Ennyi folyt be szerencsejátékból az angol piacon a 2013-14-es adóévben

2014-11-29
22%-kal növekedett a szerencsejátékból származó bevétel a 2013 április 01-től 2014 március 31-ig terjedő időszakában az Egyesült Királyságban azon szolgáltatóknál, akik angol liszenszet igényeltek a jelenleg indult új rendszerben. Nézzük, mennyi folyik be ebből a szektorból egy olyan országban, ahol igen népszerű, és nagy hagyományokkal rendelkezik a szerencsejáték minden formája.

 

Ez a statisztika az utolsó az angol piac „még mindent szabad” időszakából, most ősszel ugyanis szerencsejáték terén a szigetországban megkezdődött az új időszámítás;  jelenleg ugyanis már csak a UKGC liszenszet igénylő cégek szolgáltathatnak legálisan a szigetországban.  A z engedélyt nyert szolgáltatók a teljes UK piacnak eddig mindössze 15%-át alkották, éppen ezért szakértők szerint nem lesz értelmezhető az épp folyó adóévnek az előzővel való összehasonlítása. 

 

Nézzük a teljes piac elképesztő számait

 

Az online szerencsejátékok bevétele 17%-át teszi ki az ország szerencsejáték bevételének, szemben a tavalyi 13%-kal. Az online eladások 1,14 milliárd fontos tiszta játékbevételt generáltak, aminek 86%-a, £932 millió sportfogadásból származott. Ez a tavalyi, online sportfogadásból származó bevételt 78%-kal haladta meg. Az egyéb fogadások 93 milliót hoztak a konyhára, az exchange fogadások 31 milliót, míg a kaszinóbevételek kullognak majdnem leghátul 30 millióval, azt csak a bingo követi 4,6 millió angol fonttal.

 

Az online sportfogadás forgalma 30%-kal, 25,4 milliárd fontra nőtt, amiből 10,2 milliárd fontot labdarúgás témájában kockáztattak, 31%-kal többet, mint tavaly. A többi sportnál 40%-kal nőtt a fogadási kedv, 7,2 milliárd forgott kockán, a tenisznél viszont csak 30%-os volt a növekedés 5,2 milliárdnál állt meg a számláló. Legkisebb mértékben a lóversenysport tétjei növekedtek, 5%-kal 2 milliárdra. 

 

Az online kaszinók forgalma azonban 19%-kal £697 millióra csökkent, mely az online nyerőgépek 10%-os, a kártyajátékok 20%-os, és az asztali játékok 30%-os forgalomcsökkenéséből átlagolódott. Az egyéb fogadások forgalma 12,5%-kal, £207millióra nőtt.

 

Érdekes módon még mindig az Angliában minden utcasarkon megtalálható fogadóirodákban megtett fogadások hozzák a bevétel túlnyomó többségét, bár népszerűségük egy hajszálnyit csökkent, a tavalyi 51%-ról 47%-ra. Az online szerencsejáték 17%-os részesedése után harmadik helyre szorultak az élő kaszinók, akik a bevétel 16%-áért felelősek, majd a bingo következik 10%-kal, utána a nyerőgépek 6%-kal, legvégül a nagy társadalmi lottók 4%-kal. A National Lottery bevételeit ez a kimutatás nem tartalmazza, az arra szánt fontmilliók az itt felsorolt milliárdokhoz adódnának hozzá, ha az angolok teljes, szerencsejátékra szánt költését szeretnénk megvizsgálni. De ez már egy másik cikk témája.

 

Címkék: piaci információ,