették, hogy lehetőséget adjanak az akadályok megkerülésére. Ennek először a 2011-es verseny során vették hasznát, amikor a 4-es és 6-os akadályoknál történt végzetes balesetek miatt a második körben ezen akadályok mellett vezették el a versenyben lévő lovakat. Ez volt a legelső alkalom, hogy a verseny során csupán 28 akadályt küzdöttek le a résztvevők.

 

Bár sokan szeretnék, a versenyt -  gazdasági jelentősége miatt - nem valószínű, hogy belátható időn belül betiltják. A gazdasági jelentőség nem csak abban rejlik, hogy a futam 100 millió fontos fogadási forgalmat generál, hanem abban is, hogy Anglia-szerte a Grand National a lótenyésztés egyik legfőbb mozgatórugója, megközelítőleg 100 ezer embernek ad munkát. 

 

Sportesemény vagy értelmetlen mészárlás? Olvasóink véleményét Facebook oldalunkon várjuk.

Címkék: lóverseny,