Génjeinkben van a szerencsejáték-függőség

2014-06-17
Mielőtt valaki családtagját hibáztatná beteges szerencsejáték-függősége miatt, jó, ha magába néz, mert a legújabb kutatások szerint, sok viselkedésbeli jellemzőhöz hasonlóan ez is családi vonás…

 

A Journal of Clinical Psychiatry című lapban megjelent kutatás kimutatta, hogy a függők családtagjai között nyolcszor nagyobb valószínűséggel alakul ki kóros szerencsejáték-függőség, mint a nemfüggők között.

 

"A tanulmány világosan megmutatta, hogy a kóros szerencsejáték függőség erősebb mértékben családi vonás, mint sok más viselkedésbeli vagy pszichiátriai zavar." köztölte Donald W. Black, az iowai Carver College of Medicine egyetem pszichiátria professzora. A kóros játékszenvedéllyel rendelkező beteg családjában igen nagy valószínűséggel előfordul másnál is ugyanez a probléma.

 

A kutatók 95 kóros szerencsejáték-függőt és 91 kontroll személyt, valamint azok 1.075 felnőtt hozzátartozóját (szülők, testvérek, gyerekek) vizsgálták meg.  Azt találták, hogy a szerencsejátékosok hozzátartozóinak 11 százaléka maga is kóros függő, ami igen magas szám a kontroll társaság hozzátartozói között talált 1 százalékhoz képest.

 

Ez azt jelenti, hogy körülbelül nyolcszor nagyobb valószínűséggel fordul elő ezekben a családokban a beteges szerencsejáték-függőség, mint a kontroll családok esetében. "Ez arra utal, hogy a kóros játékszenvedély együtt járhat egy olyan mögöttes genetikai hajlammal, mint például a szociális szorongás." jegyezte meg Black.

 
Címkék: játékfüggőség,