Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések a dohányboltokban

2013-07-17
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt ellenőrzések keretében vizsgálja azt, hogy a július 1-jét követően megnyitott Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat - tudatta szerdán sajtóközleményben az NFH.

Az idegenforgalmi főszezonban végzett hatósági ellenőrzések során az eddigiekben is voltak vizsgálatok e tárgykörben, az új szabályozás hatályba lépése, az átmeneti időszak lezárulta, nem utolsósorban a sajtóban megjelent tapasztalatok okán az elkövetkezendő időszakban a hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lép fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen.


Az elmúlt hetekben a sajtóban és az elektronikus médiumok híradásaiban megjelent tudósítások szerint a dohányboltokban – a jogszabály és az új értékesítési rendszer alapvető céljával ellentétesen  –  több alkalommal előfordult, hogy az üzletek alkalmazottai kérdés nélkül kiszolgálták a 18 éven aluli vásárlót. Jóllehet az eddigi hatósági ellenőrzések során a fogyasztóvédelmi felügyelőségek tapasztalatai nem támasztották alá, hogy általános jelenségről lenne szó (a felügyelőségekhez ilyen tartalmú panaszbejelentés sem érkezett), a hatóságok a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-vel együttműködve hétfő óta  –  az átmeneti, „türelmi” idő lejártát követően  –  fokozott ellenőrzéseket tartanak a dohányboltokban, kiemelt figyelemmel azokra a körzetekre és üzletekre, amelyek a híradásokban, illetve a hatósághoz érkező közvetlen jelzésekben szerepelnek.
Figyelemmel arra, hogy az előírások alapvető célja a dohányzásnak a fiatalkorúak körében történő visszaszorítása, ennek érdekében a fiatalkorúak dohánytermékhez jutásának megakadályozása, a hatóság kiemelt figyelmet szentel a legfontosabb előírások betartásának ellenőrzésére.


A héten lefolytatott ellenőrzések eredménye szerint a próbavásárlással érintett üzletek 21 %-a adott el cigarettát fiatalkorúnak: ez az adat a korábbi évek jellemzően 50%-ot meghaladó kifogásolási arányához képest jelentős javulást mutat. Pozitív tapasztalat, hogy a felügyelők a kilétük felfedését megelőzően több esetben is észlelték, hogy a kereskedő felhívta az éppen belépő vásárlót életkora igazolására, és aki 18 éven alulinak bizonyult, azt felszólították az üzlet elhagyására.


A jogszabály hatályba  lépését követő első két hétben lefolytatott több mint 100 ellenőrzött egység 63%-ában találtak a felügyelőségek munkatársai a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő hiányosságot, melyek korrigálására a helyszíni ellenőrzések során felhívták a vállalkozók figyelmét. A következő hetek ellenőrzései kifejezetten a 18 éven aluliak kiszolgálására koncentrálnak, amelynek során a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával ellenőrzik a jogszabályi tilalom betartását.


A fogyasztóvédelmi hatóság  –  a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján  –  az olyan vállalkozást, amely az idézett tilalmakat megszegi, bírság kiszabásával sújtja, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pedig a hatóság adatközlésének eredményeképpen a
koncesszió visszavonására is jogosult.