Giganyeremények az amerikai lottókon

2013-05-14
Hanyagolják a Megamillionst a Powerball miatt. Mindkettőn sok milliárd forintnyi nyeremény kecsegtet.

 

Március 12-e óta nem volt telitalálatos a Megamillions lottón. A heti kétszer húzott számsorsjátékon ez igen hosszú időnek minősül, tekintve, hogy Amerika-szerte játszák jópár millió szelvénnyel. Azóta 17-szer sorsoltak, amire régóta nem volt példa. Jelenleg a várható jackpot mértéke 170 millió dollár, ami a halmozódások számához képest meglehetősen alacsony. Tavaly 18 heti halmozódás után érte el minden idők legnagyobb lottónyereményét a nyerhető összeg, konkrétan 656 millió dollárt, kb. 148 milliárd forintot. 

Mielőtt azt feltételeznénk, hogy az amerikaiak elvesztették érdeklődésüket a lottó iránt, meg kell jegyeznünk, hogy nem így van. Mindössze annyi történt, hogy a Powerball lottó jackpotja, mely 2 héttel később kezdett halmozódni, hamar túllépte a Megamillions jackpotjának értékét, így az emberek inkább Powerball szelvényt vesznek, a Megamillionst pedig hanyagolják. 

 

Jackpot emelkedés a halmozódás heteinek függvényében
 
 

A Powerball szelvény ára 2 dollár, a Megamillionsé 1 dollár, és a legtöbb államban mindekét fajta lottó kapható. Azt hihetnénk, hogy a Megamillions így nagyobb tömegeket vonz, hiszen feleannyiba kerül egy szelvény a másikhoz képest azonos odds mellett, de nem így van. Az ábra azt mutatja, hogy az embereket elcsábítja a nagyobb jackpot, és duplaannyit is hajlamosak rááldozni a játékra.

Mivel a szelvény ára magasabb, a jackpot is gyorsabban növekszik a Powerballnál, és a játékosok választása alapján jó üzleti döntésnek tűnik a tavaly januári 100%-os áremelés. 

Ha ez a jelenség a magyar játékosok körében is ugyanígy működne, elképzelhető, hogy a pán-európai lottók magyarországi bevezetése esetén sok játékosnál a szelvény ára nem lenne elrettentő tényező, hanem hezitálás  nélkül a jackpotok alapján döntenének, és boldogan megadnák azt a nagyobb nyeremény reményéért cserébe.

Amíg nincs lehetőség ezt élesben megtapasztalni, addig a magyaroknak, ha ringbe akarnak szállni a 350 millió dollárért (78 milliárd forint), maradniuk kell a lottóközvetítőknél.