Gibraltár nem aggódik a szerencsejáték jövője miatt a Brexit után

2021-02-22
Gibraltár számos szerencsejáték szolgáltatónak ad otthont, azonban státusza most kicsit bizonytalan a Brexit miatt.

 

Gibraltár mindig is a vöröshajú mostohagyerek volt az Egyesült Királyság számára. Igényt tartott a  Spanyolország déli végénél elhelyezkedő területre, de nem akart sokat költeni a fenntartására – írja a CalvinAyre.com. Emiatt Gibraltár szinte teljesen autonóm területként működik, és ezért a szerencsejáték szolgáltatók kedvenc terepe lett. A Brexit közeledtével Gibraltár sorsa ismeretlen volt, de most úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból az egyik legjobb dolog lehet, ami a Sziklával (ahogy Gibraltárt becézik) valaha is történt. Nemcsak Gibraltár szerencsejáték iparának további növekedése várható, de a terület a jövőben schengeni térségnek is tekinthető.

 

Amint az Egyesült Királyság és az EU véglegesítette az elválást, előkerült a téma, hogy mi lesz Gibraltárral. Az utolsó pillanatban a brit és spanyol hatóságok összedobtak egy „politikai keretrendszert”, mely a terület és az EU közötti Gibraltár-specifikus szerződés alapjává vált. Ez, ahogy a dolgok most haladnak, schengeni övezetté alakítaná a szigetet és felvenné arra a 26 uniós országot tartalmazó listára, mely lehetővé teszi a korlátlan mozgást, turizmust és foglalkoztatást.

 

Ez meglehetősen komoly fejlemény egy kicsiny sziget számára, és nagy függetlenséget adna Gibraltárnak. Ez, Andrew Lyman szerint katalizátor lenne a gibraltári szerencsejáték terjeszkedés számára, és a Szikla gazdaságának jelentős növekedéséhez vezetne. Lyman a gibraltári kormány szerencsejáték részlegének ügyvezetője, aki nemrégiben osztotta meg jóslatait a CasinoBeats-szel.

 

Lyman azt várja, hogy Gibraltár szerencsejáték ipara “növekedni és gyarapodni” fog, ha elül a por a Brexit után. Kifejtette, hogy a schengeni lét mind Gibraltár mind Spanyolország számára kedvező lesz, mivel garantálja „a folyamatos közös jólétet Gibraltár és a ’campo’ között - körülbelül 15 ezer fő él Spanyolországban miközben Gibraltáron dolgozik.”

 

Mivel Gibraltár megtanult autonómnak és önellátónak lenni, tudja, hogyan kell alkalmazkodni a változó körülményekhez. Ez, állítja Lyman, rendkívül rugalmassá teszi a területet, és hangsúlyozta, hogy Gibraltár „2014 óta változik és fejlődik, és fennmaradt az Egyesült Királyságban és máshol végbement jogi változások után is, már jóval a 2016-as Brexit szavazást megelőzően is.” Hozzátette „Gibraltárnak nem fog csökkenni az üzleti vonzereje, miközben továbbra is olyan joghatóság marad, mely nemzetközi tiszteletet és az Egyesült Királyság teljes támogatását élvezi. Továbbra is szoros kapcsolatot kíván kiépíteni az EU-val. Nagyon optimista vagyok a jövőt illetően.” – fejezte be nyilatkozatát Lyman.

 
Címkék: jogi háttér,