Ezüst és bronz a vívó Eb-n

2013-06-19
A férfi párbajtőrcsapat ezüst-, a női törcsapat bronzérmet szerzett a zágrábi vívó Eb harmadik napján.

 

A tavalyi Eb-n is második magyar együttes ezúttal is Svájccal csapott össze a döntőben, Boczkó, Imre és Rédli az ötödik pár után még vezetett, de végül 43-36-os vereséget szenvedett.

 

A fináléig vezető úton a svéd, az észt, majd az ukrán csapatot is legyőző magyarok számára sokáig jól alakult a döntő. Az első három pár asszói kevés találatot hoztak, ám azok többségét Imréék érték el, így 5-2-re vezettek. A következő két minimeccs után pedig két találat volt a válogatottak közötti különbség a magyarok javára (14-12). Ekkor az egyéniben legjobb, hetedik helyezett Rédli következett, és hiába adott hat tust, 12 találatot kapott, így három asszóval a vége előtt 24-20-ra már a svájciaknál volt az előny.

 

Az utolsó kört Imre Géza kezdte, s nem tudott faragni a hátrányon, majd Rédli sem, így a záróember, Boczkó 32-37-nél kezdte meccsét. A magyar türelmesen vívott, és szépen dolgozta le hátrányát. Egy perccel a vége előtt már 35-37 volt az állás, a hajrában azonban ellenfele sorra érte el találatait, s végül a magyar csapat hat tussal kikapott.

 

„Folytattuk csodálatos szériánkat, a pekingi olimpia óta valamennyi világversenyen dobogósok vagyunk. Ez nagyszerű” - nyilatkozta Boczkó Gábor a magyar szövetség honlapjának. Hozzátette: a döntőben talán nyerhettek volna, sajnálja, hogy a svájciak taktikája ezúttal jobban sikerült.

 

„Remélem, holnap már tudok örülni ennek az ezüstéremnek” - mondta Rédli András. Hozzátette: nagyon bántja, hogy a világranglistát vezető Heinzer ellen nem sikerült az asszója, ezzel nehéz helyzetbe hozta a csapatot, és már nem sikerült fordítaniuk.

 

Udvarhelyi Gábor vezetőedző a csapat hosszú évek óta tartó nagy sorozatát emelte ki. „Egyrészt kicsit sajnálom az elvesztett döntőt. Ugyanakkor Peking óta ez a kilencedik világverseny, amelyen zsinórban dobogósok vagyunk.” Hozzátette: ez párbajtőrben óriási eredmény, egyben igazolja, hogy jó munkát végeznek. A budapesti vébé nagyon fontos állomás lesz a csapat életében - jelentette ki.

 

Győzelem az esélyes ellen a bronzmeccsen

 

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin összeállítású magyar női tőrcsapat bronzérmet nyert. A magyar válogatott a harmadik helyért rendezett mérkőzésen 45-37-re győzte le az előzetesen a fináléra is esélyesnek tartott orosz együttest.

 

A magyar szövetség honlapja szerint a meccset kiválóan kezdte a Mohamed, Knapek, Varga trió. Mindhárman megnyerték első két-két asszójukat, és az utolsó három pár előtt fölényesen, 30-16-ra vezettek. Ezután Varga kikapott az egyéniben ezüstérmes Jakovlevától 8-5-re (35-24), Knapek újra győzött (40-28), Mohamed pedig 5-9-cel zárt. A magyar csapat így biztosan nyerte meg a meccset.

 

„Számunkra ez olyan volt, mintha aranyérmet nyertünk volna - mondta a magyar szövetség honlapjának Mohamed Aida. - Nagyon kellett a sikerélmény. Ugyanez a négy öreglány legutóbb 2000-ben nyert együtt érmet világversenyen.”

 

Kreiss Gábor vezetőedző Mohamedhez hasonlóan elégedetten értékelte a napot. „A világranglistán nálunk jóval előkelőbb helyen lévő lengyeleket, és a klasszisokkal felálló, számunkra csillagászati összegekből gazdálkodó, olasz edzői stábot importáló oroszokat győztük le. Egy olyan csapattal, amely évek óta várt egy újabb sikerélményre” - mondta a szakember.

 

A fegyvernem csapatversenyében az olimpiai bajnok olasz válogatott diadalmaskodott, miután a döntőben simán verte a franciákat.

 

Eredmények:

férfi párbajtőr, csapat, Európa-bajnok:

Svájc

2. MAGYARORSZÁG (BOCZKÓ GÁBOR, IMRE GÉZA, RÉDLI ANDRÁS, SZÉNYI PÉTER)

3. Ukrajna

döntő:

Svájc-Magyarország 43-36

a 3. helyért:

Ukrajna-Franciaország 41-24

korábban:

a 16 között:

Magyarország-Svédország 45-36

a negyeddöntőben:

Magyarország-Észtország 45-37

Svájc-Lengyelország 33-26

Franciaország-Csehország 45-33

Ukrajna-Olaszország 45-36

az elődöntőben:

Magyarország-Ukrajna 38-32

Svájc-Franciaország 19-18

 

női tőr, csapat, Európa-bajnok:

Olaszország

2. Franciaország

3. MAGYARORSZÁG (MOHAMED AIDA, KNAPEK EDINA, VARGA GABRIELLA, VARGA KATALIN)

döntő:

Olaszország-Franciaország 45-30

a 3. helyért:

Magyarország (Knapek +6, Varga G. +3, Mohamed -1)-Oroszország 45-37

az elődöntőben:

Olaszország-Magyarország 45-18

Franciaország-Oroszország 45-42

a negyeddöntőben:

Olaszország-Románia 45-21

Magyarország-Lengyelország 20-9-nél a lengyelek feladták

Franciaország-Németország 45-25

Oroszország-Ukrajna 45-35

 

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,