Elfogadták a szerencsejáték törvény módosítását

2016-09-27
Kivételes sürgős eljárásban tárgyalta kedden az Országgyűlés a tiltott online szerencsejáték-oldalak büntetésének szigorításáról szóló javaslatot. Az elfogadott törvénymódosítás nyomán a tiltott szerencsejáték megakadályozása érdekében a játékosok számlatranzakciójának teljesítését is letilthatják a jövőben.

 

A jogszabályváltozás - amelyet 111 igen, 17 nem szavazattal és 26 tartózkodás mellett hagyott jóvá a parlament - szerint a pénzügyi blokkolás miatt az illegális szerencsejáték-szervező bankszámlájára nem érkezik majd meg az átutalt összeg, az a játékosnál marad.

(Fortunaweb: Sok vizet nem zavar az intézkedés, hiszen a különböző online fizetési rendszereknek hála ez a nehezítő tényező könnyedén kikerülhető.)

 

A módosítás érinti a játékosok személyi azonosítására vonatkozó szabályokat is. Az engedéllyel rendelkező online kaszinóknál és távszerencsejáték-szervezőknél személyi okmányok másolatával is igazolhatják magukat a játékosok, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala rendszerén keresztül pedig az útlevél és a jogosítvány is alkalmas lesz az azonosításra.

 

Az állam szigorúbban léphet fel azokkal a tiltott online szerencsejáték-oldalakkal szemben, amelyek Magyarországon keletkezett jövedelmük, játékbevételük után nem fizetnek adót, illetve a pénzmosás- és terrorizmusellenes hatóságok számára elérhetetlenek.

 

Emelkednek a bírságok is: a reklámblokkolás bírságmaximuma 1 millió forintról 10 millió forintra, az internetes blokkolás végrehajtását megtagadó elektronikus hírközlési szolgáltató bírságtétele 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra nő.

 

Az előterjesztő nemzetgazdasági tárca hétfői közleményében jelezte, 10-20 milliárd forint közötti adóbevétel-kiesést okoznak az illegális online szerencsejáték-szervezők azzal, hogy a Magyarországról származó tiszta játékbevétel után nem fizetnek adót az államkasszába. Az idén január 1-jétől működő hazai játékosvédelmi rendszerben nem vesznek részt, a magyar játékosok játékszenvedélyének kezelési költségeihez nem járulnak hozzá, valamint a hazai szerencsejáték és pénzmosás-ellenes hatóságok számára is elérhetetlenek. A szigorítást indokolva hozzátették, jelenleg több mint 350 oldallal szemben van érvényben jogerős blokkoló határozat, a meglévő szabályok azonban nem biztosítják kellőképpen a költségvetés és a játékosok védelmét.

 

Így zajlott a javaslat tárgyalása 

 

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára emlékeztetett arra, hogy kiemelt kormányzati célkitűzés az illegális online szerencsejáték-szervezők elleni fellépés, ezért már 2014-től lehetőség van az illegális honlapok blokkolására, majd 2015-től a tiltott szerencsejáték reklámok bírságolására is. Szerinte a most benyújtott törvényjavaslat ezt folytatva, a honlapok és a reklámok blokkolása után, 2016. negyedik negyedévétől megteremti a pénzügyi blokkolás törvényi keretét, vagyis megtiltja a pénzforgalmi szolgáltatóknak a tiltott szerencsejátékhoz kapcsolódó tranzakciókban való közreműködést, a tét- és a nyereményfizetés teljesítését. Jelezte: a részletszabályokat miniszteri rendeletben rendezik majd. 

A javaslat emellett rendelkezik az illegális szervezővel együttműködő személy vagy szervezet adóhatósági felszólításáról, valamint a reklámblokkolás bírságmaximumát 1 millió forintról 10 millióra emeli,  az internetes blokkolást megtagadó hírközlési szolgáltatók bírságát pedig 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra növeli - ismertette az államtitkár. Közölte azt is: a javaslat az intézkedések nyomonkövetése érdekében negyedéves jelentéskötelezettséget ír elő a nemzetgazdasági miniszter számára. 

Elmondta: a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni hatékony fellépés érdekében a javaslat lehetőséget ad arra, hogy a szervezők a megfelelő biztonsági elemekkel rendelkező, előzetesen auditált rendszeren keresztül azonosíthassák az ügyfeleket. Amennyiben a szervező így azonosítja a játékost, a törvényjavaslat további feltételként előírja, hogy az előzetesen auditált elektronikus hírközlő eszköz útján azonosított ügyfél számára kifizetés csak a törvény előírásainak megfelelő fizetési számlára teljesíthető - tette hozzá.  

Tállai András szerint a javaslat kivételes sürgős tárgyalását az új hatósági eszközök gyors és hatékony bevezetése indokolja. Hangsúlyozta: Magyarországon az illegális online szervezők adót nem fizetnek, magyar munkavállalókat nem vagy elvétve alkalmaznak, a kóros játékszenvedély-kezelés költségeihez nem járulnak hozzá. Hozzátette: egyes illegális szervezők évtizedes jelenlétükkel olyan versenyelőnyre tettek szert Magyarországon, amely már a magyar engedéllyel rendelkező online szervezők 2016-os piacra lépését is veszélyezteti.

 

Fidesz: az online játékpiacon csak engedéllyel rendelkező cégek működhessenek!

Galambos Dénes, a Fidesz vezérszónoka az online szerencsejáték szektor újabb szabályozását azért tartotta szükségesnek, mert az utóbbi években számos illegális játékoldal jelent meg, amelynek Magyarországon nem adóznak, így az állam 10-20 milliárd forint bevételtől esik el. A képviselő részletesen ismertette a javaslatot, amely szerinte azt a célt szolgálja, hogy az online játékpiacon csak engedéllyel rendelkező cégek működhessenek. Hozzátette: ennek érdekében a javaslat megtiltja a tiltott szerencsejátékkal összefüggésbe hoztató pénzügyi tranzakciókat, emeli a tiltott reklámért kiszabható bírságot, valamint az internetes blokkolást megtagadásáért járó bírság összegét is. Hangsúlyozta: a javaslat a kormány eddigi erőfeszítéseit teszi hatékonyabbá. Nem szabad hagyni, hogy elharapózzanak az illegális játékoldalak, ahol ismeretlen irányban áramolnak a pénzek - tette hozzá.

    

Az MSZP nem támogatja a javaslatot    

Szakács László, az MSZP vezérszónoka szerint úgy tűnik, hogy a szerencsejáték szervezők mindig egy lépéssel a kormány előtt járnak, ezért kell folyton szigorítani kell a szabályozást, valójában azonban nem a kormány "kullog" az események után, hanem ő az események előállítója. Úgy vélte: a kormány két-három ember kezébe ad egy nagy szeletet a magyar gazdaságból. 

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012 októberében a pénznyerőautomatákat egy tollvonással megszüntette, mert a Fidesz rá akarta tenni a kezét a központi játékszervert készítő cégre, majd 2013-ban szűkítették a megbízható szerencsejátékszervezők körét, így már csak "egy szem magyar" maradt, "a Gyere haza program egyetlen sikeres terméke, Andy Vajna", akinek "végtelen módon" megéri ez az üzlet. Hozzátette: Andy Vajna cége, a Las Vegas Kaszinó Kft. adózás előtti nyeresége 2012-ben 618 millió forint volt, 2013-ban 1 milliárd 776 millió forint, 2014-ben 3 milliárd 360 millió forint, 2015-ben pedig már 6 milliárd 163 milliárd forint volt.

Szó sincs pénzmosás elleni és terrorellenes küzdelemről vagy a játékszenvedélyről való leszoktatásról, ezek a számok az igazak - fogalmazott.

Úgy vélte: a mostani javaslatot az indokolhatta, hogy elkészülhetett Andy Vajna online szerencsejátékoldala, illetve azt is hallani, hogy Rogán Antal szomszédjának is van egy új cége, amely auditálhatja majd a szervereket. Hozzátette: a törvény nem tudja megoldani, amit akar, hiszen egy perc alatt költözik át betiltott weboldal egy másikra, és nem sikerülhet a banki utalások megtiltása sem, hiszen online fizetési lehetőségek is vannak, például a Paypal.

    

KDNP: támogatandó a cél

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka alapvetően támogatandónak nevezte a módosítás célját, hogy a hatóságok az eddiginél is szigorúbban lépjenek fel az engedély nélküli online távszerencsejáték és kaszinók szervezésével szemben. Ismertette, hogy a változtatás megtiltja a pénzforgalmi szolgáltatók közreműködését egyes tranzakcióknál, pontosítja a játékosok nyilvántartásba vételének szabályait, megemeli a bírságok összegét és bővíti az adatbázis-lekérdezés lehetőségét.

A kormánypárti politikus a javaslat támogatására kérte a képviselőket.

 

Jobbik: kétséges a végrehajthatóság

Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka pontatlannak nevezte a javaslatot, s szerinte annak végrehajthatósága is kétséges. Jelezte: pártja tartózkodni fog a szavazáson.

Értékelése szerint a módosítás Andy Vajnáról szól, szerinte a kormány a "sajátjainak" játssza ki a piacot és azt védi az intézkedésekkel.

Fontos kérdésnek ítélte az adóbevételek növekedését és a kiskorúak védelmét. Az online kaszinók terjedését töretlennek nevezte, ezért az állami adóbevételeket biztosító szabályozást sürgetett.

Az ellenzéki politikus szerint kivitelezhetetlen az utalások letiltása, például a PayPal rendszeren ez kijátszható. A pénzintézetek pedig nem tudják, mi kapcsolódik tiltott szerencsejátékhoz, illetve milyen esetben kell fellépniük és milyen szankciót érhetik őket - tette hozzá.

    

LMP: azonnal be kellene zárni a kaszinókat

Ikotity István, az LMP vezérszónoka a játékfüggők védelmét és azt szorgalmazta, hogy a kaszinókat kössék be az adóhatósághoz. Szerinte utóbbi nélkül azonnal be kellene zárni az összeset, mert a "bemondásra" könyvelt bevételek károsítják az államkasszát.

Mint mondta, nincsenek meggyőződve a büntetési tételek és az adatkérés egyértelműbbé tételének hatékonyságáról, de ezzel még nincs bajuk. A nemzetgazdasági tárca adóbevételek miatti aggódását ugyanakkor nem tartja hitelesnek, szerinte inkább arról van szó, hogy Andy Vajna, Szima Gábor és Seszták Miklós barátainak bevételei miatt aggódnak, s a legális szektorba próbálnak terelni minden játékost. Közölte: nem támogatják az indítványt.

 

Képviselői felszólalások 

Az ismételten felszólaló Szilágyi György azt firtatta, miközben szinte mindenhol online pénztárgépet kell alkalmazni, a kaszinókban miért nem kell azokat használni. Ha az adóhivatalnak az adóbevételek növelése a célja, hogy lehetséges ez? - kérdezte.

Sallai R. Benedek (LMP) szerint Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője "csak egy maffiarendszer végrehajtója".

Bírálta, hogy szerinte liberális gazdaságpolitikát valósít meg a szerencsejáték területén az állam, csak szabályozóként lép fel, úgy tesz, mintha a köznek nem lenne szüksége arra a vagyonra, ami Andy Vajna zsebébe vándorol. Miért nem merül fel az állami monopóliumban tartás? - kérdezte.

Tukacs István (MSZP) példátlannak tartotta, hogy egyetlen kormánypárti képviselő sem tiltakozik az ellenzéki vádak miatt. Úgy látta, hogy az ellenzéki észrevételek mélységesen jogosak, ugyanis kijátsszák ezt a területet két vállalkozónak.

Az elnöklő Lezsák Sándor az összevont vitát lezárta.

 

Zárszó

Tállai András államtitkár megdöbbentőnek nevezte, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatnak egy olyan törvényjavaslatot, amely alapján külföldi tulajdonú vállalkozások helyett magyar tulajdonú, Magyarországon adózó cégek szerveznék az online szerencsejátékot. Szerinte ezzel az ellenzéki pártok azt támogatják, hogy továbbra is láthatatlan tulajdonosú cégek szervezzék ezen a területen, illetve hogy ne Magyarországon fizessenek adót és ne itt jöjjenek létre új munkahelyek.

Megjegyezte, az a Sallai R. Benedek személyeskedik, aki az állami földbérletek "legnagyobb haszonélvezője", míg abban semmi újdonság nincs, hogy Szilágyi György nem érti a törvényjavaslatot.

Az államtitkár közlése szerint most már nem két, hanem négy vállalkozó van a kaszinópiacon.

 

Forrás: MTI