Emelkedik a nyerőgépek adója Csehországban

2016-04-14
A cseh alsóház szerdán jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, mely értelmében a jövő évtől emelkedik a nyerőgépek után fizetendő adó.

 

A csehek 138 milliárd koronát (5 milliárd eurót) költöttek szerencsejátékokra 2014-ben – ez nagyjából az éves gazdasági teljesítmény 3,5 százalékának felel meg -, ennek több mint felét mechanikus és videó nyerőgépekre.

 

A cseh Pénzügyminisztérium becslése szerint a jogszabálymódosítás – amellett, hogy körülbelül évi 1,5 milliárd korona pluszbevételt hoz az államkincstárnak – segít majd csökkenteni a játékszenvedély mértékét is. Egy másik törvénymódosítási javaslat szigorítani fogja a nyerőgépekre és vlt-kre vonatkozó szabályokat.

 

A cseh szerencsejáték piacot pár helyi cég uralja, köztük a Fortuna Entertainment Group, mely elsősorban a sportfogadási szektorra koncentrál. A nyerőgép szolgáltatók természetesen már felemelték hangjukat a szektort sújtó magasabb adók miatt. 

 

Az új jogszabály értelmében a nyerőgépek adója 28 százalékról 35 százalékra emelkedik, a többi szerencsejátéké – így a sportfogadásé és a lottójátékoké – marad 23 százalék. Ez az adó a szokásos, 19 százalékos társasági adón felül értendő.

 

A jogszabály-módosítással a cseh piacot a megnyitják a nemzetközi szerencsejáték vállalatok számára is, és ezzel egyidőben a Pénzügyminisztériumnak lehetősége lesz letiltatni az illegálisan üzemelő szerencsejáték oldalakat.