Elhunyt a leggazdagabb kaszinómágnás

2021-01-13
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Sheldon Adelson amerikai kaszinómágnás - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet kedden.

 

Az Egyesült Államokban és Ázsia számos helyén szállodákat és kaszinókat működtető amerikai Las Vegas Sands szerencsejátékbirodalom jobboldali politikusokat támogató tulajdonosa non-Hodgkin limfóma szövődményeiben hunyt el. Izraelben fogják eltemetni.

 

Adelson szegény sorból küzdötte föl magát a világ egyik legbefolyásosabb királycsinálójává, akinek vagyonát a Forbes pénzügyi magazin tavaly decemberben több mint 35 milliárd dollárra becsülte.

 

1933-ban született Bostonban bevándorlók gyermekeként, édesapja taxisofőrként dolgozott, és maga is sarki rikkancsként kezdett dolgozni, már kamaszkorában. Felnőttként lenyűgöző sikereket ért el az üzleti világban, és szemben az amerikai zsidó közélet legtöbb szereplőjével, nem a demokrata, hanem a republikánus párt felé fordult.

 

Az Egyesült Államok republikánus pártjának kiemelkedő támogatója volt, aki 2016-ban hozzávetőleg 30 millió dollárral járult hozzá közeli barátja, Donald Trump elnöki kampányához, majd 2018-ban, a félidős választások előtt 100 millió dollárt adományozott a republikánusoknak. Becslések szerint az Adelson házaspár összesen több mint 250 millió dollárral támogatta a republikánus jelölteket.

 

Forrás: MTI

Címkék: kaszinó,