Görögország kevesli az OPAP-ért kínált árat

2013-04-26
Az egyetlen versenyben maradt pályázó 622 millió eurót kínált, a görög állam azonban legalább 650 milliót akar.

 

A görög privatizációs hivatal csütörtökön közölte, a görög szerencsejáték-társaság (OPAP) vevőjelöltje május 1-jéig kapott haladékot, hogy javítson ajánlatán.

 

Az egyetlen versenyben maradt pályázó, az Emma Delta nevű cseh-görög befektetési alap 622 millió eurót kínált az OPAP 33 százalékos részvénypakettjéért, a görög állam azonban legalább 650 milliót akar. Az OPAP 33 százalékának piaci tőkeértéke csütörtöki tőzsdei árfolyamon 725 millió euró volt.

 

Az OPAP, amely hivatalosan a Labdarúgó Prognosztika Görög Szervezete nevet viseli, tavaly 505,5 millió euró nettó nyereséget ért el, ezért a vételárat sokan keveslik, a legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Sziriza pedig hevesen ellenzi a vállalat privatizációját.

 

A görög kormányra viszont erős nyomás nehezedik az Európai Unió és az IMF részéről, hogy gyorsítsa fel sokáig halogatott privatizációs programjának végrehajtását, ami a Görögországnak biztosított mentőcsomag egyik feltétele.

 

Ha meghiúsul az OPAP értékesítése, nem érhető el a 2,6 milliárd eurós idei privatizációs bevételi cél, és a kieső összeget további megszorító intézkedésekkel kell pótolni, vagy a nemzetközi hitelezőknek kell ismét a zsebükbe nyúlniuk.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: piaci információ,